Online & op locatie
Geen wachttijden
Zorgverzekering
Beoordeling 9+
Online & op locatie
Geen wachttijden
Zorgverzekering
Beoordeling 9+
Als je net een kindje hebt gekregen staat je leven op z’n kop. Er verandert in korte tijd veel, zowel in je leven als in je lichaam. In de eerste dagen na een bevalling hebben veel vrouwen dan ook last van ‘kraamtranen’ of de ‘babyblues’; ze ervaren stemmingswisselingen, spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Dit is een normale reactie van het lichaam op de hormoonschommelingen van tijdens en na de zwangerschap en de grote verandering in je leven.
Meestal gaan deze babyblues dagen vanzelf over. Soms houden deze klachten langer aan. Je had verwacht op een roze wolk te zitten, maar je blijft neerslachtig, voelt je machteloos, prikkelbaar, angstig en onzeker. Je haalt weinig plezier uit het moederschap en daar kan je je schuldig over voelen. Als je hier als jonge moeder last van hebt, kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt, ook wel postpartum depressie genoemd.
Maar liefst 50 tot 80% van alle vrouwen die een kind krijgen, hebben last van ‘kraamtranen’ of de ‘babyblues’. Deze dagen vinden meestal plaats in de 3de tot 10de dag na de bevalling en gaan vaak vanzelf weer over. Als deze klachten langer aanhouden, meer dan twee weken, en deze toenemen kan er sprake zijn van een postnatale depressie.
De belangrijkste kenmerken zijn een aanhoudende sombere stemming, prikkelbaarheid, gevoel van lusteloosheid, slaapproblemen en het niet kunnen genieten van je baby en het moederschap. Het kan ook moeilijk zijn om alledaagse activiteiten te ondernemen en te zorgen voor je baby.
De klachten beginnen soms pas na enkele weken, als je stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken. Tussen de 10% en 15% van alle pas bevallen vrouwen ontwikkelt een postpartum depressie. Je bent dus niet alleen.
Maak kennis met onze erkende psychologen
Een op maat
gemaakt behandeling
van 8 tot 16 weken
Gebaseerd op wetenschappelijke
theorieën
Verdiepende
gesprekken met een
GZ-psycholoog
Persoonlijke online
coaching van een
psycholoog
Een postnatale depressie gaat meestal niet vanzelf over, maar is goed te behandelen. Met behulp van psychische ondersteuning en eventueel medicatie, kunnen snel resultaten worden behaald. Als je je herkent in bovenstaande kenmerken is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts of neem hier direct contact op met een van onze psychologen. Daarnaast hebben we hier al een aantal tips op een rij gezet waar je nu alvast mee aan de slag kan.
Praat met anderen over je gevoelens en angsten. Je hoeft je niet te schamen, veel jonge moeders maken dit door.
Eet gezond en gevarieerd. Dit helpt bij een lichamelijke onbalans in vitamines
Zorg voor voldoende rust, bijvoorbeeld door kraambezoektijden in te plannen en ingrijpende veranderingen uit te stellen.
Plan tijd voor jezelf, laat de zorg voor je baby even aan je partner en doe iets wat jij fijn vindt.
Wees lief voor jezelf. Het is niet erg om fouten te maken als moeder, je leert het met vallen en opstaan.
Probeer ondanks de somberheid toch elke dag een kleine activiteit te ondernemen of mensen op te zoeken.
Wat vinden onze cliënten?
"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."
Anoniem, Aug 2020
“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”
Anoniem, Sept 2020
"Kundig, efficiënt, doeltreffend"
Anoniem, Sept 2020
Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)
Aan de slag met een professional?
Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.