iPractice biedt iedereen:

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Auteur : Sam Saxton

Voor veel mensen is de stap naar een psycholoog groot. Ze stellen het lang uit, waardoor ze soms langer dan nodig met klachten rondlopen. Zonde, want de psycholoog is er voor iedereen. Wanneer is het verstandig om een psycholoog te bezoeken? En wat komt daar allemaal bij kijken? We vertellen je er alles over op deze pagina.

In dit artikel

iPractice biedt iedereen:

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Heb je het gevoel dat je er zelf niet goed uitkomt? Dan is het goed om een afspraak met een psycholoog te maken. Het maakt niet uit waarom je niet goed in je vel zit. Het kan een mindere periode op je werk zijn, een trauma of een slaapprobleem. Ook als je twijfelt, is het vaak goed om contact op te nemen met een psycholoog. Tijdens een eerste gesprek kun je al jouw vragen stellen en met de psycholoog onderzoeken of het goed is om een behandeling te starten.

Klachten, uitdagingen, problemen en vragen

Een psycholoog heeft kennis van uiteenlopende klachten en problemen. Van faalangst en een burn-out tot slaapproblemen of trauma. Ook kan een psycholoog je helpen bij uitdagingen en vragen die in je dagelijks leven voorkomen. Wat een psycholoog doet, hangt dus helemaal af van waar jij het over wilt hebben.

Verschil tussen psycholoog en psychiater

De verschillen tussen een psycholoog en een psychiater zijn groter dan veel mensen denken. Een psycholoog richt zich op menselijk gedrag en de onderliggende factoren die hierbij meespelen. Voorbeelden hiervan zijn relatie- en gedragsproblemen. Een psychiater richt zich op mentale stoornissen zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie. In tegenstelling tot een psycholoog, mag een psychiater medicijnen voorschrijven. Dit komt omdat een psychiater officieel arts is.

Zet de eerste stap zelf

De drempel om een psycholoog te bezoeken, voelt voor veel mensen hoog. Dat is jammer, want een psycholoog kan je vaak extra goed helpen als je je klachten al vroeg bespreekt en aanpakt. Ook bij twijfel is het dus goed om contact met een psycholoog op te nemen.

Heb je een verwijsbrief nodig?

Voor de meeste psychologen heb je geen verwijsbrief nodig. Wil je in aanmerking komen voor een vergoeding? Dan is er een verwijsbrief nodig.

Wij helpen je

Je kwam op deze plek uit, omdat je wil weten wanneer het goed is om een psycholoog te bezoeken. Zoals je hebt kunnen lezen, is het verstandig om ook bij twijfel vrijblijvend een gesprek met een van onze online psychologen te plannen. Dat kan snel en eenvoudig via 085 130 8900.

Auteur : Sam Saxton

Psycholoog

““In behandeling werken we er samen aan om jezelf op een positieve manier te motiveren om weer dingen te ondernemen““

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.