Home > Behandelingen > Hypnotherapie

Hypnotherapie

085-1308900

Bij het woord hypnotherapie denk je wellicht gauw aan de hypnose die je weleens op tv ziet. Deze vorm van hypnose is bedoeld voor entertainment en vermaak en is dan ook niet te vergelijken met de hypnose zoals we hem kennen in de psychotherapie. In dit artikel lees je wat hypnotherapie is, hoe het werkt en wanneer het geschikt is om toe te passen.

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie schakel je je bewuste gedachten even uit om ongestoord je onderbewustzijn te kunnen onderzoeken. Je leert gedachten en gevoelens herkennen, waardoor je nieuwe inzichten opdoet. Het is zeker geen ‘toneelhypnose’.

Therapeutisch dagdromen
De staat van hypnose tijdens hypnotherapie kun je vergelijken met dagdromen. Je focust zo op één ding, dat je andere prikkels van je omgeving niet of nauwelijks meer meekrijgt. Je komt in een diepe staat van ontspanning.

Je herkent vast wel dat je soms een stuk hebt auto gereden, waarna je ineens een heel stuk van de gereden route ‘kwijt’ bent. Je kunt je simpelweg niet herinneren dat je dat stuk al hebt gereden. Dit is eigenlijk een soort spontane hypnose. Deze staat van zijn is ook waar gebruik van wordt gemaakt tijdens hypnotherapie.

Verlies ik de controle over mijzelf en mijn lichaam?

Tijdens hypnose heb je nog altijd controle over jezelf. Het is niet zo dat de therapeut jouw lichaam bestuurt en je gekke dingen laat doen, zoals je wellicht op tv hebt gezien. Je bepaalt ten alle tijden zelf wat je wel of niet doet.

 

Hoe werkt hypnotherapie?

De therapeut brengt je tijdens een hypnose sessie door middel van spraak naar je onderbewustzijn. Deze staat van hypnose noemen we ook wel trance. Het brengt je lichaam en geest in een kalme en ontspannen toestand, waarin je jouw onderbewuste onderzoekt. Zo kun je zelf naar het onderbewuste leren luisteren, zonder dat je bewuste brein je steeds afleidt. Hierdoor doe je nieuwe inzichten op die je kunt gebruiken in je dagelijks leven.

 

Wat is het verschil met meditatie?

Bij meditatie ben je, net als bij hypnotherapie, in een andere staat van bewustzijn. Je bent bezig met waarnemen, zonder daarbij te oordelen met je gedachten. Je bewuste gedachten worden als het ware even uitgeschakeld. Maar er zijn toch ook verschillen.

Bij meditatie ben je bewust in het hier en nu, en bij hypnotherapie ben je juist onbewust in het hier en nu. Bij hypnose ben je in een diepere trance en maak je contact met het onderbewuste, waardoor je meer bewust wordt van de gevoelens en associaties die daar zitten. Dit is een goed moment om veranderingen aan te brengen.

 

Wanneer is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie wordt vooral toegepast voor subtiele gedachten- of gedragsveranderingen. Het wordt bij verschillende lichamelijke en psychische klachten gebruikt, waaronder:

 

Waarom hypnotherapie?

Er is nog geen onomstotelijk bewijs dat hypnotherapie een effectieve methode is bij veelvoorkomende psychische problemen. Het is dan ook geen eerste-keuze behandeling en is niet opgenomen in de huidige wetenschappelijke richtlijnen.

Wel zijn er onderzoeken die interessante resultaten met hypnose laten zien. Zo blijkt hypnotherapie een effectieve methode voor de beleving van klachten bij het prikkelbare darmsyndroom [1]. Ook blijkt hypnotherapie werkzaan in de behandeling van kinderen met buikpijn. Bovendien kan hypnose als aanvulling bij psychotherapie worden gebruikt bij diverse psychische klachten.

Omdat de therapie nog niet volledig bewezen is bij de meeste psychische problemen, wordt hypnose bij iPractice enkel gebruikt ter aanvulling op andere effectieve methode. Het is bij ons nooit een op zichzelf staande behandeling.

 

Vind een psycholoog voor hypnotherapie

Een behandeling start met een kennismakingsgesprek waarin de therapeut kan aangeven of wij de juiste expertise hebben en of hypnose daarbinnen past. Het doel van je behandeling en dus ook van een eventueel onderdeel hypnose stem je af met je behandelaar. Jij kiest altijd zelf waar je aan wil werken.

Ben je benieuwd naar wat hypnotherapie voor jou kan betekenen? Of heb je andere vragen?

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt hypnotherapie?

Dit stem je in onderling overleg met je psycholoog af en hangt af van je doelstelling.

Is hypnotherapie hetzelfde als EMDR?

Hypnotherapie is niet hetzelfde als EMDR.

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus.

Wat als hypnotherapie niet werkt?

Samen kunnen we in gesprek om te bepalen om te bepalen wat wel voor jou zou kunnen werken.

publish-icon Gepubliceerd - 19 okt 2021

Bronnen

[1] Flik, C. E. et al. (2019). Efficacy of individual and group hypnotherapy in irritable bowel syndrome (IMAGINE): a multicentre randomised controlled trial. The lancet Gastroenterology & hepatology, 4(1), 20-31. https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(18)30310-8/fulltext

Simone das Dores is klinisch psycholoog en psychotherapeut bij iPractice. Ze heeft ervaring in hypnotische interventies die een mooie toevoeging zijn aan bestaande therapieën.
simone das dores ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Simone das Dores

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in hypnotherapie

bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog

Bregje Brenninkmeijer

kim-walma-psycholoog-ipractice

Kim Walma

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak