Een volledige Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis (VERS) wordt toegepast bij de DSM-5 classificatie Borderline Persoonlijkheidsproblematiek. iPractice zet elementen vanuit de VERS-training in om jou te helpen je emoties te signaleren, te benoemen en reguleren, zodat ze minder hoog oplopen en je ze beter hanteert. Heb jij je emoties niet in de hand en brengt dit je in de problemen? Lees meer over VERS.
Wat is VERS?
VERS staat voor Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis. Het is een emotieregulatietraining die je helpt om jouw eigen (oplopende) emoties te herkennen en te begrijpen. Met behulp van nieuwe vaardigheden leer je hoe je emoties op een passende manier kunt uiten en meer grip krijgt op jezelf en in relatie tot de ander.
Wat is emotieregulatie?
Emotieregulatie is het bewust aanpassen van je emoties. Wanneer je problemen ervaart in de emotieregulatie reageer je heel sterk of heftig op (emotionele) prikkels. Je ervaart deze prikkels als zeer intens. Het gedrag dat je hier mogelijk door vertoont, kan als extreem of overtrokken ervaren worden. Er is een andere manier om adequaat met oplopende emoties of spanningen om te gaan. VERS helpt hierbij.
Hoe werkt VERS-training?
Bij VERS bespreek je samen met je psycholoog je emoties aan de hand van het ‘pannetjes-model’. Het pannetjes-model is een manier om oplopende emoties duidelijk in kaart te brengen. Je herkent ze beter bij jezelf waardoor je er ook snel op kunt reageren. Je stelt je voor dat jouw emoties in een pannetje zitten. Als de emoties oplopen, begint het pannetje te borrelen tot het overkookt. Deze opbouw gaat in 5 stappen. Pannetje 1 is nog rustig. Er borrelt nog niks. Bij pannetje 5 kookt de pan over.
Tijdens de behandeling onderzoek je samen met jouw behandelaar wat er bij jou gebeurt van binnen bij pannetje 1 tot en met pannetje 5. Je observeert welke emoties je ervaart, welke gedachten je hebt, welke lichamelijk sensaties je opmerkt en wat je geneigd bent om te doen. Vervolgens kijk je samen bij elk pannetje wat jou helpt om de oplopende emoties te reguleren. We houden hierbij ook rekening met je omgeving. Wat kunnen anderen voor je doen of wat heb je van hen nodig?
Emoties worden met het pannetjes-model visueel gemaakt. Je leert hierdoor je eigen emoties te begrijpen en je kunt beter verwoorden hoe je je voelt. Het zorgt ervoor dat je kunt voorkomen dat je pannetje overkookt en je emoties de overhand nemen. Je leert bij VERS-training ook hoe je met stressvolle situaties omgaat. Je ontdekt hoe je meer rust en evenwicht creëert in je dagelijks leven.
Tijdens een VERS-training word je begeleid bij:
- Je eigen emoties observeren;
- Je emoties verwoorden;
- Je emoties in goede banen leiden.
Door deze training doorbreek je negatieve, oude gewoontes.
Voor wie is VERS bedoeld?
De volledige VERS-methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met Borderline Persoonlijkheidsproblematiek. Tegenwoordig worden elementen uit de VERS-training ook succesvol ingezet als er sprake is van een Emotie Regulatie Stoornis (ERS) in andere diagnoses, zoals angst– en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, burn-out gerelateerde klachten, traumagerelateerde klachten, bipolaire stoornis en eetproblematiek.
Als je het moeilijk vindt om je emoties te reguleren, kunnen elementen uit de VERS-training je helpen. Mogelijk maak je door hevige emoties impulsieve keuzes die je in de problemen brengen. Het maakt je kwetsbaar voor bijvoorbeeld: eetproblemen, ruzies, verslavingen en stemmingswisselingen. Bij iPractice zetten we elementen uit de VERS-methode in als je problemen ervaart in de emotieregulatie. Het pannetjes-model is een element uit de VERS-methode dat onze psychologen gebruiken.
VERS-training; hoe ziet een behandeling eruit?
1. Intake
Voordat de behandeling start, stelt de psycholoog je een aantal vragen. Hij of zij bespreekt met je wat je hulpvraag precies is. En waar je graag naartoe wilt.
-
- Wat zijn de factoren die de klachten in stand houden?
- Wat is je doel van de behandeling en wanneer is de behandeling geslaagd?
2. Behandelplan
De psycholoog praat met je over je emoties en je bekijkt samen welk gedrag de huidige regulatie in stand houdt. Je bespreekt welke emoties of problemen je wil aanpakken. Vanuit hier wordt er met jou een plan gemaakt voor de behandeling.
3. Behandeling
Bij een VERS-training ga je aan het begin jouw emoties dagelijks registreren. Dit zorgt ervoor dat je je bewust wordt van de emoties die je ervaart en de hevigheid ervan.
Je leert een aantal vaardigheden om emoties op een gezonde manier te uiten:
- Observeren;
- Beschrijven;
- Uitdagen;
- Participeren;
- Het probleem hanteren.
Daarnaast leer je hoe je meer balans brengt in je leven, bijvoorbeeld als het gaat om:
- Eten;
- Slapen;
- Vrije tijd;
- En relaties.
Meer balans in je leven geeft je de veerkracht die nodig is om je emoties goed op te vangen.
Emotieregulatie en mindfulness
Mindfulness-oefeningen kunnen helpen bij emotieregulatie. Met mindfulness-oefeningen train je jezelf om aanwezig te zijn in het hier en nu. Je besteedt aandacht aan wat er op dat moment gebeurt zonder oordeel. Door bewust met je aandacht te gaan naar wat je op dat moment voelt, herken je sneller wanneer emoties oplopen. Op deze manier kun je op een adequate manier reageren. Bijvoorbeeld met behulp van het pannetjes-model.
VERS therapie
Tijdens een kennismakingsgesprek kan een psycholoog samen met jou kijken of VERS geschikt is in jouw situatie. Het is belangrijk dat je een psycholoog vindt waar je je veilig en op je gemak bij voelt.
-
Heb je vragen over VERS? Ga vrijblijvend in gesprek met een psycholoog via 085 130 8900. Samen kijken we of VERS voor jou een uitkomst kan bieden.
-
Bij iPractice werk je met 2 psychologen. De behandeling bestaat uit zowel online contact als reguliere spreekkamer sessies op een van de locaties van iPractice. Of vind meer informatie over het intakegesprek en het behandelingstraject bij iPractice.
-
VERS is voor emotieregulatie een veel gekozen keuze als behandeling.
-
De kosten van VERS worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars bij een verwijsbrief van de huisarts en indien de classificatie is vastgesteld volgens de DSM-5 richtlijnen. Bekijk welke zorgverzekeraars onze zorg vergoeden.
-
Lees meer over het vinden van een passende psycholoog.
Veelgestelde vragen
Wij bieden enkel kortdurende behandelingen, waarin we met elementen vanuit de VERS-training aan de slag gaan om emoties beter te reguleren.