iPractice biedt iedereen:

Heb ik een burn-out?

Auteur : Mirte Verkuijlen

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Lees wat een burn-out precies is, hoe je die herkent en wat daar de symptomen van zijn. We leggen je uit over de oorzaken, de gevolgen en geven je tips om daar beter mee om te gaan.

In dit artikel

 1. Wat is een burn-out?
 2. Herkennen van burn-out
 3. Symptomen burn-out
  1. Lichamelijke symptomen
  2. Mentale symptomen
 4. Oorzaken burn-out
 5. Effect burn-out op gezondheid
 6. Behandeling & hulp

 

Wat is een burn-out? 

Een burn-out is de reactie van het lichaam op een periode met te veel stress. Je voelt je figuurlijk opgebrand, door langdurige emotionele uitputting en lichamelijke vermoeidheid. Een burn-out is een veel voorkomende klacht in Nederland. Elk jaar heeft één op de zes Nederlanders last van burn-out symptomen. 

Burn-out betekenis:

 • Het is een gevolg van langdurige emotionele overbelasting en stress
 • Je ervaart fysieke (over)vermoeidheid en emotionele buien
 • De burn-out is een reactie van het lichaam op onvoldoende ontspanning na inspanning

Let op: een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn. Je raakt overspannen na een korte periode van overbelasting of stress. Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting of stress.

 

iPractice biedt iedereen:

Hoe herken je een burn-out?

De volgende zes factoren helpen je te bepalen wanneer je een burn-out hebt:

 • Spanningsklachten
  Ervaar je lichamelijke vermoeidheid, problemen met je concentratie en/of geheugen of slaap je onrustig? Ook piekeren en een gejaagd gevoel zijn spanningsklachten die passen bij een burn-out. 
 • Grip verliezen
  Je verliest de grip op situaties of ervaart een gevoel van machteloosheid. Je kunt een burn-out herkennen aan het verlies van controle op het leven en de problemen waar je mee te maken hebt. 
 • Dagelijkse bezigheden
  De klachten die je ervaart maken dagelijkse bezigheden lastig of zelfs onuitvoerbaar. Je merkt het zowel thuis als op het werk, in het verkeer en in je sociale omgeving. 
 • Besluiteloosheid
  Je komt niet tot een besluit. In plaats daarvan blijf je twijfelen en lukt het niet om een stap verder te komen. 
 • Onzekerheid
  Je bent onzeker over jezelf of over keuzes die je moet maken. Door het gevoel van onzekerheid heb je de neiging om je terug te trekken. 
 • Prikkelbaarheid
  Kleine tegenvallers ervaar je als grote uitdagingen. Je bent meer prikkelbaar, waardoor je feller reageert dan je gewend bent. 

 

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Typische signalen van een burn-out zijn:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Pijnlijk gevoel op de borst
 • Hartkloppingen
 • Pijn in de buik of een opgeblazen gevoel
 • Last van spijsvertering
 • Slapeloosheid

 

Lichamelijke symptomen

De lichamelijke symptomen van een burn-out ervaar je tijdens stressvolle situaties én op andere momenten tijdens de dag. Dit komt bijvoorbeeld door vermoeidheid, omdat je slecht slaapt. Een gebrek aan slaap maakt je prikkelbaar. Vermoeidheid werkt door in andere lichamelijke symptomen. Door een burn-out kan je lichaam daarnaast ontzettend zwaar aanvoelen. Je vindt het moeilijk om in beweging te komen. Zelfs de supermarkt lijkt al te ver weg.

En heb je vaak last van bijvoorbeeld hoofdpijn of duizeligheid? Het zijn symptomen die horen bij een burn-out. Een pijnlijk gevoel op de borst en bijvoorbeeld hartkloppingen horen bij de meer ernstige lichamelijke kenmerken. 

 

Mentale symptomen

Je voelt je opgebrand, de batterij lijkt leeg. Daarnaast heb je moeite om informatie of taken te onthouden. Je hebt het idee dat jij niet langer de touwtjes in handen hebt, maar dat je wordt geleefd. Dat maakt het ’s nachts moeilijker om goed te slapen, omdat je veel ligt te piekeren.

Je ervaart dat de problemen waar je mee te maken hebt je boven het hoofd groeien, zonder dat je daar iets aan kunt doen. Je wordt huilerig en voelt op willekeurige momenten tranen opkomen. 

Door de mentale symptomen van een burn-out functioneer je thuis, op het werk en bijvoorbeeld in het verkeer niet meer zoals je dat deed. Je hebt moeite met concentreren, slapen of om je iets te herinneren. 

 

Wat zijn oorzaken van een burn-out? 

Een burn-out ontstaat als inspanning en ontspanning niet goed met elkaar in balans zijn. De belangrijkste oorzaken van een burn-out zijn werkstress, karaktereigenschappen en specifieke situaties:

 • Werkstress
  Werkstress is de belangrijkste oorzaak van een burn-out. De constante druk op het werk wordt je na verloop van tijd te veel. Blijf je te lang in hangen in deze negatieve spiraal, dan leidt dit tot een burn-out. 
 • Karaktereigenschappen
  Perfectionisme werkt het risico op een burn-out in de hand. En heb je moeite met grenzen stellen? Ook die karaktereigenschap draagt bij aan het risico op klachten.
 • Specifieke situaties
  Specifieke situaties vergroten het risico op een burn-out. De zorg voor een familielid of andere zieke in je omgeving heeft grote invloed op jouw mentale en fysieke gezondheid. 

Lees verder over hoe een burn-out ontstaat.

 

Wat zijn gevolgen van een burn-out op je gezondheid?

Een burn-out heeft schadelijke effecten op de gezondheid. Veel voorkomende effecten zijn:

 • Slecht slapen
 • Vergeetachtigheid
 • Verminderde weerstand
 • Problemen met aandacht en concentratie
 • Lichamelijke vermoeidheid
 • Angstklachten
 • Onzekerheid
 • Impact op sociale contacten

Lees verder over de gevolgen van een burn-out.

 

Hoe kan je een burn-out behandelen?

Het herstellen van een burn-out komt het best tot z’n recht als je dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk blijft doen, en actief blijft. Een behandeling gericht op een burn-out bestaat uit 3 fasen:

 1. Erkennen en accepteren
  Pas als je de burn-out betekenis begrijpt, erkent en accepteert kun je weer ontspannen. Beoordeel vervolgens of je kunt blijven werken of dat het beter is om even helemaal tot rust te komen. 
 2. Zorgen voor  structuur
  Stel vast wat spanning creëert, en zorg voor structuur in je dagen. Bedenk oplossingen om in het vervolg beter met energievreters om te gaan en de spanning niet te hoog op te laten lopen. 
 3. Oplossingen uitvoeren
  Voer de oplossingen uit, om beter met de spanning om te gaan. Pak weer meer activiteiten op en krijg de grip terug die verloren was gegaan. 

Lees verder over hoelang een burn-out precies duurt en wat je zelf kan doen om het te behandelenWanneer je symptomen van een burn-out ervaart, kan de huisarts of een psycholoog je daarmee helpen. Neem contact op en vertel wat je ervaart. Praten lucht op. Op die manier kunnen we samen bekijken welke aanpak het beste bij jou past.

Wil je over jouw specifieke situatie praten? Bel ons op telefoonnummer 085-130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord. 

 

Auteur : Mirte Verkuijlen

GZ-Psycholoog

“Hoe graag je ook verder zou willen, je bent niet vooruit te branden. Opstaan, tandenpoetsen, een boodschappenlijstje maken, alles waar je normaal gesproken je hand niet voor omdraait, voelt nu als een niet te winnen wedstrijd.“

Psychologen gespecialiseerd in burn-outs

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bregje Brenninkmeijer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Zoila Knel

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Gijs Coppens

Wat clienten over burn-out behandelingen zeggen bij iPractice

"Ik ben enorm tevreden over Ipractice Amsterdam! Met nieuw hervonden vertrouwen en zelfliefde hebben we de gesprekken afgesloten."

Waardering: 10 | 20 dec 2020

"Ik heb mijn behandelingen als zeer prettig ervaren. Ik voelde mij veilig en begrepen. De unieke manier van werken met zowel een online psycholoog als een GZ-psycholoog gaf zoveel hou vast en steun."

Waardering: 9.2 | 23 nov 2020

"Professionele hulp met passende persoonlijke insteek. Erg effectieve behandeling met zeer prettige behandelaars. Mede door de verbinding online ernaast kon er adequaat gehandeld worden wanneer nodig. Online was ook fijn voor extra informatie vragen, gewoon mijn verhaal kwijt of oefeningen. Ik heb mijn behandeling als zeer prettig en waardevol ervaren, veel geleerd en gesteund gevoeld. IPractace is zeker een aanrader!"

Waardering: 9.7 | 20 mrt 2020

Bekijk meer waarderingen burn-out cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.