iPractice biedt iedereen:

Wat kost een psycholoog?

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Carmen Smit

De kosten om in Nederland naar een psycholoog te gaan zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld. Als je een verwijzing van de huisarts hebt, dan worden de kosten van een psycholoog vergoed vanuit het basispakket van jouw zorgverzekering. Bij iPractice wordt aan het begin van het behandelprogramma duidelijk besproken welke zorg we aan je kunnen leveren. We geven je daarmee ook inzicht in de te verwachten kosten.

De kosten van het behandelprogramma zijn afhankelijk van de duur van de behandeling en de vergoeding van deze kosten verschilt per verzekeraar.

In dit artikel:

 

iPractice biedt iedereen:

 

Vergoedt mijn verzekering de kosten voor een psycholoog?

De meeste verzekeraars vergoeden de kosten van zorg bij iPractice. Je hebt hiervoor altijd een verwijsbrief nodig van bijvoorbeeld de huisarts. Ook moet je ermee rekening houden dat je verzekeraar een bedrag kan inhouden voor je eigen risico. Check hiervoor de afspraken die jij hebt met je zorgverzekeraar.

Met de volgende verzekeraars heeft iPractice contracten en deze vergoeden onze zorg:

 • a.s.r. (incl. Ditzo en De Amersfoortse);
 • CARESQ
 • CZ (incl. OHRA, Nationale Nederlanden, JustCZ en CZdirect);
 • DSW (incl. InTwente en Stadholland);
 • EUCARE (incl. Aevitae)
 • Menzis (incl. Anderzorg, Hema en VinkVink);
 • ONVZ (incl. PNOzorg, VvAA en Jaaah);
 • VGZ (incl. IZA, UMC, Univé, Zekur, Bewuzt en IZZ);
 • Zorg & Zekerheid (incl. AZVZ)

Indien jij verzekerd bent bij bovenstaande verzekeraars dienen wij de rekening van jouw zorg direct voor jou in bij de zorgverzekeraar, daar hoef jij verder niets voor te doen.

Met Achmea (De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, ProLife) en ENO (Salland en ZorgDirect) heeft iPractice geen contract.

 

iPractice heeft geen contract met mijn zorgverzekeraar of ik wil zelf betalen

Hebben wij geen contract met de zorgverzekeraar waar jij verzekerd bent of wil je de zorg zelf betalen? De kosten hangen dan af van de duur van jouw behandeling. De precieze kosten zijn afhankelijk van het aantal contactmomenten met onze psychologen. Om je een indicatie te geven zijn de kosten bij benadering als volgt:

 • Alleen intake traject: ongeveer € 250,-
 • Traject Kort (1-2 maanden): ongeveer € 650,-
 • Traject Middellang (2-3 maanden): ongeveer € 1050,-
 • Traject Intensief (3-5 maanden): ongeveer € 1650,-

Omdat wij geen contract hebben met Achmea (De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, ProLife) en ENO  (Salland en ZorgDirect) vergoeden zij maar een deel van de bovengenoemde kosten, ongeveer 70%. Je betaalt de zorg dan aan iPractice en declareert de nota bij je verzekeraar. Wij helpen je graag dus bel ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Vergeet niet dat je zorgverzekeraar een eigen risico van (minimaal) € 385,- per kalenderjaar rekent. Aanvullende en losse consults met een psycholoog van iPractice kosten € 130,- per consult. 

 

Is er een verschil tussen de kosten voor on- en offline consults, en hoe worden de kosten voor online chat-contact berekend?

Nee, de kosten voor een online consult zijn hetzelfde als de kosten voor een fysiek consult met een psycholoog.

Voor het chat-contact brengen we wekelijks 15 minuten in rekening; dit is voor het contact zelf én de voorbereiding en uitwerking daarvan. De duur van het daadwerkelijke contact kan per week verschillen. We houden hierin een gemiddelde tijdsbesteding per week aan.

Jij kan met ons chatten op momenten dat het jou uitkomt. Wij reageren daar weer op. Het kan zijn dat het tijdstip van onze chat niet exact overeenkomt met het exacte tijdstip van het chatcontact op de factuur. 

 

Ik wil een behandeling starten

Wil je eens vrijblijvend met een van onze psychologen bellen? Of een gesprek inplannen? We staan voor je klaar via 085 130 8900. Lees hieronder stapsgewijs hoe je een behandeling start:

 1. Je kunt bij iPractice geheel vrijblijvend in contact komen met een matchingpsycholoog. Dat is iemand aan wie je jouw verhaal kwijt kunt en die samen met jou kijkt naar de mogelijkheden voor een behandeling. Ook bekijkt hij of zij welke iPractice psycholoog bij jou zou passen.
 2. Voor een eventuele vergoeding van je behandeling door de zorgverzekeraar, heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts. Heb je die al? Dan kan de behandeling meteen van start. iPractice heeft namelijk geen lange wachttijden.
 3. Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt. Hierdoor kun je online op ieder gewenst moment met je vragen bij ons terecht. Gemiddeld duurt een behandeling bij ons ongeveer 8 tot 10 sessies in de spreekkamer.


Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik een verwijzing?

Je krijgt een verwijzing voor een gesprek met een psycholoog van je huisarts of bedrijfsarts. Je legt bij deze arts uit wat je klachten zijn. Als hij of zij denkt dat een behandeling kan helpen, dan geeft de arts je een verwijsbrief mee.

Kan ik zonder verwijzing bij een psycholoog terecht?

Ja, je kunt bij iPractice zonder verwijzing terecht. Als je geen verwijsbrief hebt, kun je de kosten van de (online) psycholoog niet bij je zorgverzekering declareren. Dat betekent dat de kosten voor eigen rekening zijn. Ook is het mogelijk dat we, in overleg, de kosten bij jouw werkgever in rekening brengen.

Matching psycholoog : Carmen Smit

“De meeste verzekeraars vergoeden alle kosten van zorg bij iPractice. Vragen over jouw specifieke situatie? Bel ons gerust!“

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.