Soorten psychologen

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Welke soorten psychologen zijn er? En hoe vind je de juiste? Lees hier alles over de verschillende soorten psychologen en ontdek hoe iPractice psychologen te werk gaan.

Direct naar

 

iPractice biedt:

De titel “psycholoog”

Sinds 1993 is de titel psycholoog niet meer beschermd. Dat betekent dat iedereen zichzelf psycholoog mag noemen. Daarom is het goed om te weten wat voor psychologen er allemaal zijn.

Een geregistreerd psycholoog

Veel psychologen schrijven zich in bij een register, om zo hun kwaliteit en deskundigheid aan te tonen. Om in het register opgenomen te mogen worden, moet de psycholoog voldoen aan bepaalde theoretische en praktische eisen. Zo moet deze voor registratie in het NIP register (Nederlands Instituut van Psychologen) vier jaar wetenschappelijk onderwijs hebben gevolgd en minstens een jaar praktijkervaring hebben opgedaan. 

Is de psycholoog verder opgeleid tot generalist? Dan kan hij of zij ook in het BIG register komen (Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Psychologen die een BIG registratie hebben, zijn bijvoorbeeld een gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of klinisch psycholoog.

 

Soorten psychologen

De titel die een psycholoog draagt, is afhankelijk van de opleiding die hij of zij gevolgd heeft of de specialisaties die zijn afgerond. Psychologen die we onderscheiden zijn onder meer:

Basispsycholoog

Laat je door het woord ‘basis’ niet misleiden. Een basispsycholoog heeft namelijk een wetenschappelijke opleiding gedaan en is Master of Science in de psychologie.  We noemen een basispsycholoog daarom ook wel een masterpsycholoog.  

Er is een grote variatie binnen de groep basispsychologen. Dit komt door de verschillende specialisatiecursussen die te volgen zijn. Bijvoorbeeld in behandelmethodes CGT, ACT of EMDR

GZ-psycholoog

Na de masteropleiding tot basispsycholoog doet een psycholoog vaak eerst wat praktijkervaring op. Vervolgens kan hij of zij ook een tweejarige post-master opleiding volgen, voor een specialisatie tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog). De titel GZ-psycholoog is een beschermde titel die valt onder een BIG registratie. 

De GZ-psycholoog heeft zich verder verdiept in de diagnostiek en behandeling van een breed scala aan psychische klachten. Denk hierbij aan depressie, angststoornissen en trauma.

Klinisch psycholoog

Een klinisch psycholoog heeft zich nog verder verdiept dan een GZ-psycholoog. Als GZ-psycholoog moet je nog 4 jaar verder studeren, voordat je jezelf klinisch psycholoog mag noemen. Deze extra opleiding geeft de psycholoog nog meer kennis en ervaring, waardoor deze ook in staat is om complexere problematiek te diagnosticeren en behandelen. Bijvoorbeeld bipolaire stoornissen, ernstige depressie, verslaving en eetstoornissen.

 

Psychologen bij iPractice

Bij iPractice werkt een grote variatie aan psychologen, maar allemaal zijn ze minimaal basispsycholoog en hebben ze ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Zo werken er bij iPractice:

  • Zowel beginnend als ervaren basispsychologen;
  • GZ-psychologen;
  • En klinisch psychologen.

 

Blended care – offline en online psychologen

De psychologen bij iPractice vervullen drie verschillende rollen. iPractice werkt namelijk met blended care. Dat wil zeggen dat er deels online en deels offline zorg wordt verleend. Daarnaast is er ook 100% online zorg mogelijk. 

Matching psychologen

Als je iPractice belt, krijg je een matching psycholoog aan de telefoon. Deze kijkt samen met jou naar je klachten en naar wat jij nodig hebt. Past jouw hulpvraag bij de zorg die iPractice jou kan bieden? Dan koppelt de matching psycholoog jou met een team, bestaande uit een online psycholoog en een spreekkamer psycholoog, dat jou verder kan helpen.

Online psychologen

De online psychologen van iPractice staan voor je klaar voor intensieve begeleiding bij jouw traject. De online psycholoog begeleid je bij je oefeningen om inzichten te vertalen tot gedragsverandering. Daarnaast is er op ieder moment ruimte om een vraag te stellen. Via chat neem je contact op, als je bijvoorbeeld vastloopt met een oefening die je thuis moest doen. Of misschien wel wanneer je graag je successen wilt delen. 

Spreekkamer psychologen

Behalve contact met een online psycholoog heb je ook gesprekken met een psycholoog in de spreekkamer. De spreekkamer psycholoog is de persoon met wie je samen tot de kern van je klachten komt. Waarbij je inzichten opdoet in verdiepende gesprekken. En met wie je deze inzichten vertaalt naar opdrachten, waarmee je na het gesprek zelf thuis aan de slag kunt. Onder begeleiding van de online psycholoog.

Met de Blended Care van iPractice worden dus zowel online als offline contactmomenten met een psycholoog georganiseerd. Eens per week, of per twee weken breng je een bezoek aan de spreekkamer psycholoog. En tussendoor kun je chatten of videobellen met de online psycholoog. 

 

Hulp

Heb je zelf psychische klachten en weet je niet waar je met je klachten terecht kunt? Neem vrijblijvend contact op met een iPractice psycholoog. Bel 085-1308900 en spreek meteen een matchingpsycholoog om te kijken waar jij behoefte aan hebt en door welk team van psychologen jij het beste geholpen kunt worden.

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“Bij iPractice werkt er een grote variatie aan psychologen.“

Een selectie van onze psychologen

Samantha Saxton ipractice psycholoog

Samantha Saxton

eline-van-groeningen-psycholigist-ipractice

Eline van Groeningen

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

Wat cliënten vertellen over hun behandelingen bij iPractice

"Ik ben erg blij en dankbaar dat ik bij iPractise in therapie ben gegaan. Mijn klachten zijn onwijs verminderd door een intensieve behandeling waarbij ik bijna dagelijks contact had met de psychologen van iPractise. De combinatie van face-to-face gesprekken en online contact vormde een doeltreffende combinatie, omdat ik daardoor op bijna dagelijkse basis (laagdrempelig) bezig kon zijn met de therapie, opdrachten kon maken en kon oefenen met hetgeen ik leerde tijdens de gesprekken. Daarnaast vormde de twee psychologen echt een grote steun voor mij tijdens de 4,5 maand die de behandeling duurde. Ik heb nu veel vertrouwen dat ik met de inzichten en vaardigheden die ik geleerd zal kunnen omgaan met angsten en sombere gedachten. Ik voel me goed en kan weer genieten van het leven, en durf weer relaties aan te gaan."

Waardering: 10 | 20 nov 2021

"Ik ben zo ontzettend goed geholpen bij Ipractice, het was mijn eerste keer in een psycholoog traject waardoor ik er met een hele open blik in ging. Ik had gelijk een goede klik met mijn behandelaar en ik vond het erg prettig dat zij mij op een duidelijke en begrijpelijke manier heeft uitgelegd waarom ik mij op dat moment zo voelde en wat de oorzaken daarvan waren. Ook de online chatfunctie vond ik erg nuttig, hierdoor heb ik geleerd dat het van mij afschrijven voor mij werkt problemen inzichtelijk te maken. Het voelde ook alsof er altijd iemand bij je is om te helpen ook al reageert de behandelaar niet gelijk, dat geeft een veilig gevoel. Kortom, ik ben blij dat ik hier op een vriendelijke, begripvolle en kundige manier geholpen."

Waardering: 9.8 | 26 okt 2021

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Huer hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daaeom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

Meer ervaringen cliënten ZorgaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.