Online & op locatie

Geen wachttijden

Zorgverzekering

Beoordeling 9+

Online & op locatie

Geen wachttijden

Zorgverzekering

Beoordeling 9+

Trauma en PTSS

Soms maak je dingen mee die zo heftig en impactvol zijn, dat je er geen raad mee weet. Een overval, (seksueel) geweld of een verkeersongeluk noemen we een traumatische gebeurtenis. Op het moment van de gebeurtenis voelen we hevige angst en spanning. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om de situatie te kunnen overleven door te ‘vechten’, ‘vluchten’ of te ‘ bevriezen’.

Bij sommige mensen houdt deze spanning langer aan. Je kunt dan last houden van klachten als opdringerige herinneringen, flashbacks, nachtmerries en schrikachtigheid. Ook kunnen gevoelens van angst, schaamte en schuld opkomen. Je bent zo bezig met het verleden waardoor er geen ruimte is voor het nu en de toekomst.

Symptomen van PTSS

Het is logisch dat je na blootstelling aan een traumatische gebeurtenis van slag bent, is er geen reden voor ongerustheid. Bij de meeste mensen trekt dit gevoel in een paar uur tot een paar dagen weg. Je voelt dan dat je hoofd en lichaam weer rustig worden. Maar dit is niet bij iedereen het geval. Als de klachten langer dan een maand na een traumatische gebeurtenis aanhouden en het je dagelijks functioneren verstoort, is er vermoedelijk sprake van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De belangrijkste kenmerken van een posttraumatische stressstoornis zijn pijnlijke herinneringen over het trauma, flashbacks, nachtmerries, schrikachtigheid en vermijding. Dit kan gepaard gaan met concentratieproblemen, slaapproblemen, piekeren en gevoelens van schuld en schaamte. Pas als de angst een maand aanhoudt en het je dagelijks functioneren verstoort, is er vermoedelijk sprake van een posttraumatische stressstoornis.

EMDR is één van de meest effectieve behandelingen voor PTSS.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Psycholoog Simone das Dores iPractice

Simone das Dores

Klinisch psycholoog

Psycholoog Lotte Hendriks iPractice

Lotte Hendriks

Online psycholoog

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Zoila Knel

GZ-psycholoog

Psycholoog Sam Saxton iPractice

Sam Saxton

Online psycholoog

Hoe ziet de behandeling er uit?

Een op maat
gemaakt behandeling
van 8 tot 16 weken

Gebaseerd op wetenschappelijke
theorieën

Verdiepende
gesprekken met een
GZ-psycholoog

Persoonlijke online
coaching van een
psycholoog

Wat kan ik vandaag doen tegen mijn PTSS klachten?

Het ondernemen van nieuwe dingen is een uitdaging, vooral als je last hebt van traumagerelateerde klachten. Door het bezoeken van deze pagina heb je de eerste stap al genomen; bewustwording en onderzoek naar jouw situatie! We hebben hier onze best practices op een rij gezet; tips waarmee je vandaag al mee aan de slag kan.

Ervaringen

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.