Wanneer ga je naar een psycholoog?

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Tijdens ons leven besteden we veel aandacht aan de conditie van ons lichaam. We gaan bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut en naar de tandarts. Hoewel het niet voor iedereen even gangbaar is, is het eigenlijk net zo gewoon om ook goed voor de conditie van je geest te zorgen. Een psycholoog helpt je daarbij.

In dit artikel

 

iPractice biedt:

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen. Omdat je nog veel piekert over dingen die zijn gebeurd toen je jonger was. Of omdat je slecht slaapt. In veel gevallen herstel je snel weer van dit soort dipjes. Maar soms gaat dat niet zo snel als je wilt, en merk je dat het steeds meer invloed heeft op je dagelijkse functioneren. Dan is het goed om hulp in te roepen van een psycholoog. Die doet namelijk het volgende:

  1. In de eerste plaats kijkt een psycholoog óf behandeling een goede optie voor je is.
  2. In de tweede plaats denkt een psycholoog met je mee over welke behandeling het beste bij je past. Als je met iPractice belt, krijg je daarom meteen een psycholoog aan de telefoon. Je weet dan meteen wat de mogelijkheden zijn.

 

Wat doet een psycholoog precies?

Een psycholoog weet veel van het gedrag, van de emoties en van het denken van mensen, én van de manier waarop die drie zaken samenhangen. Het is niet altijd nodig om heel bewust stil te staan bij de dingen die je doet, denkt en voelt. Maar als je zelf last krijgt van je gedrag of je emoties, of als iemand anders daar regelmatig last van heeft, dan is het zinvol om te onderzoeken waar dat vandaan komt. Of het nu over faalangst gaat, somberheid of slaapproblemen – het is mogelijk om meer inzicht te krijgen in waar jouw klachten vandaan komen en hoe je ze kunt verminderen of verhelpen, waardoor de kwaliteit van jouw leven toeneemt. Heb je vragen waar je in je eentje maar lastig antwoord op krijgt? Over je relatie bijvoorbeeld, een verhuizing of iets dat speelt op je werk? Ook dan helpt een psycholoog je om meer inzicht te krijgen. Wat een psycholoog precies doet, hangt dus helemaal af van wat jij precies nodig hebt.

 

Bewezen methoden

Het lijkt misschien alsof een psycholoog gewoon goed luistert en af en toe iets terug zegt. Maar psychologen werken altijd volgens bewezen wetenschappelijke methoden en technieken. Behandelmethoden die onze psychologen beheersen zijn o.a.:

Vind je het spannend om te zeggen wat er in je omgaat? Of schaam je je? Weet dan dat de psychologen van iPractice een onderwerp nooit gek of schaamtevol vinden. Ze behandelen ieder probleem zorgvuldig en gaan vertrouwelijk om met de informatie de je ze geeft. Behalve het onderzoeken van de oorzaken van je klacht, leggen ze de nadruk op jouw persoonlijke krachten en op alles wat er wél goed gaat. Zo kom je steeds wat sterker uit de gesprekken. Goed om te weten: bij iPractice krijg je altijd met twee psychologen te maken – een online psycholoog én een spreekkamer psycholoog. Dit heet blended care.

 

Wat moet ik regelen om naar een psycholoog te kunnen?

De drempel om een psycholoog te bezoeken, kunnen veel mensen als hoog ervaren. Dat is jammer, want een psycholoog kan je vaak extra goed helpen als je je klachten al vroeg bespreekt en aanpakt. Ook bij twijfel is het dus goed om contact met een psycholoog op te nemen. Onze psychologen bespreken met je of een behandeling bij iPractice passend is. Ook bespreken ze of de behandeling van jouw hulpvraag voor vergoeding in aanmerking komt. Als je bij ons een behandeling wilt starten heb je altijd een verwijsbrief nodig van bijvoorbeeld je huisarts.

Het helpt in de voorbereiding om jezelf een aantal vragen te stellen om helder te krijgen waarom en voor wat jij naar een psycholoog wilt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Als ik 1 ding mocht veranderen in mijn denken en doen; wat zou dat zijn?
  • Hoe ben ik nu geneigd met mijn probleem om te gaan en wat zou ook kunnen?
  • Waar heb ik het meeste last van en wat zou ik anders doen als dat probleem opeens weg is?

 

Hulp nodig?

Waarschijnlijk kwam je op deze pagina uit, omdat je je afvraagt of het goed voor je is om met een psycholoog te praten. Onze psychologen helpen je graag met die vraag. Dat doen we vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.  

Bel ons op telefoonnummer 085-1308900, dan staan we je persoonlijk te woord.


Veelgestelde vragen

Moet ik eerst naar de huisarts?

Als je wilt dat de zorgverzekering jouw kosten voor een psycholoog vergoedt, dan heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Wil je de behandeling zelf betalen? Dan heb je geen verwijsbrief nodig en hoef je niet naar de huisarts toe.

Hoelang ga je naar een psycholoog?

Hoelang de behandeling bij een psycholoog duurt, hangt af van verschillende factoren. Meestal zijn 6 tot 10 persoonlijke sessies genoeg, waarbij je om de week met jouw psycholoog afspreekt. Daarnaast biedt iPractice praktische ondersteuning door ook online een psycholoog beschikbaar te stellen.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het denken en doen van de mens, en dan vooral: het denken en doen waar mensen zelf last van hebben. Het doel van een psycholoog is om een passende behandeling te bieden, waardoor de klachten afnemen.

De psychologen van iPractice behandelen ieder probleem zorgvuldig en discreet. Samen me jou gaan ze op zoek naar de oorzaak. Daarnaast leggen ze de nadruk op jouw persoonlijke krachten en op alles wat wél goed gaat. Zo kom je steeds wat sterker uit de gesprekken.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en psychiater?

Vaak worden een psycholoog en een psychiater in één adem genoemd, maar er zijn grote verschillen. Een psycholoog heeft psychologie gestudeerd, en richt zich op menselijk gedrag en de factoren die daar invloed op hebben. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld relatie- en gedragsproblemen. Een psychiater heeft een artsenopleiding gevolgd, en richt zich meer op de medische kant van mentale gezondheid. Zo behandelt een psychiater vaak hardnekkige, zware psychische klachten. Ook mag een psychiater medicijnen voorschrijven.

Lees hier meer over de verschillende soorten psychologen.

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“In behandeling werken we er samen aan om jezelf op een positieve manier te motiveren om weer dingen te ondernemen“

Een selectie van onze psychologen

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

keri mans ipractice psycholoog

Keri Mans

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

sanne truijen ipractice psycholoog

Sanne Truijen

Wat cliënten vertellen over hun behandelingen bij iPractice

"Ik ben erg blij en dankbaar dat ik bij iPractise in therapie ben gegaan. Mijn klachten zijn onwijs verminderd door een intensieve behandeling waarbij ik bijna dagelijks contact had met de psychologen van iPractise. De combinatie van face-to-face gesprekken en online contact vormde een doeltreffende combinatie, omdat ik daardoor op bijna dagelijkse basis (laagdrempelig) bezig kon zijn met de therapie, opdrachten kon maken en kon oefenen met hetgeen ik leerde tijdens de gesprekken. Daarnaast vormde de twee psychologen echt een grote steun voor mij tijdens de 4,5 maand die de behandeling duurde. Ik heb nu veel vertrouwen dat ik met de inzichten en vaardigheden die ik geleerd zal kunnen omgaan met angsten en sombere gedachten. Ik voel me goed en kan weer genieten van het leven, en durf weer relaties aan te gaan."

Waardering: 10 | 20 nov 2021

"Ik ben zo ontzettend goed geholpen bij Ipractice, het was mijn eerste keer in een psycholoog traject waardoor ik er met een hele open blik in ging. Ik had gelijk een goede klik met mijn behandelaar en ik vond het erg prettig dat zij mij op een duidelijke en begrijpelijke manier heeft uitgelegd waarom ik mij op dat moment zo voelde en wat de oorzaken daarvan waren. Ook de online chatfunctie vond ik erg nuttig, hierdoor heb ik geleerd dat het van mij afschrijven voor mij werkt problemen inzichtelijk te maken. Het voelde ook alsof er altijd iemand bij je is om te helpen ook al reageert de behandelaar niet gelijk, dat geeft een veilig gevoel. Kortom, ik ben blij dat ik hier op een vriendelijke, begripvolle en kundige manier geholpen."

Waardering: 9.8 | 26 okt 2021

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Huer hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daaeom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

Meer ervaringen cliënten ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.