Home > Behandelingen > Hypnotherapie

Hypnotherapie

Wanneer je hypnotherapie hoort, denk je misschien aan de hypnose die je wel eens in video’s ziet. Deze vorm van hypnose is bedoeld voor entertainment en vermaak. Het is niet te vergelijken met de hypnose, zoals in de psychotherapie. In dit artikel lees je wat hypnotherapie is, hoe het werkt en wanneer het geschikt is om toe te passen.

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie schakel je je bewuste gedachten even uit om ongestoord je onderbewustzijn te onderzoeken. Je leert gedachten en gevoelens herkennen, waardoor je nieuwe inzichten opdoet. Het is zeker geen ‘toneelhypnose’.

 

Therapeutisch dagdromen

Tijdens hypnotherapie bereik je een staat van zijn die je kunt vergelijken met dagdromen. Je bent gefocust op één ding. Andere prikkels van je omgeving krijg je niet of nauwelijks meer mee. Je komt in een diepe staat van ontspanning.

 

Hoe voelt het om hypnotherapie te ondergaan?

Heb je wel eens dat je een stuk auto rijdt en ineens een stuk van de gereden route ‘kwijt’ bent? Je kunt je simpelweg niet herinneren dat je dat stuk hebt gereden. Dit is eigenlijk al een spontane hypnose. Van deze staat van zijn wordt gebruik gemaakt tijdens hypnotherapie.

 

Verlies ik de controle over mijzelf en mijn lichaam?

Je hebt tijdens hypnose altijd controle over jezelf. De psycholoog bestuurt niet jouw lichaam en laat je geen gekke dingen doen, zoals je wellicht in video’s hebt gezien. Je bepaalt te allen tijden zelf wat je wel of niet doet.

 

Wanneer biedt hypnotherapie voor mij een uitkomst? 

Hypnotherapie wordt vooral toegepast voor subtiele gedachten- of gedragsveranderingen. Het wordt bij verschillende lichamelijke en psychische klachten gebruikt, waaronder:

 

 

Hoe werkt het?

De therapeut brengt je tijdens een hypnose sessie door middel van spraak naar je onderbewustzijn. Deze staat van hypnose noemen we ook wel trance. Het brengt je lichaam en geest in een kalme en ontspannen toestand, waarin je jouw onderbewuste onderzoekt. Je leert zelf naar het onderbewuste te luisteren, zonder dat je bewuste brein je steeds afleidt. Je doet zo nieuwe inzichten op die je kunt gebruiken in je dagelijks leven.

Tijdens deze ’trance’ wordt de geest ontvankelijker voor therapeutische suggesties van een hypnotherapeut.

De stappen van hypnotherapie gaan als volgt;

  1. Inductie
    De hypnotherapeut leid je in een hypnotische trance met behulp van technieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning en levendige beelden. Je concentratie verhoogt terwijl de afleiding van buitenaf wordt geblokkeerd.
  2. Verdieping
    Eenmaal in trance, verdiept de hypnotherapeut het niveau van hypnose door middel van verdere ontspanningsmethodes zoals aftellen of het visualiseren van afdalende beelden.
  3. Suggestie
    In deze verdiepte trance geeft de hypnotherapeut specifieke therapeutische suggesties gericht op het veranderen van de percepties, gedragingen of symptomen. Suggesties kunnen bijvoorbeeld helpen negatieve gedachtepatronen te herkaderen, angst of pijn te verminderen, of gewenste gewoonten te bevorderen. De suggesties omzeilen de bewuste, kritische geest en worden gemakkelijker geaccepteerd door het onderbewustzijn.
  4. Opkomst
    Tenslotte leidt de hypnotherapeut je uit de trance, vaak met behulp van omhoog tellen of beeldspraak van opstijgen. Je keert terug naar het normale waakbewustzijn,

 

Wat is het verschil met meditatie?

Bij meditatie ben je, net als bij hypnotherapie, in een andere staat van bewustzijn. Je bent bezig met waarnemen, zonder daarbij te oordelen met je gedachten. Je bewuste gedachten worden als het ware even uitgeschakeld. Toch zijn er ook verschillen.

Bij meditatie ben je bewust in het hier en nu. Bij hypnotherapie ben je juist onbewust in het hier en nu. Je bent in een diepere trance en maakt contact met het onderbewuste. Je wordt je zo meer bewust van de gevoelens en associaties die daar zitten. Dit is een goed moment om veranderingen aan te brengen.

 

Hoe verschilt hypnotherapie van EMDR?

Hypnotherapie is niet hetzelfde als EMDR.

  • Bij Hypnose kom je in een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.
  • Bij EMDR ben je bij bewustzijn en denk je terug een aan een traumatische gebeurtenis en haal je informatie op over de traumatische beleving. Na het bewust ophalen van informatie, zal de therapeut opnieuw vragen de gebeurtenis voor de geest te halen maar nu in combinatie met een afleidende stimulus.

 

Effectiviteit van hypnotherapie

Er is nog geen eenduidig bewijs dat hypnotherapie een effectieve methode is bij veelvoorkomende psychische problemen. Mede hierom is het geen eerste-keuze behandeling en is niet opgenomen in de huidige wetenschappelijke richtlijnen. Wel hangt het ook sterk af van de specifieke klacht.

Wetenshappelijk onderzoek heeft de effectiviteit aangetoond van hypnotherapie in het verlagen van stress.

Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat hypnotherapie een effectieve methode voor de beleving van klachten bij het prikkelbare darmsyndroom. Hypnotherapie blijkt ook werkzaam in de behandeling van kinderen met buikpijn.

Hypnose kan dus als aanvulling op psychotherapie worden gebruikt en helpen bij het herprogrammeren van niet-helpende gedachten, gedrag of lichamelijke symptomen op een onderbewust niveau. Hypnotherapie maakt in wezen gebruik van de verbinding tussen lichaam en geest om positieve verandering te bevorderen.

 

Behandeling met hypnotherapie

Een behandeling start met een kennismakingsgesprek waarin de psycholoog bekijkt of hypnose bij jouw hulpvraag past. Het doel van je behandeling en het type behandeling stem je af met je behandelaar. Jij kiest altijd zelf waar je aan wil werken. De duur van de behandeling hangt dus ook af van je doelstelling.

Wanneer hypnotherapie voor jou niet werkt, bekijk je samen met je psycholoog welke behandeling beter past bij jouw hulpvraag!

publish-icon Gepubliceerd - 19 okt 2021
Simone das Dores heeft als klinisch psycholoog en psychotherapeut ervaring in hypnotische interventies die een mooie toevoeging zijn aan bestaande therapieën.
simone das dores ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Simone das Dores

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in hypnotherapie

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog

Bregje Brenninkmeijer