Home > Behandelingen > Hypnotherapie

Hypnotherapie

Wanneer je hypnotherapie hoort, denk je misschien aan de hypnose die je wel eens in video’s ziet. Deze vorm van hypnose is bedoeld voor entertainment en vermaak. Het is niet te vergelijken met de hypnose, zoals in de psychotherapie. In dit artikel lees je wat hypnotherapie is, hoe het werkt en wanneer het geschikt is om toe te passen.

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie schakel je je bewuste gedachten even uit om ongestoord je onderbewustzijn te onderzoeken. Je leert gedachten en gevoelens herkennen, waardoor je nieuwe inzichten opdoet. Het is zeker geen ‘toneelhypnose’.

 

Therapeutisch dagdromen

Tijdens hypnotherapie bereik je een staat van zijn die je kunt vergelijken met dagdromen. Je bent gefocust op één ding. Andere prikkels van je omgeving krijg je niet of nauwelijks meer mee. Je komt in een diepe staat van ontspanning.

 

Heb je wel eens dat je een stuk auto rijdt en ineens een stuk van de gereden route ‘kwijt’ bent? Je kunt je simpelweg niet herinneren dat je dat stuk hebt gereden. Dit is eigenlijk een soort spontane hypnose. Van deze staat van zijn wordt gebruik gemaakt tijdens hypnotherapie.

 

Verlies ik de controle over mijzelf en mijn lichaam?

Je hebt tijdens hypnose altijd controle over jezelf. De psycholoog bestuurt niet jouw lichaam en laat je geen gekke dingen doen, zoals je wellicht in video’s hebt gezien. Je bepaalt te allen tijden zelf wat je wel of niet doet.

 

Wanneer is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie wordt vooral toegepast voor subtiele gedachten- of gedragsveranderingen. Het wordt bij verschillende lichamelijke en psychische klachten gebruikt, waaronder:

 

 

Hoe werkt hypnotherapie?

De therapeut brengt je tijdens een hypnose sessie door middel van spraak naar je onderbewustzijn. Deze staat van hypnose noemen we ook wel trance. Het brengt je lichaam en geest in een kalme en ontspannen toestand, waarin je jouw onderbewuste onderzoekt. Je leert zelf naar het onderbewuste te luisteren, zonder dat je bewuste brein je steeds afleidt. Je doet zo nieuwe inzichten op die je kunt gebruiken in je dagelijks leven.

 

Wat is het verschil met meditatie?

Bij meditatie ben je, net als bij hypnotherapie, in een andere staat van bewustzijn. Je bent bezig met waarnemen, zonder daarbij te oordelen met je gedachten. Je bewuste gedachten worden als het ware even uitgeschakeld. Toch zijn er ook verschillen.

Bij meditatie ben je bewust in het hier en nu. Bij hypnotherapie ben je juist onbewust in het hier en nu. Je bent in een diepere trance en maakt contact met het onderbewuste. Je wordt je zo meer bewust van de gevoelens en associaties die daar zitten. Dit is een goed moment om veranderingen aan te brengen.

 

Waarom hypnotherapie?

Er is nog geen duidelijk bewijs dat hypnotherapie een effectieve methode is bij veelvoorkomende psychische problemen. Het is daarom ook geen eerste-keuze behandeling en is niet opgenomen in de huidige wetenschappelijke richtlijnen.

Wel zijn er onderzoeken die interessante resultaten met hypnose laten zien. Zo blijkt hypnotherapie een effectieve methode voor de beleving van klachten bij het prikkelbare darmsyndroom [1]. Hypnotherapie blijkt ook werkzaam in de behandeling van kinderen met buikpijn. Hypnose kan als aanvulling op psychotherapie worden gebruikt bij diverse psychische klachten.

iPractice gebruikt hypnose alleen ter aanvulling op andere effectieve methode. De psychologen gebruiken het nooit als een op zichzelf staande behandeling.

 

Psycholoog voor hypnotherapie

Een behandeling start met een kennismakingsgesprek waarin de psycholoog bekijkt of hypnose bij jouw hulpvraag past. Het doel van je behandeling en het type behandeling stem je af met je behandelaar. Jij kiest altijd zelf waar je aan wil werken. Ben je benieuwd naar wat hypnotherapie voor jou kan betekenen?

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt hypnotherapie?

Dit bepaal je samen met je psycholoog en hangt af van je doelstelling.

Is hypnotherapie hetzelfde als EMDR?

Hypnotherapie is niet hetzelfde als EMDR.

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus.

Wat als hypnotherapie niet werkt?

Wanneer hypnotherapie voor jou niet werkt, bekijk je samen met je psycholoog welke behandeling beter past bij jouw hulpvraag.

publish-icon Gepubliceerd - 19 okt 2021

Bronnen

[1] Flik, C. E. et al. (2019). Efficacy of individual and group hypnotherapy in irritable bowel syndrome (IMAGINE): a multicentre randomised controlled trial. The lancet Gastroenterology & hepatology, 4(1), 20-31. https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(18)30310-8/fulltext

Simone das Dores heeft als klinisch psycholoog en psychotherapeut ervaring in hypnotische interventies die een mooie toevoeging zijn aan bestaande therapieën.
simone das dores ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Simone das Dores

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in hypnotherapie

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog

Bregje Brenninkmeijer

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak