iPractice biedt iedereen:

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Gecontroleerd door psycholoog : Sam Saxton

Voor veel mensen is de stap naar een psycholoog groot. Ze stellen het lang uit, waardoor ze soms langer dan nodig met klachten rondlopen. Zonde, want de psycholoog is er voor iedereen. Wanneer is het verstandig om een psycholoog te bezoeken? En wat komt daar allemaal bij kijken? We vertellen je er alles over op deze pagina.

In dit artikel

 

iPractice biedt iedereen:

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Heb je het gevoel dat je er zelf niet goed uitkomt? Dan is het goed om een afspraak met een psycholoog te maken. Het maakt niet uit waarom je niet goed in je vel zit. Het kan een mindere periode op je werk zijn, een trauma of een slaapprobleem. Ook als je twijfelt, is het vaak goed om contact op te nemen met een psycholoog. Tijdens een eerste gesprek kun je al jouw vragen stellen en met de psycholoog onderzoeken of het goed is om een behandeling te starten.

 

Klachten, uitdagingen, problemen en vragen

Een psycholoog heeft kennis van uiteenlopende klachten en problemen. Van faalangst en een burn-out tot slaapproblemen of trauma. Ook kan een psycholoog je helpen bij uitdagingen en vragen die in je dagelijks leven voorkomen. Wat een psycholoog doet, hangt dus helemaal af van waar jij het over wilt hebben.

 

Verschil tussen psycholoog en psychiater

De verschillen tussen een psycholoog en een psychiater zijn groter dan veel mensen denken. Een psycholoog richt zich op menselijk gedrag en de onderliggende factoren die hierbij meespelen. Voorbeelden hiervan zijn relatie- en gedragsproblemen. Een psychiater richt zich op mentale stoornissen zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie. In tegenstelling tot een psycholoog, mag een psychiater medicijnen voorschrijven. Dit komt omdat een psychiater officieel arts is.

 

Zet de eerste stap zelf

De drempel om een psycholoog te bezoeken, voelt voor veel mensen hoog. Dat is jammer, want een psycholoog kan je vaak extra goed helpen als je je klachten al vroeg bespreekt en aanpakt. Ook bij twijfel is het dus goed om contact met een psycholoog op te nemen.

 

Heb je een verwijsbrief nodig?

Voor de meeste psychologen heb je geen verwijsbrief nodig. Wil je in aanmerking komen voor een vergoeding? Dan is er een verwijsbrief nodig.

 

Wij helpen je

Je kwam op deze plek uit, omdat je wil weten wanneer het goed is om een psycholoog te bezoeken. Zoals je hebt kunnen lezen, is het verstandig om ook bij twijfel vrijblijvend een gesprek met een van onze online psychologen te plannen. Dat kan snel en eenvoudig via 085 130 8900.

Psycholoog : Sam Saxton

“In behandeling werken we er samen aan om jezelf op een positieve manier te motiveren om weer dingen te ondernemen“

Een selectie van onze psychologen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Gijs Coppens

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mirte Verkuijlen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Zoila Knel

Wat cliënten vertellen over hun behandelingen bij iPractice

"Ik ben erg blij en dankbaar dat ik bij iPractise in therapie ben gegaan. Mijn klachten zijn onwijs verminderd door een intensieve behandeling waarbij ik bijna dagelijks contact had met de psychologen van iPractise. De combinatie van face-to-face gesprekken en online contact vormde een doeltreffende combinatie, omdat ik daardoor op bijna dagelijkse basis (laagdrempelig) bezig kon zijn met de therapie, opdrachten kon maken en kon oefenen met hetgeen ik leerde tijdens de gesprekken. Daarnaast vormde de twee psychologen echt een grote steun voor mij tijdens de 4,5 maand die de behandeling duurde. Ik heb nu veel vertrouwen dat ik met de inzichten en vaardigheden die ik geleerd zal kunnen omgaan met angsten en sombere gedachten. Ik voel me goed en kan weer genieten van het leven, en durf weer relaties aan te gaan."

Waardering: 10 | 20 nov 2021

"Ik ben zo ontzettend goed geholpen bij Ipractice, het was mijn eerste keer in een psycholoog traject waardoor ik er met een hele open blik in ging. Ik had gelijk een goede klik met mijn behandelaar en ik vond het erg prettig dat zij mij op een duidelijke en begrijpelijke manier heeft uitgelegd waarom ik mij op dat moment zo voelde en wat de oorzaken daarvan waren. Ook de online chatfunctie vond ik erg nuttig, hierdoor heb ik geleerd dat het van mij afschrijven voor mij werkt problemen inzichtelijk te maken. Het voelde ook alsof er altijd iemand bij je is om te helpen ook al reageert de behandelaar niet gelijk, dat geeft een veilig gevoel. Kortom, ik ben blij dat ik hier op een vriendelijke, begripvolle en kundige manier geholpen."

Waardering: 9.8 | 26 okt 2021

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Huer hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daaeom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

Meer ervaringen cliënten ZorgaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.