iPractice biedt iedereen:

Wat kost een psycholoog?

Auteur : Bertien Dumas

Gecontroleerd door psycholoog : Anna Bigot

Psychologische zorg wordt in de regel vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijzing nodig van je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Ook moet er een diagnose worden vastgesteld volgens de DSM-V (DSM-V staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch handboek van psychiatrische aandoeningen). Als je geen verwijzing hebt of er kan geen diagnose worden gesteld die voor vergoeding door je zorgverzekeraar in aanmerking komt, kunnen we je nog steeds helpen. Dan zul je de kosten wel zelf moeten betalen. De hoogte van de kosten van een behandeling is afhankelijk van de duur van de behandeling. 

Bij iPractice bespreken we aan het begin van de behandeling duidelijk welke zorg we aan je kunnen leveren en of deze voor vergoeding door je zorgverzekeraar in aanmerking komt. We geven je daarmee inzicht in de te verwachten kosten.

We hebben geen contract met Zilveren Kruis en ENO. Ben je verzekerd bij één van deze twee zorgverzekeraars dan worden niet alle kosten van je behandeling bij iPractice vergoed. Houd rekening met een eigen bijdrage van ongeveer 30% van het behandeltraject.

 

In dit artikel:

 

iPractice biedt iedereen:

 

Vergoedt mijn verzekering de kosten van een behandeling bij iPractice?

De meeste verzekeraars vergoeden de kosten van zorg bij iPractice. Je hebt wel altijd een verwijsbrief nodig van bijvoorbeeld de huisarts én er moet sprake zijn van een diagnose die in aanmerking komt voor vergoeding. Ook moet je ermee rekening houden dat je verzekeraar een bedrag kan inhouden voor je eigen risico. Check hiervoor de afspraken die jij hebt met je zorgverzekeraar.

 

Met de volgende verzekeraars heeft iPractice contracten:

 

 • a.s.r. (incl. Ditzo en De Amersfoortse);
 • CARESQ
 • CZ (incl. OHRA, Nationale Nederlanden, JustCZ en CZdirect);
 • DSW (incl. InTwente en Stadholland);
 • EUCARE (incl. Aevitae)
 • Menzis (incl. Anderzorg, Hema en VinkVink);
 • ONVZ (incl. PNOzorg, VvAA en Jaaah);
 • VGZ (incl. IZA, UMC, Univé, Zekur, Bewuzt en IZZ);
 • Zorg & Zekerheid (incl. AZVZ)

 

Als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden vergoeden deze verzekeraars onze zorg. Wij sturen de rekening van jouw behandeling direct naar je zorgverzekeraar. Daar hoef jij verder niets voor te doen.

Met Achmea (De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, ProLife) en ENO (Salland en ZorgDirect) heeft iPractice geen contract. Je kunt dan nog steeds in behandeling komen bij ons; je krijgt alleen niet 100% van onze zorg door Achmea of ENO vergoed. Hoeveel je zelf moet betalen hangt af van je polisvoorwaarden. 

Vergeet niet dat alle zorgverzekeraars een eigen risico van (minimaal) € 385,- per kalenderjaar rekenen. Dit eigen risico betaal je eenmalig, ongeacht de zorg die je dat jaar zult ontvangen. Op de website van Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.

 

Onverzekerde zorg of zorg zonder verwijzing

Niet alle klachten en stoornissen worden vergoed vanuit de basisverzekering. We spreken dan over onverzekerde zorg. Je komt niet voor vergoeding door je zorgverzekeraar in aanmerking als:

1. Je geen verwijzing van de huisarts, bedrijfsarts of specialist hebt.

2. Je wel een verwijzing hebt, maar geen passende diagnose. Zo zijn bijvoorbeeld aanpassingsstoornissen en werk- en relatieproblemen uitgesloten van vergoeding.

Je behandelaar bespreekt in de intakefase of je voor vergoeding van je zorgverzekeraar in aanmerking komt. Met een verwijzing van je huisarts wordt het eerste gesprek wel vergoed. Als je behandeling niet vergoed wordt door je zorgverzekeraar kun je ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen. 

 

iPractice heeft geen contract met mijn zorgverzekeraar of ik wil zelf betalen

Wil je (een deel van) de behandeling zelf betalen? De kosten hangen dan af van de duur van jouw behandeling. Om je een indicatie te geven zijn de kosten bij benadering als volgt:

 • Alleen intake traject: ongeveer € 275,-
 • Traject Kort (1-2 maanden): ongeveer € 675,-
 • Traject Middellang (2-3 maanden): ongeveer € 1150,-
 • Traject Intensief (3-5 maanden): ongeveer € 1750,-

Omdat wij geen contract hebben met Achmea (De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, ProLife) en ENO (Salland en ZorgDirect) vergoeden zij maar een deel van de bovengenoemde kosten, ongeveer 70%. Je betaalt de zorg dan aan iPractice en declareert de nota bij je verzekeraar. Elke maand sturen we je een factuur van de contactmomenten van die betreffende maand. Je kan deze facturen vervolgens declareren. Kijk goed op de website van je verzekeraar hoe je de nota’s kunt declareren. 

Aanvullende en losse consults met een psycholoog van iPractice kosten € 130,- per consult. 

 

Is er een verschil tussen de kosten voor on- en offline consults en hoe worden de kosten voor online chat-contact berekend?

Nee, de kosten voor een online consult van 45 minuten zijn hetzelfde als de kosten voor een fysiek consult van 45 minuten met een psycholoog. 

Voor het chat-contact brengen we wekelijks 15 minuten in rekening; dit is voor het contact zelf én de voorbereiding en uitwerking daarvan. De duur van het daadwerkelijke contact kan per week verschillen. We houden hierin een gemiddelde tijdsbesteding per week aan.

Jij kan met ons chatten op momenten dat het jou uitkomt. Wij reageren daar weer op. Het kan zijn dat het tijdstip van onze chat niet exact overeenkomt met het exacte tijdstip van het chatcontact op de factuur. 

 

Kosten van het annuleren van een afspraak

Onze psychologen helpen graag zoveel mogelijk mensen. We vragen je om alleen in uiterste nood een afspraak af te zeggen. Als jij afzegt is het voor ons lastig dat plekje aan iemand anders te geven. Door zo min mogelijk af te zeggen houden we de wachttijd voor iedereen zo kort mogelijk. 

Als je een keer echt niet kan komen op je afspraak vragen we het volgende aan je:

 • Als je niet kan komen naar de praktijk, kan de afspraak altijd digitaal plaatsvinden 
 • Als je ook niet via videobellen of via de telefoon met de psycholoog kan afspreken vragen we je de afspraak af te zeggen minimaal 2 werkdagen voor de afspraak
 • Als je korter dan 2 werkdagen voor de afspraak afzegt brengen we een no show tarief in rekening. Dit is €50 euro

 

Ik wil een behandeling starten

Wil je eens vrijblijvend met een van onze psychologen bellen? Of een gesprek inplannen? We staan voor je klaar via 085-1100273. Lees hieronder stapsgewijs hoe je een behandeling start:

 1. Je kunt bij iPractice geheel vrijblijvend in contact komen met een matchingpsycholoog. Dat is iemand aan wie je jouw verhaal kwijt kunt en die samen met jou kijkt naar de mogelijkheden voor een behandeling. Ook bekijkt hij of zij welke iPractice psycholoog bij jou zou passen.
 2. Voor een eventuele vergoeding van je behandeling door de zorgverzekeraar, heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts. Heb je die al? Dan kan de behandeling meteen van start. iPractice heeft namelijk geen lange wachttijden.
 3. Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt. Hierdoor kun je online op ieder gewenst moment met je vragen bij ons terecht. Gemiddeld duurt een behandeling bij ons ongeveer 4 tot 6 maanden.


Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik een verwijzing?

Je krijgt een verwijzing voor een gesprek met een psycholoog van je huisarts of bedrijfsarts. Je legt bij deze arts uit wat je klachten zijn. Als hij of zij denkt dat een behandeling kan helpen, dan geeft de arts je een verwijsbrief mee.

Kan ik zonder verwijzing bij een psycholoog terecht?

Ja, je kunt bij iPractice zonder verwijzing terecht. Als je geen verwijsbrief hebt, kun je de kosten van de (online) psycholoog niet bij je zorgverzekering declareren. Dat betekent dat de kosten voor eigen rekening zijn. Ook is het mogelijk dat we, in overleg, de kosten bij jouw werkgever in rekening brengen.

Online psycholoog : Anna Bigot

“De meeste verzekeraars vergoeden alle kosten van zorg bij iPractice. Vragen over jouw specifieke situatie? Bel ons gerust!“

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.