Online & op locatie

Geen wachttijden

Zorgverzekering

Beoordeling 9+

Online & op locatie

Geen wachttijden

Zorgverzekering

Beoordeling 9+

Wat is een postnatale depressie?

Als je net een kindje hebt gekregen staat je leven op z’n kop. Er verandert in korte tijd veel, zowel in je leven als in je lichaam. In de eerste dagen na een bevalling hebben veel vrouwen dan ook last van ‘kraamtranen’ of de ‘babyblues’; ze ervaren stemmingswisselingen, spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Dit is een normale reactie van het lichaam op de hormoonschommelingen van tijdens en na de zwangerschap en de grote verandering in je leven.

Meestal gaan deze babyblues dagen vanzelf over.
Soms houden deze klachten langer aan. Je had verwacht op een roze wolk te zitten, maar je blijft neerslachtig, voelt je machteloos, prikkelbaar, angstig en onzeker. Je haalt weinig plezier uit het moederschap en daar kan je je schuldig over voelen. Als je hier als jonge moeder last van hebt, kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt, ook wel postpartum depressie genoemd.

Symptomen van een postnatale depressie

Maar liefst 50 tot 80% van alle vrouwen die een kind krijgen, hebben last van ‘kraamtranen’ of de ‘babyblues’. Deze dagen vinden meestal plaats in de 3de tot 10de dag na de bevalling en gaan vaak vanzelf weer over. 
Als deze klachten langer aanhouden, meer dan twee weken, en deze toenemen kan er sprake zijn van een postnatale depressie.

De belangrijkste kenmerken zijn een aanhoudende sombere stemming, prikkelbaarheid, gevoel van lusteloosheid, slaapproblemen en het niet kunnen genieten van je baby en het moederschap. Het kan ook moeilijk zijn om alledaagse activiteiten te ondernemen en te zorgen voor je baby.

De klachten beginnen soms pas na enkele weken, als je stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken. Tussen de 10% en 15% van alle pas bevallen vrouwen ontwikkelt een postpartum depressie. Je bent dus niet alleen.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Nine Gramberg

Nine Gramberg

GZ psycholoog

Mirte Verkuijlen

Mirte Verkuijlen

GZ psycholoog

Zoila Knel

Zoila Knel

GZ psycholoog

Jan Helder

Jan Helder

Online psycholoog

Hoe ziet de behandeling er uit?

Een op maat
gemaakt behandeling
van 8 tot 16 weken

Gebaseerd op wetenschappelijke
theorieën

Verdiepende
gesprekken met een
GZ-psycholoog

Persoonlijke online
coaching van een
psycholoog

Zelf je postnatale depressie klachten verminderen?

Een postnatale depressie gaat meestal niet vanzelf over, maar is goed te behandelen. Met behulp van psychische ondersteuning en eventueel medicatie, kunnen snel resultaten worden behaald. Als je je herkent in bovenstaande kenmerken is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts of neem hier direct contact op met een van onze psychologen. Daarnaast hebben we hier al een aantal tips op een rij gezet waar je nu alvast mee aan de slag kan.

Wat vinden onze cliënten?

“Nine Gramberg heeft mij inzicht gegeven in wie ik ben, wat ik wil en vooral in hoe ik weer verder kan functioneren in deze maatschappij. Zij heeft de gave om mijzelf de oplossingen te laten bedenken of de weg te laten zoeken.”

Peter-Paul, Dec 2019

“Plezierige en persoonlijke benadering, professioneel en to the point. Goede combinatie van fysieke afspraken en online opvolging /reminders om bezig te blijven met het traject.”

Anoniem, Nov 2019

“Ik kon mijn psychologen 100% vertrouwen vanwege hun vriendelijkheid, empathie en professionaliteit. Ik voelde dat ze echt om me gaven. Ze deden er alles aan om mij te helpen vooruit te komen.”

Anoniem, Nov 2019

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

iPractice is aangesloten bij

NIP
LVVP
EMDR