Home > Klachten > Burn-out

Burn-out

085-1308900

Neem je klachten van een burn-out serieus. In dit artikel vertellen we je hoe je een burn-out herkent, wat de symptomen zijn en wat je zelf kunt doen bij een burn-out.

Wat is een burn-out? 

Een burn-out is de reactie van het lichaam op een periode met te veel stress. Je voelt je figuurlijk opgebrand, door langdurige emotionele uitputting en lichamelijke vermoeidheid.

Een burn-out is een veel voorkomende klacht in Nederland. Elk jaar heeft één op de zes Nederlanders last van burn-out symptomen [1].

 

Burn-out betekenis

Een burn-out;

  • is een gevolg van langdurige emotionele overbelasting en stress
  • resulteert in fysieke (over)vermoeidheid en emotionele buien
  • is een reactie van het lichaam op onvoldoende ontspanning na inspanning

Let op: een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn. Je raakt overspannen na een korte periode van overbelasting of stress. Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting of stress.

⮕ Meer over het verschil tussen een depressie en een burn-out

 

Een burn-out is te vergelijken met de tank van een auto. Als je telkens maar een klein beetje tankt, is je tank snel leeg. Ga je met een tank toch ver rijden, dan kom je ineens stil te staan.

 

Hoe herken je burn-out klachten?

De volgende zes signalen helpen je te bepalen of je een burn-out ervaart:

  • Je ervaart spanningsklachten
    Ervaar je lichamelijke vermoeidheid, problemen met je concentratie en/of geheugen of slaap je onrustig? Ook piekeren en een gejaagd gevoel zijn spanningsklachten die passen bij een burn-out. 
  • Je verliest grip
    Je verliest de grip op situaties of ervaart een gevoel van machteloosheid. Je kunt een burn-out herkennen aan het verlies van controle op het leven en de problemen waar je mee te maken hebt. 
  • Dagelijkse taken zijn onuitvoerbaar
    De klachten die je ervaart maken dagelijkse bezigheden lastig of zelfs onuitvoerbaar. Je merkt het zowel thuis als op het werk, in het verkeer en in je sociale omgeving. 
  • Je bent besluiteloos
    Je komt niet tot een besluit. In plaats daarvan blijf je twijfelen en lukt het niet om een stap verder te komen. 
  • Je bent onzeker
    Je bent onzeker over jezelf of over keuzes die je moet maken. Door het gevoel van onzekerheid heb je de neiging om je terug te trekken. 
  • Je bent (heel) prikkelbaar
    Kleine tegenvallers ervaar je als grote uitdagingen. Je bent meer prikkelbaar, waardoor je feller reageert dan je gewend bent. 

 

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Bij een burn-out kan je lichamelijke en psychische klachten ervaren. Hieronder lichten we ze toe.

 

Lichamelijke symptomen

  • Vermoeidheid. Dit kan komen omdat je niet goed slaapt. Een gebrek aan slaap maakt je prikkelbaar.
  • Zwaar lichaam. Je lichaam kan daarnaast ontzettend zwaar aanvoelen.
  • Beweging is lastig. Je vindt het moeilijk om in beweging te komen. Zelfs de supermarkt lijkt al te ver weg.
  • Hoofdpijn en duizeligheid.
  • Pijnklachten. Pijn in de buik of een opgeblazen gevoel
  • Last van spijsvertering. Je maag en darm zijn van slag.
  • Slapeloosheid. Je slaapritme is verstoord en slaapt slechter dan voorheen.
  • Pijnlijk gevoel op de borst
  • Hartkloppingen

 

Psychische symptomen

  • Je voelt je opgebrand, de batterij lijkt leeg.
  • Je hebt moeite om informatie of taken te onthouden.
  • Je hebt het idee dat jij niet langer de touwtjes in handen hebt, maar dat je wordt geleefd.
  • Je piekert of piekert zelfs excessief.
  • Je ervaart dat de problemen waar je mee te maken hebt je boven het hoofd groeien, zonder dat je daar iets aan kunt doen.
  • Je wordt huilerig en voelt op willekeurige momenten tranen opkomen. 

 

Door de klachten die gepaard gaan met een burn-out functioneer je thuis, op het werk en bijvoorbeeld in het verkeer niet meer zoals je dat voorheen deed. Pas op met deelname in het verkeer.

⮕ Meer over gevolgen en oorzaken van een burn-out
⮕ Meer over depressie en werken

 

Waarom stort je in bij een burn-out?

Veel doen en te weinig rusten en slapen; in deze toestand gaat je lichaam in de overdrive en gebruikt het je reservebatterij. Een tijdje kan je op die manier met overspannenheidsklachten rondlopen, maar op lange termijn is ook je reservebatterij op. Je stort in. Op een duidelijk aanwijsbaar moment gaat het écht niet meer: je lichaam trekt aan de noodrem. 

 

Meer informatie

Herken je jezelf in de symptomen van een burn-out? Je kunt zelf een aantal acties ondernemen om grip te krijgen op je burn-out klachten of om een burn-out te voorkomen. Neem voldoende rust, zorg voor structuur en vermijd stressvolle situaties.

Praten met een psycholoog kan helpen. Samen met een psycholoog kijk je naar de balans tussen energiegevers en energievreters. Ook wordt er gekeken naar hoe jij omgaat met stress en hoe je negatieve patronen doorbreekt.

Veelgestelde vragen

Hoe voelt een burn-out?

Bij een burn-out voel je vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, een pijnlijk gevoel op de borst, hartkloppingen, pijn in de buik of een opgeblazen gevoel, last van spijsvertering en slapeloosheid.

Wanneer heb je burn-out?

De volgende factoren helpen je te bepalen wanneer je een burn-out hebt: Spanningsklachten en lichamelijke vermoeidheid, het gevoel grip te verliezen op je leven, het moeizaam kunnen uitvoeren van je dagelijkse bezigheden, besluiteloosheid, onzekerheid en prikkelbaarheid.

Waarom ben je zo moe bij burn-out?

Door langdurige mentale inspanning, raakt je lichaam overbelast en uitgeput wat zich uit in symptomen van vermoeidheid.

Wie bepaalt of je een burn-out hebt?

Normaliter stelt een BIG-geregistreerde psycholoog vast of er sprake is van een burn-out. Let wel, een burn-out is op dit moment nog geen officiële diagnose in de DSM (handboek psychologie stoornissen). In de praktijk zal een psycholoog of psychiater met jou meekijken naar de samenhang van jouw klachten om zo tot een passende diagnose te komen.

Is burn-out een psychische aandoening?

Officieel is burn-out geen psychische stoornis volgens het handboek voor psychiatrie. De WHO ICD ziet het als een syndroom; een verzameling van verschijnselen die vaker in dezelfde combinatie optreedt en dus als eenheid moet worden opgevat. Het is het resultaat van langdurige stress waar onvoldoende mee om is gegaan in relatie tot werk.

Is een burn-out permanent?

Nee, een burnout is niet permanent. Je kunt hier weer volledig van herstellen. Wat we wel vaak zien is dat mensen hun leven anders gaan vormgeven waardoor ze niet meer ‘de oude’ zijn.

publish-icon Gepubliceerd - 11 jun 2021

Bronnen

[1] Cijfers van het CBS en TNO over burn-out klachten in Nederland (2014)

Hoe graag je ook verder zou willen, je bent niet vooruit te branden. Opstaan, tandenpoetsen, een boodschappenlijstje maken, alles waar je normaal gesproken je hand niet voor omdraait, voelt nu als een niet te winnen wedstrijd.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in burn-out

rosalie-hoorn-psychologist-ipractice

Rosalie Hoorn

Rik de Rooij

Sylvia Lemkowitz

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak