iPractice biedt iedereen:

Hypnotherapie

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Simone das Dores

Bij het woord hypnotherapie denk je wellicht gauw aan de hypnose die je weleens op tv ziet. Deze vorm van hypnose is bedoeld voor entertainment en vermaak en is dan ook niet te vergelijken met de hypnose zoals we hem kennen in de psychotherapie. In dit artikel lees je wat hypnotherapie is, hoe het werkt en wanneer het geschikt is om toe te passen.

In dit artikel:

  1. Wat is hypnotherapie?
  2. Hoe werkt hypnotherapie?
  3. Wanneer is hypnotherapie geschikt?
  4. Is hypnotherapie een bewezen methode?
  5. Wordt hypnotherapie vergoed?
  6. Veelgestelde vragen

iPractice biedt iedereen:

 

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie schakel je je bewuste gedachten even uit om ongestoord je onderbewustzijn te kunnen onderzoeken. Je leert gedachten en gevoelens herkennen, waardoor je nieuwe inzichten opdoet. Het is zeker geen ‘toneelhypnose’.

Therapeutisch dagdromen
De staat van hypnose tijdens hypnotherapie kun je vergelijken met dagdromen. Je focust zo op één ding, dat je andere prikkels van je omgeving niet of nauwelijks meer meekrijgt. Je komt in een diepe staat van ontspanning. Je herkent vast wel dat je soms een stuk hebt auto gereden, waarna je ineens een heel stuk van de gereden route ‘kwijt’ bent. Je kunt je simpelweg niet herinneren dat je dat stuk al hebt gereden. Dit is eigenlijk een soort spontane hypnose. Deze staat van zijn is ook waar gebruik van wordt gemaakt tijdens hypnotherapie.

Verlies ik de controle over mijzelf en mijn lichaam tijdens hypnose?
Tijdens hypnose heb je nog altijd controle over jezelf. Het is niet zo dat de therapeut jouw lichaam bestuurt en je gekke dingen laat doen, zoals je wellicht op tv hebt gezien. Je bepaalt ten alle tijden zelf wat je wel of niet doet.

 

Hoe werkt Hypnotherapie?

De therapeut brengt je tijdens een hypnosesessie door middel van spraak naar je onderbewustzijn. Deze staat van hypnose noemen we ook wel trance. Het brengt je lichaam en geest in een kalme en ontspannen toestand, waarin je jouw onderbewuste onderzoekt. Zo kun je zelf naar het onderbewuste leren luisteren, zonder dat je bewuste brein je steeds afleidt. Hierdoor doe je nieuwe inzichten op die je kunt gebruiken in je dagelijks leven.

 

Wat is het verschil met meditatie?

Bij meditatie ben je, net als bij hypnotherapie, in een andere staat van bewustzijn. Je bent bezig met waarnemen, zonder daarbij te oordelen met je gedachten. Je bewuste gedachten worden als het ware even uitgeschakeld. Maar er zijn toch ook verschillen. Bij meditatie ben je bewust in het hier en nu, en bij hypnotherapie ben je juist onbewust in het hier en nu.

Bij hypnose ben je in een diepere trance en maak je contact met het onderbewuste, waardoor je meer bewust wordt van de gevoelens en associaties die daar zitten. Dit is een goed moment om veranderingen aan te brengen.

 

Wanneer is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie wordt vooral toegepast voor subtiele gedachten- of gedragsveranderingen. Het wordt bij verschillende lichamelijke en psychische klachten gebruikt, waaronder:

 

Vind een psycholoog voor hypnotherapie

Ben je benieuwd naar wat hypnotherapie voor jou kan betekenen? Of heb je andere vragen? Bel ons dan via 085 130 8900. Samen kijken we of hypnotherapie voor jou een uitkomst kan bieden. Zodat jij wordt geholpen met een passende en deskundige behandeling.

Altijd samen met andere methoden
Er is nog geen onomstotelijk bewijs dat hypnotherapie een effectieve methode is bij veelvoorkomende psychische problemen. Het is dan ook geen eerste-keuze behandeling en is niet opgenomen in de huidige wetenschappelijke richtlijnen, maar er zijn wel onderzoeken die interessante resultaten met hypnose laten zien, onder andere blijkt het een effectieve methode voor de beleving van klachten bij het prikkelbare darmsyndroom [1]. Omdat de therapie nog niet volledig bewezen is bij de meeste psychische problemen, wordt hypnose bij iPractice enkel gebruikt ter aanvulling op andere effectieve methode. Het is bij ons nooit een op zichzelf staande behandeling.

 

Wordt hypnotherapie vergoed?

In veel gevallen krijg je hypnotherapie niet of gedeeltelijk vergoed van je zorgverzekeraar als alternatieve geneeswijze. Echter, bij ons wordt hypnose alleen gegeven ter aanvulling op een evidence-based behandeling, die vaak wel vergoed wordt door zorgverzekeraars. Bekijk hier welke zorgverzekeraars onze zorg vergoeden.

 

[1] Flik, C. E., Laan, W., Zuithoff, N. P., van Rood, Y. R., Smout, A. J., Weusten, B. L., … & de Wit, N. J. (2019). Efficacy of individual and group hypnotherapy in irritable bowel syndrome (IMAGINE): a multicentre randomised controlled trial. The lancet Gastroenterology & hepatology, 4(1), 20-31.

 

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van hypnotherapie?

Het doel van je behandeling en dus ook van een eventueel onderdeel hypnose stem je af met je behandelaar. Jij kiest altijd zelf waar je aan wil werken. Een therapeut kan aangeven of wij de juiste expertise voor hebben en of hypnose daarbinnen past.

Waarom hypnotherapie?

Wetenschappelijk aangetoond zijn de positieve resultaten bij behandeling van het prikkelbaar darmsyndroom (PDS), en de medische hypnotherapie bij behandeling van kinderen met buikpijn. Verder kan hypnose als aanvulling bij psychotherapie worden gebruikt bij diverse psychische klachten.

Wat als hypnotherapie niet werkt?

Bespreek dit met je behandelaar en/of huisarts om te bepalen wat wel voor jou zou kunnen werken.

Hoe lang duurt hypnotherapie?

Dit stem je in onderling overleg met je behandelaar af en hangt af van je doelstelling.

Is hypnotherapie hetzelfde als EMDR?

Hypnotherapie is niet hetzelfde als EMDR. Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Hypnose is helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie. Je stelt samen met een behandelaar een doel op waaraan je wil werken. Hypnose is een middel om aan dat doel te werken. Wij bieden dit alleen als aanvulling op psychotherapie. Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus.

GZ-Psycholoog : Simone das Dores

“Hypnotische interventies zijn een mooie toevoeging aan onze bestaande therapieën. “

Psychologen met expertise in hypnotherapie

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mirte Verkuijlen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bregje Brenninkmeijer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Zoila Knel

Cliënten over hun hypnotherapie ervaringen bij iPractice

"Ze luisteren naar je en proberen je te helpen om je doel te halen. Wat ook fijn is is dat je twee psychologen krijgt. Eén psycholoog voor de sessies voor de therapie en één psycholoog die je helpt via een online platform. Dat is heel handig aangezien je om de twee weken therapie krijgt. Dan heb je houvast aan de andere psycholoog!"

Waardering: 7.8 | 14 sep 2020

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.