“In behandeling werken we er samen aan om jezelf op een positieve manier te motiveren om weer dingen te ondernemen“

Sam Saxton, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Depressie

Voel jij je een beetje somber, down of depressief of heb je daar de laatste tijd vaker last van? We ervaren allemaal wel eens somberheid. Het is een basisemotie, net als angst, vreugde en boosheid. Je stemming wisselt voortdurend, dus ook de sombere en depressieve stemmingen komen af en toe voor.

Krijg je te maken met teleurstelling of verlies? De kans is groot dat je even niet in je ‘hum’ bent of dat je zelfs een paar dagen depressieve gevoelens ervaart. Dat is iets wat we allemaal wel eens ervaren. Het is een reactie die in de meeste gevallen vanzelf weer over gaat.

Maar houden de gevoelens langer aan of heb je daar vaker mee te maken? Het kan zijn dat je last hebt van een depressie. Dat komt in Nederland veel voor, dus daarmee ben je zeker niet de enige. In sommige gevallen kun je daar zelf wat aan doen, en in andere gevallen heb je daar wat hulp bij nodig en kunnen de psychologen van iPractice je daar goed mee helpen.

Wij leggen je uit wat een depressie is en wat de typische symptomen zijn. Soms kun je daar zelf wat aan doen met onze praktische tips. En lukt dat niet of helpt het niet voldoende? Dan staan we online en ook offline voor je klaar.

“In behandeling werken we er samen aan om jezelf op een positieve manier te motiveren om weer dingen te ondernemen“

Sam Saxton, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Wat is een depressie?

Ben je benieuwd of je te maken hebt met een depressie en wil je meer weten over wat dit precies is? Als de depressieve gevoelens 14 dagen of langer aanhouden is er officieel sprake van een depressie.

Dat is iets dat iedereen kan overkomen. Sterker nog, het is de meest voorkomende psychische klacht in Nederland. Een depressie is goed te behandelen en in sommige gevallen kun je daar zelfs zelf wat aan doen. Het is belangrijk om de klachten serieus te nemen. Tegelijkertijd hebben veel anderen er last van en behandelen we dagelijks mensen met een depressie.

Wij leggen je graag uit wat een depressie is, welke soorten er zijn en hoe dit ontstaat. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, ook omdat die samenhangen met het type depressie of de specifieke gevoelens waar je mee te maken hebt.

Typische symptomen van een depressie

Ervaar je somberheid of sombere gevoelens en ben je benieuwd of dit misschien een depressie is? Je herkent depressiviteit aan een aantal typische symptomen. De belangrijkste zijn een somber of verdrietig gevoel en een verhoogde prikkelbaarheid. Dit zijn stemmingen die we allemaal weleens ervaren, maar als dit langere tijd aanhoudt kan er sprake zijn van een depressie.

Daarnaast herken je een eventuele depressie aan het gevoel dat je nergens meer zin in hebt, ook niet in de dingen die je anders zo leuk vond. Het zijn sterke aanwijzingen dat er iets meer aan de hand is dan een beetje somberheid, die vanzelf weer overgaat.

We zetten verder een aantal andere symptomen voor je op een rij. Gebruik ze om in te schatten of je last hebt van een depressie en of wij je daar misschien goed mee kunnen helpen.

Wat kan je zelf doen?

Heb je last van somberheid of denk je dat het gaat om een (lichte) depressie? Het is een goed idee om met een psycholoog te praten. En wil je er eerst zelf iets aan proberen te doen? Met 7 van onze handige tips ontdek je hoe je meer structuur aan brengt in de dag en hoe je lekker actief blijft.

Het zijn een paar praktische tips om beter met de depressie om te gaan of die zelfs weer helemaal op te lossen. Dat is iets dat tijd nodig heeft, dus probeer er niet overhaast mee aan de slag te gaan. En merk je dat het met de tips nog niet genoeg lukt om van de sombere gevoelens af te komen? Onze psychologen bij iPractice staan altijd voor je klaar.

Depressie behandeling: iPractice helpt je

Merk je dat de sombere gevoelens langer aanhouden dan je zou willen of worden ze intenser? Je herkent het misschien aan dat je niet meer kunt genieten van de dingen die je vroeger wel leuk vond. Of dat anderen om je heen zich zorgen beginnen te maken, zelfs als jij ze vertelt dat er waarschijnlijk niets aan de hand is.

Zodra het uitvoeren van de dagelijkse taken gaat voelen als een opgave is het belangrijk om goed naar je gevoel te luisteren. Je loopt het risico om in een vicieuze cirkel terecht te komen, waardoor je dat zelf niet zomaar meer kunt oplossen. Met hulp van onze psychologen kun je uitzoeken of jij last hebt van een depressie.

En blijkt dat inderdaad het geval te zijn? Er is geen man overboord, omdat een depressie over het algemeen goed te behandelen is. Samen met onze psychologen kom je erachter wat er in jouw situatie speelt, waar je last van hebt en wat de oorzaak is van de sombere gevoelens. Of wat de oorzaken zijn, omdat er vaak sprake is van een combinatie van factoren. We zoeken het samen met je uit, uiteraard in het tempo dat jij prettig vindt.

We vertellen je graag meer over de behandeling van een depressie en wat er mogelijk is, waarbij we altijd rekening houden met jouw persoonlijke situatie. Zo zorgen we voor een behandeling op maat, waar jij je in alle gevallen prettig bij voelt. Op die manier helpen we je beter met de sombere gevoelens om te gaan of daar zelfs helemaal van af te komen. 

Heb je vragen over wat een depressie is en of je daarmee te maken hebt? Bel ons op telefoonnummer 020 214 3928, dan staan we je persoonlijk te woord.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Ervaringen

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.