Je bent psycholoog en ervaart mentale klachten, hoe ga je hiermee om?

psycholoog met mentale klachten

Er rust een taboe op mentale klachten bij psychologen. Als psycholoog heb je ervoor gestudeerd en wordt er gedacht dat je weet hoe je met emoties en gedachten omgaat. Als psycholoog ben en blijf je een mens. Ook jij kunt mentale klachten ervaren. In dit blog delen we hoe je als psycholoog met je eigen mentale klachten om kunt gaan.

 

In dit artikel:

 

Ik ervaar mentale klachten

Je kunt er niet meer omheen. Je ervaart mentale klachten. Er komen gedachten in je op als:

 

  • ‘Dit kan toch helemaal niet, ik ben de expert? Ik heb ervoor gestudeerd.’
  • ‘Ik ben een psycholoog en ik heb expertise in mentale klachten, dus bij mij kunnen er geen mentale klachten voorkomen.’
  • ‘Wat doe ik verkeerd?’
  • ‘Er is vast iets mis met mij want andere psychologen lukt het wel en mij niet.’
  • ‘Ik ben de professional dus ik moet het allemaal weten.’
  • ‘Ik moet altijd het antwoord hebben op alle vragen.’
  • ‘Ik mag niet falen. Wanneer ik met anderen deel dat het niet goed met mij gaat, dan faal ik.’
  • ‘Ik schaam mij, want ik zou het toch moeten weten.’

 

Bovenstaande gedachten zijn maar een fractie van gedachten en overtuigingen die je kunt hebben wanneer je als psycholoog mentale klachten ervaart. Het is best spannend om dit te bespreken. Jij wordt gezien als degene die weet hoe je met mentale klachten omgaat. Toch heb je er last van. Wat zal een ander daar wel niet van denken en vinden?

Dit taboe, inclusief de gevoelens van schaamte, mogen we doorbreken. Hoe kun je dit taboe doorbreken en goed voor jezelf zorgen?

 

Overtuigingen onderzoeken

De (onbewuste) overtuigingen die je hebt over jezelf en over jouw werk als psycholoog,  kunnen je belemmeren in je werk en in de relatie met jezelf. Onderzoek de overtuigingen die jij hebt. 

 

In jouw onderzoek naar je eigen overtuigingen, kunnen de volgende vragen je helpen:

 

  • Welk gedrag komt er voort uit deze overtuiging(en)?
  • Hoe voel ik mij bij deze overtuiging?
  • Welke gedachten heb ik?
  • Waar komt deze overtuiging vandaan?
  • Klopt deze overtuiging nog voor mij?
  • Kan ik zien dat ik met mijn eigen gedrag mijn overtuiging in stand houdt?
  • Kan ik op een andere manier naar deze situatie kijken?
  • Welke stap kan ik nu zetten om beter voor mezelf te zorgen en om een andere overtuiging aan te nemen die beter bij mij past?

 

De antwoorden op deze vragen maken je bewust en geven je inzicht in jezelf. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

 

Maak mentale klachten bespreekbaar

Dit klinkt spannend. Toch is het heel belangrijk. Wanneer je ermee in je hoofd blijft zitten, blijft herhalen en gaat piekeren, nemen de klachten toe. Gedachten alleen al uitspreken of opschrijven, zorgt ervoor dat het uit je hoofd is. Je kunt voor jezelf nagaan bij welke collega het voor jou goed voelt om je kwetsbaar op te stellen. Of bij iemand in je omgeving, een vriend(in) of collega). Dit zorgt voor verbinding. Wanneer je deelt wat er in jouw binnenwereld speelt, zal de ander zichzelf in meer of mindere mate herkennen. 

 

Psychologen zijn ook mensen. Het lucht op om gedachten en gevoelens te delen. Het is een gezonde manier van het uiten van je emoties. Je kunt vervolgens samen nadenken en onderzoeken wat er nodig is en welke stap jij kunt zetten om de mentale klachten te verbeteren. Denk aan het contacteren van je huisarts, aanmelden bij een psycholoog of coach. 

 

Een psycholoog is ook maar een mens

Het helpt om de menselijkheid in jezelf te blijven zien. Ook jij bent op een bepaalde plek opgegroeid, in een bepaalde omgeving en hebt je eigen ervaringen. Ervaringen op bijvoorbeeld relationeel vlak, werkgebied, in vriendschappen, verlies, etc. die jou hebben gevormd tot de persoon die je nu bent. Ondanks dat je psychologie gestudeerd hebt, gebeuren er ook in jouw leven gebeurtenissen die uitdagend of zwaar zijn. Ieder mens maakt periodes mee waarin we ons goed of minder goed voelen en dit is heel normaal. Dit zegt niks over jouw eigen kunnen, of over jouw kennis of over de kwaliteit van jou als behandelaar. Dit staat los van elkaar. Het maakt jou een mens, een persoon. 

 

Hierin komt ook een stukje ‘practice what you preach’ in terug. Welke tips geef je een cliënt die deze mentale klachten ervaart? Het is belangrijk dat je de gedachten die jij hebt over dat jij de expert bent, kunt ombuigen naar dat je iemand bent die hulp nodig heeft. Zie het als een APK voor jezelf. 

 

Kun jij je gedachten en gevoelens er laten zijn? Het volledig toestaan en accepteren dat op dit moment van je leven jij je minder goed voelt, zonder dat de gedachten en gevoelens weg moeten en dat dit iets zegt over jouw kwaliteit als psycholoog.



Je kunt een cliënt ook beter helpen wanneer jij goed in je vel zit. Als jij jezelf beter leert kennen, nieuwe technieken leert, kunt loslaten wat je mag loslaten en je emoties kunt doorvoelen, kun je een ander ook beter begrijpen. Deze kennis en ervaring kunnen een hele waardevolle toevoeging voor de behandeling van cliënten zijn.

 

Tips: hoe ga je met je klachten om?

Naast bovenstaande tips zijn er meer mogelijkheden om goed voor jezelf te zorgen. Mogelijk ben je hier al mee bekend. Toch kan het fijn zijn om de mogelijkheden even onder elkaar te zien. Het laat je zien dat je kunt kiezen. Weten dat er keuzes zijn, geeft je kracht om de regie over je eigen leven te pakken.

 

  • Structuur: Probeer zoveel mogelijk structuur te houden in je leven: op dezelfde tijd naar bed en opstaan, drie keer per dag eten en de gewone dingen doen. Dit zorgt ervoor dat je je aan het einde van de dag moe voelt. Daarnaast heb je waarschijnlijk een meer voldaan gevoel aan het einde van de dag, wat weer invloed heeft op hoe je zal slapen.

 

  • Balans: Wanneer je naar je weekplanning kijkt, heb je dan het gevoel dat je balans ervaart in je leven? Zijn de energiegevers en -nemers in balans? Zo niet, welke activiteit kun je deze week schrappen om voor meer balans te zorgen? 

 

  • Ontspanning: Wat helpt jou om goed te ontspannen? Denk hierbij ook aan het bewegen van je lichaam, naar buiten toe gaan, ontspanningsoefeningen of misschien wel een dag naar de sauna als je daar blij van wordt. Even alles eruit zweten is een hele goede manier om toxische stoffen uit je lijf te laten.

 

  • Sociaal contact: Blijf in contact met anderen, familie en/of vrienden. Deel met hen hoe het met je gaat.  Vaak ben je achteraf blij dat je bent gegaan en/of de ander hebt gesproken.

 

  • Positief zijn: Probeer te focussen op wat er wel is, wat je wel kunt en wat er mogelijk is. Wanneer we ons minder goed voelen zijn we eerder geneigd om te doemdenken en vanuit een zwartere bril naar de situatie en het leven om je heen te kijken.

    Wanneer je merkt dat je dit doet, focus je aandacht dan op wat er wél is. Bijvoorbeeld dat je een dak boven je hoofd hebt, dat je lichamelijk gezond bent, dat de zon schijnt, dat je onder een lekkere deken in bed kan liggen, dat er eten in je koelkast ligt, dat je kunt knuffelen met je huisdier etc.

 

  • Leef in het nu: Onze gedachten zijn vaak in het verleden en in de toekomst. Welke (kleine) stap kun jij in het hier-en-nu zetten om beter voor jezelf te zorgen? Het gaat om het zetten van een kleine stap, keer op keer, en niet te verwachten dat je je meteen helemaal beter voelt. Een té grote stap van jezelf verwachten, werkt vaak averechts. Een kleine stap zetten, maakt de kans dat je een stap zet een stuk groter. 

 

Conclusie

Het is menselijk dat jij als psycholoog niet alle antwoorden hebt of op bepaalde momenten in je leven vastloopt. Maak dit bespreekbaar. Onderzoek voor jezelf welke onderliggende overtuigingen meespelen in hoe jij met je mentale klachten omgaat op dit moment. Welke overtuigingen zitten jou in de weg? Probeer voor jezelf te normaliseren dat een psycholoog ook wel eens zorg en tijd nodig heeft. Je bent een mens met gedachten en gevoelens die komen en gaan. Zorg ook goed voor jezelf.

 

Benieuwd naar meer?

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze werkwijze? Of, heb je specifieke vragen? Kom in contact met onze Talent Acquisition Specialist Jolien Gesink, solliciteer direct op een van onze vacatures of neem deel aan een van onze digitale Meet&Greets.

Bekijk onze vacatures!

Auteur: Anne-Aimee Blacquiere

Wil je meer weten over onze vacatures?

Hoi! Ik ben Jolien, Talent Acquisition Specialist. Heb je vragen over iPractice of een specifieke vacature? Twijfel niet en neem contact met me op!

recruiter_jolien_gesink_ipractice

Jolien Gesink, Talent Acquisition Specialist. [email protected]

Contactformulier

Ook kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

    AcademyNieuws
    ×