Negatief zelfbeeld: wat is het, herkennen en tips
Auteur : Simone Bosters
Gecontroleerd door psycholoog : Eline van Eechoud
Een negatief zelfbeeld kan je flink onzeker maken en behoorlijk in de weg zitten. Gelukkig is een negatief zelfbeeld gebaseerd op aangeleerde gedachten. En die kun je ook weer afleren.
In dit artikel
- Wat is een negatief zelfbeeld?
- Hoe herken je een negatief zelfbeeld?
- Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?
- Wat zijn de gevolgen?
- Een vicieuze cirkel
- Hoe kun je je zelfbeeld verbeteren?
- Negatief zelfbeeld behandelen
- Veelgestelde vragen
iPractice biedt:

Vergoede zorg met beoordeling 9+

Direct hulp zonder lange wachttijden

Vrijblijvend gratis behandeladvies
Wat is een negatief zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld is een vaste negatieve overtuiging over jezelf die tot uiting komt in je denken, in je gevoel en in je gedrag. Aan dit negatieve beeld van jezelf liggen vaak vervelende ervaringen uit het verleden ten grondslag.
Gaf je ooit een presentatie waar je minder goed uit de verf kwam? Of kreeg je vervelende opmerkingen over je kleding? Dan kan je hoofd die negatieve opmerkingen als ‘waar’ bestempelen waardoor je er zelf ook in gaat geloven en ze steeds gaat herhalen in je gedachten waardoor ze steeds geloofwaardiger worden. Maar: dat zijn ze gelukkig niet.
Heb je veel negatieve gedachten over jezelf gevormd, dan leidt dat onbewust tot een negatief zelfbeeld. Maar stel je daar nu heel bewust positieve gedachten tegenover, dan ontwikkel je een positiever zelfbeeld.
Hoe herken je een negatief zelfbeeld?
De invloed van een negatief zelfbeeld merk je op alle vlakken, waaronder bijvoorbeeld sociaal én professioneel vlak. Zelfvertrouwen (of een gebrek daaraan) heeft namelijk invloed op veel van wat je doet. Bij een negatief zelfbeeld denk je al snel dat je dingen niet goed doet, of dat je andere mensen in de weg staat. Het is een negatieve bril waardoor je naar jezelf kijkt. Je vindt het moeilijk om op jezelf te vertrouwen, uitdagingen aan te gaan en keuzes te maken. Dit heeft tot gevolg dat je:
- moeilijk (kleine) beslissingen maakt;
- lastig een relatie aangaat;
- veel piekert;
- het eng vindt om in het het middelpunt te staan (bijvoorbeeld bij een presentatie);
- moeite hebt met grenzen aangeven;
- jezelf constant vergelijkt met anderen;
- (zeer) gevoelig bent voor kritiek;
- moeite hebt met het bedenken van positieve eigenschappen van jezelf;
- je zwakke punten zwaarder weegt en je eigen succeservaringen naar beneden haalt of toeschrijft aan een ander of aan geluk.
Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld ontwikkelt zich niet vanzelf. Het ontstaat naar aanleiding van ervaringen waarbij je negatieve gedachten over je uiterlijk of gedrag had. Een negatief zelfbeeld ontwikkel je ook niet opeens: er gaat vaak een langere periode aan vooraf. Ook aanleg speelt een rol. Er is dan ook zelden een specifieke oorzaak aan te wijzen. Het ontstaat op jongere of oudere leeftijd, bijvoorbeeld door:
- nare ervaringen in (intieme) relaties;
- gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid in je jeugd;
- zeer kritische ouders en/of verzorgers;
- weinig waardering krijgen;
- nare of traumatische ervaringen als gepest worden of je als kind een ‘buitenbeentje’ voelen.
Wat zijn de gevolgen van een negatief zelfbeeld?
Om van een negatief zelfbeeld af te komen, moet je aan de slag. Zolang je niets doet om je onzekerheid te overwinnen en meer op jezelf te vertrouwen, bevestigen nieuwe vervelende ervaringen het negatieve zelfbeeld steeds opnieuw – en versterken het op die manier. Dit leidt tot psychische problemen zoals:
- faalangst;
- sociale angst;
- eetstoornissen;
- somberheid;
- depressie.
Een vicieuze cirkel
De invloed van een negatief zelfbeeld neemt toe naarmate je ouder wordt. Keuzes die je als kind maakte, hadden maar weinig invloed op het verloop van je leven. Dat is op latere leeftijd anders. Wanneer je zelfvertrouwen laag is, maak je keuzes die niet in jouw voordeel zijn. Je vermijdt kansen, omdat je niet in je eigen capaciteiten gelooft. Je gaat nieuwe vriendschappen of een nieuwe baan niet aan. Deze vicieuze cirkel staat je persoonlijke ontwikkeling in de weg, waardoor je naarmate de jaren passeren minder nieuwe ervaringen opdoet.
Hoe kun je je zelfbeeld verbeteren? 5 manieren
Een negatief zelfbeeld kun je overwinnen. Dit doe je door aan je zelfvertrouwen te werken. Met meer zelfvertrouwen ben je minder snel geneigd om negatieve gedachten over jezelf te ‘maken’. Zó doe je dat:
- Zeg vaker ja op dingen
Vooral op dingen waar je normaal nee op zegt, omdat je je er eigenlijk te onzeker over voelt. - Vraag welke positieve eigenschappen bij jou horen
Aan een goede vriend(in) bijvoorbeeld, of een familielid. - Houd een logboek bij
Probeer twee weken bij te houden wat er goed is gegaan en hoe jij je toen voelde - Noteer je gedachten
Schrijf alle negatieve gedachten die je over jezelf hebt op en bedenk of deze negatieve gedachten helpend zijn en jouw aandacht écht waard zijn. Zo niet, verleg je aandacht naar iets anders ter afleiding. - Bedenk wat meer zelfvertrouwen je zal opleveren
Schrijf de voordelen van meer zelfvertrouwen op en wat er door het vergroten van je zelfvertrouwen zou veranderen
Je zelfbeeld ombuigen
Je negatieve zelfbeeld verslaan? Dat kan. Door een systematische aanpak en veel oefenen vergroot je jouw zelfvertrouwen en overwin je jouw onzekerheid. Je maakt dan een einde aan de negatieve impact van jouw zelfbeeld.
Vermoed je dat je negatieve zelfbeeld de oorzaak is van andere gevoelens, zoals somberheid of piekeren? Een psycholoog kan je hiermee helpen. Zij bieden verschillende therapieën aan, zoals cognitieve gedragstherapie, COMET en Acceptance & Commitment therapie die je helpen bij het overwinnen van steeds terugkerende negatieve gedachten over jezelf.
Heb je vragen over negatief zelfbeeld? Je kunt ons altijd bellen via 085 130 8900.
Veelgestelde vragen
Een goed zelfbeeld is een zo realistisch mogelijk beeld van onszelf. Mensen met een goed zelfbeeld denken positief over zichzelf, geloven dat ze er mogen zijn. Zij zijn zich bewust van hun valkuilen én ook van de positieve eigenschappen, krachten en talenten die zij bezitten.
Mensen hebben altijd een bepaald beeld van anderen. Ook van onszelf hebben wij een beeld, al zijn wij ons hier doorgaans minder van bewust. Dit is ons zelfbeeld. Een zelfbeeld (positief en negatief) zit uiteindelijk in je hoofd. Hoe wij over onszelf denken heeft te maken met wat we hebben meegemaakt in ons leven, met wat anderen over ons zeggen en met wat we doen. We gaan ervan uit dat er niet één oorzaak is aan te wijzen voor ons zelfbeeld. In ieders levensloop zijn er meerdere factoren die een rol spelen in het vormen van het zelfbeeld. Hoe die precies op elkaar ingrijpen is meestal onduidelijk.