iPractice biedt iedereen:

Hypnotherapie

Auteur : Mirte Verkuijlen

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Bij het woord hypnotherapie denk je wellicht gauw aan de hypnose die je weleens op tv ziet. Deze vorm van hypnose is bedoeld voor entertainment en vermaak en is dan ook niet te vergelijken met de hypnose zoals we hem kennen in de psychotherapie. In dit artikel lees je wat hypnotherapie is, hoe het werkt en wanneer het geschikt is om toe te passen.

In dit artikel:

  1. Wat is hypnotherapie?
  2. Hoe werkt hypnotherapie?
  3. Wanneer is hypnotherapie geschikt?
  4. Is hypnotherapie een bewezen methode?
  5. Wordt hypnotherapie vergoed?

iPractice biedt iedereen:


Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie schakel je je bewuste gedachten even uit om ongestoord je onderbewustzijn te kunnen onderzoeken. Je leert gedachten en gevoelens herkennen, waardoor je nieuwe inzichten opdoet. Het is zeker geen ‘toneelhypnose’.

Therapeutisch dagdromen
De staat van hypnose tijdens hypnotherapie kun je vergelijken met dagdromen. Je focust zo op één ding of één gedachte, dat je andere prikkels van je omgeving niet of nauwelijks meer meekrijgt. Je herkent vast wel dat je soms een stuk hebt autogereden, waarna je ineens een heel stuk van de gereden route ‘kwijt’ bent. Je kunt je simpelweg niet herinneren dat je dat stuk al hebt gereden. Dit is eigenlijk een soort spontane hypnose. Deze staat van zijn is ook waar gebruik van wordt gemaakt tijdens hypnotherapie.

Verlies ik de controle over mijzelf en mijn lichaam tijdens hypnose?
Tijdens hypnose heb je nog altijd controle over jezelf. Het is niet zo dat de therapeut jouw lichaam bestuurt en je gekke dingen laat doen, zoals je wellicht op tv hebt gezien. Je bepaalt ten alle tijden zelf wat je doet.


Hoe werkt Hypnotherapie?

De therapeut brengt je tijdens een hypnosesessie door middel van spraak naar je onderbewustzijn. Dit kan zowel offline als online. Deze staat van hypnose noemen we ook wel trance. Het brengt je lichaam en geest in een kalme en ontspannen toestand, waarin je jouw onderbewuste onderzoekt. Zo kun je zelf naar het onderbewuste leren luisteren, zonder dat je bewuste brein je steeds afleidt. Je leert gedachten en gevoelens herkennen. Hierdoor doe je nieuwe inzichten op die je kunt gebruiken in je dagelijks leven.


Wat is het verschil met meditatie?

Bij meditatie ben je, net als bij hypnotherapie, in een andere staat van bewustzijn. Je bent bezig met waarnemen, zonder daarbij te oordelen met je bewuste gedachten. Je bewuste gedachten worden als het ware even uitgeschakeld. Maar er zijn toch ook verschillen.

Bij hypnose ben je in een diepere trance en maak je contact met het onderbewuste, waardoor je meer bewust wordt van de gevoelens en gedachten die daar zitten. Dit is een goed moment om veranderingen aan te brengen.

Ook het doel is anders: hypnotherapie heeft een therapeutisch doel. Meditatie heeft dat niet. Bij meditatie ben je bewust in het hier en nu, en bij hypnotherapie ben je juist onbewust in het hier en nu. Meditatie kan overigens soms wel (onbedoeld) een therapeutisch effect hebben.


Wanneer is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie wordt vooral toegepast voor subtiele gedachten- of gedragsveranderingen. Het wordt bij verschillende klachten gebruikt, waaronder:


Vind een psycholoog voor hypnotherapie

Ben je benieuwd naar wat hypnotherapie voor jou kan betekenen? Of heb je andere vragen? Bel ons dan via 085 130 8900. Samen kijken we of hypnotherapie voor jou een uitkomst kan bieden. Zodat jij wordt geholpen met een passende en deskundige behandeling.

Altijd samen met andere methoden
Er is nog geen onomstotelijk bewijs dat hypnotherapie een effectieve methode is. Maar er zijn wel onderzoeken die interessante resultaten met hypnose laten zien. Omdat de therapie nog niet volledig bewezen is, wordt hypnotherapie bij iPractice enkel gebruikt ter aanvulling op andere effectieve methode. Het is nooit een op zichzelf staande behandeling.


Wordt hypnotherapie vergoed?

In veel gevallen krijg je hypnotherapie geheel of gedeeltelijk vergoed van je zorgverzekeraar. Informatie over de kosten en meer vergoedingen voor hypnotherapie kan je bij je zorgverzekeraar opvragen.e

Auteur : Mirte Verkuijlen

GZ-Psycholoog

“Bij hypnotherapie heb je zelf controle over je onbewuste gedachten en handelingen.“

Psychologen met expertise in hypnotherapie

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mirte Verkuijlen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bregje Brenninkmeijer

Cliënten over hun hypnotherapie ervaringen bij iPractice

"Ze luisteren naar je en proberen je te helpen om je doel te halen. Wat ook fijn is is dat je twee psychologen krijgt. Eén psycholoog voor de sessies voor de therapie en één psycholoog die je helpt via een online platform. Dat is heel handig aangezien je om de twee weken therapie krijgt. Dan heb je houvast aan de andere psycholoog!"

Waardering: 7.8 | 14 sep 2020

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.