Depressie in het kort:
- Je hebt sombere gevoelens, een gebrek aan plezier in dingen en het ontbreken van motivatie.
- Je kijkt overal tegenop en voelt je alleen op de wereld.
- Klachten duren al weken of maanden.
- Een depressie kan licht, matig of zwaar zijn en kan soms wel jaren duren
- Neem een depressie serieus. Neem contact op met de huisarts.
Wat is een depressie?
- Een depressie is een mentale aandoening die effect heeft op je gevoelens, gedachten en gedrag.
- Je spreekt van een depressie wanneer de klachten langer dan 2 weken duren en ze niet verbeteren.
- Het is een veel voorkomende aandoening, bijna 20% van de Nederlanders heeft wel eens een depressie gehad of krijgt ermee te maken in zijn leven [1].
- Een depressie kan licht, matig of zwaar zijn en kan soms wel jaren duren.
Als je aaneengesloten tussen twee jaar depressief bent spreek je van een chronische depressie (dysthyme stoornis). Dan ervaar je langdurig licht depressieve klachten.
Ervaar je zwaardere klachten? Of maak je afwisselend goede en zware perioden door? Dan heb je een bipolaire stoornis. Ontdek meer over de verschillende soorten depressies.
Een depressie ontstaat door een combinatie van genetische, sociale en psychologische factoren. Als depressies voorkomen in je familie, heb je een grotere kans om er zelf mee te maken te krijgen. Ook sociale factoren spelen een rol. Denk bijvoorbeeld aan het meemaken van een trauma. Daarnaast zijn ook psychologische factoren van invloed, waaronder een negatief zelfbeeld.
Symptomen van een depressie
Hoe voelt een depressie?
- Je voelt je somber en lusteloos.
- Je voelt een bepaalde leegte, besluiteloosheid en onzekerheid.
- Ook komen gevoelens van schaamte voor.
Hoe een depressie zich uit is voor een iedereen anders. De symptomen van depressie onder jongeren verschillen met de symptomen bij ouderen. Ook kan jij een depressie anders ervaren of er uiting aan geven dan anderen met een depressie.
Hoe herken je een depressie?
De eerste signalen van een depressie zijn sombere gevoelens, een gebrek aan plezier in dingen en het ontbreken van motivatie. Naast deze kernsymptomen zijn andere veelvoorkomende symptomen van depressie:
Psychische symptomen depressie
- Angstgevoelens
- Concentratieproblemen
- Besluiteloosheid
- Het gevoel dat je niets waard bent
- Schuldgevoelens
- Continu gepieker
- Denken aan zelfdoding
Ben je bang dat je niet uit deze negatieve spiraal kunt komen? Bel dan de hulplijn 0900-0113 voor acute hulp.
Lichamelijke klachten depressie
- Vermoeidheid
- Geen energie om iets te doen
- Geen zin in seks; lager libido
- Veranderingen in gewicht
- Veel meer eetlust of juist veel minder
- Slaapproblemen
- Slecht slapen: veel slapen, onrustig of heel weinig
- Continu gevoel van onrust
- Traag gevoel in je lichaam
Depressie en negatieve gedachten
Bij een depressie is jouw blik op de wereld en alles om je heen somber. Je hebt de neiging om vooral die negatieve kanten van jezelf, anderen, de wereld en je toekomst te zien. Negatieve gedachten bij een depressie kunnen lang aanhouden. Het voelt dan alsof je in een vicieuze cirkel zit en de weg eruit is lastig om te zien. Hierdoor wordt je stemming nóg somberder.
Hoe ga je om met een depressie?
- Praat over je depressie met vrienden, let goed op je voeding en blijf sociaal actief. Zorg eerst goed voor jezelf, zodat je daarna voor een ander kan zorgen. Probeer deze adviezen om zelf een depressie aan te pakken.
- Heeft een dierbare depressieve klachten? Bied geduld en ruimte aan je naaste en help met praktische zaken, zoals het maken van een planning.
- Op zoek naar een behandeling? Er bestaan meerdere soorten behandelingen voor een depressie. Lang wachten bemoeilijkt de behandeling, start dus op tijd met behandelen.
- Neem een depressie serieus. Depressie is een risicofactor voor onder andere slaapproblemen, onzekerheid en zelfs, in ernstige gevallen, suïcidaal gedrag.
Ik heb hulp nodig
-
Heb je meer vragen over depressie? Of twijfel je over wanneer je naar de psycholoog gaat? Ga vrijblijvend in gesprek met een psycholoog via 085-5805346. Of neem online contact op voor persoonlijk advies.
-
0900-113 en www.113.nl (contact en steun noodlijn voor preventie van zelfmoord).
-
Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt op een van de locaties van iPractice. Meer weten? Lees over het intakegesprek en het behandelingstraject bij iPractice. Je kunt altijd direct met je vragen over depressie terecht.
-
Lees meer over lotgenoot Luc en over zijn ervaring bij depressiviteit en zijn behandeling bij iPractice.
Veelgestelde vragen
De duur van een depressie kan bij iedereen verschillen en hangt af van de aard en ernst van de symptomen. Een depressie kan weken tot maanden duren. Sommige mensen maken 1 depressieve periode mee, andere meerdere in hun leven. Bij ongeveer de helft van de mensen gaat depressieve klachten binnen 3 maanden vanzelf over.
Een depressie is een aandoening die valt onder de ‘stemmingsstoornissen’. Het is een ziekte van de stemming en gevoelens.
Er is consensus over verschillende symptomen die aanwezig moeten zijn bij een depressieve stoornis. Jouw behandelaar zal deze criteria langsgaan om zo te bepalen over het sprake is van een depressie. Er is sprake van een depressie wanneer minimaal 5 symptomen aanwezig zijn waaronder minstens één van de kernsymptomen ‘depressieve stemming’ en ‘verlies van interesse of plezier’.
Bronnen
[1] Depressie en suïcidaliteit: de kerncijfers voor Nederland (2019)