Wat zijn (ernstige) gevolgen van een depressie?

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Samantha Saxton

Een depressie brengt risico’s met zich mee. Je kan slechter presteren op werk, voelt je lichamelijk slechter omdat je geen slaap kan vatten. En energie om sociaal te zijn heb je al helemaal niet. Lees meer over de risicofactoren bij (ernstige) depressies:

Direct naar

 

iPractice biedt:

 

1. Psychische gevolgen

 

  • Het ontwikkelen van een chronische depressie: Als je eenmaal een depressieve episode hebt meegemaakt is de kans groot dat de depressie nog eens terugkeert of zelfs chronisch aanwezig blijft. De kans dat je depressief wordt is groter als je ooit eerder depressief bent geweest, dan wanneer je er nog nooit mee te maken hebt gehad. 
  • Moeite met relativeren: Wanneer je depressief bent, bekijk je alles door een donkere bril. De wereld om je heen is somber en zo zie je jezelf ook. Alles voelt zwaar. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker gebeurtenissen relativeert. 
  • Storing van de ontwikkeling: Een depressie zit vaak de ontwikkeling, die bij een bepaalde levensfase past, in de weg. Bij jongeren leidt depressie bijvoorbeeld ook tot slechtere prestaties op school, maar ook op sociaal gebied kan achterstand ontstaan.
  • Minder functioneren op school of werk: Depressieve klachten hebben ook hun weerslag op je concentratie en je geheugen. Deze gaan door de depressie achteruit. Veel mensen blijven desondanks toch doorwerken of studeren. Dit leidt tot frustraties op je werk of op school. Door tegenvallende prestaties raak je alleen maar meer teleurgesteld in jezelf. Lees hier meer over depressiviteit en werken.


2. Lichamelijke gevolgen

 

  • Piekeren is een veelvoorkomende klacht onder mensen die depressief zijn
  • Slapeloosheid. Slecht slapen heeft als gevolg dat je je moe voelt en minder goed voor jezelf zorgt. Bijvoorbeeld, je hebt vrijwel geen dagelijkse beweging en je mist grotendeels gezonde voeding. Je lichaam is hierdoor vatbaarder voor ziekten en andere lichamelijke kwaaltjes.
  • Pijnklachten. Denk aan hoofdpijnklachten, buikpijn en spier- en gewrichtspijn.
  • Futloos voelen. Je zit laag in je energie.

 

Kun je ziek worden van een depressie?

Eigenlijk spreken we al van ziekte op het moment dat je een depressie hebt: een depressie is namelijk een mentale ziekte. Maar een depressie maakt dat je ook vatbaarder bent voor andere ziekten. Het verhoogde niveau van het stresshormoon in je lichaam onderdrukt je afweersysteem. Hierdoor maken ziekteverwekkers meer kans. Ook ongezond eetgedrag en slaaptekort dragen bij aan de verminderde weerstand.

 

3. Sociaal-maatschappelijke gevolgen

Je depressieve gevoelens maken je futloos. Je hebt geen energie om goed voor jezelf te zorgen, laat staan voor de mensen om je heen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je relaties, binnen je gezin, familie of vriendenkring.

Een verhoogde kans op probleemgedrag is een ander sociaal-maatschappelijk risicofactor dat veel speelt onder depressieve jongeren. Denk hierbij aan drank- of drugsgebruik, agressie en criminaliteit. Bij ernstige depressies is suïcidaal gedrag een van de belangrijkste risicofactoren.

 

Psycholoog : Samantha Saxton

“Depressie kent vele verschijningsvormen: een zwarte wolk die komt en gaat, een zware sluier die over je heen hangt of een oneindige leegte, elke verschijningsvorm vraagt een andere aanpak.“

Psychologen gespecialiseerd in depressies

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

lotte hendriks ipractice psycholoog

Lotte Hendriks

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

kiki bruggink ipractice psycholoog

Kiki Bruggink

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"Ik ben actief geholpen met het omgaan en bestrijden van deze en andere klachten. En wat heel belangrijk is: ze hebben mij inzicht gegeven over hoe ik deze klachten heb ontwikkeld en hoe ik ze in stand heb gehouden. Mijn dank gaat uit naar Irene Bakker en Keri Mans, niet voor het zorgen waar ik om vroeg, maar voor het zorgen wat ik nodig had!"

Waardering: 10 | 18 mrt 2021

"Bij Camille en Keri werd ik hartelijk ontvangen en zijn we samen in een vooraf vastgestelde aantal sessies aan de slag gegaan. Verschillende inzichten opgedaan en tools meegekregen om met gevoelens van somberheid en de valse overtuiging ‘niet goed genoeg zijn’ om te gaan. Ik heb de neiging om dan te gaan overcompenseren. Gedragsexperimenten doe ik nog dagelijks. Kleine dingetjes lijken nu weer vanzelf te gaan en begin langzaam aan in te zien dat ik goed genoeg ben, welke keuzes ik ook maak."

Waardering: 10 | 27 aug 2021

"Ik ben heel erg tevreden met de behandeling bij ipractice. Dit komt omdat ik meteen werd geholpen en binnen een week een afspraak kreeg. Bij mij werd met een nieuw systeem behandelt dat bestond uit 50% online behandeling en 50% face to face. Nine en Milou waren mijn psychologen. Ze waren heel scherp en snapten meteen waar ik tegen aan liep. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen en veel over mezelf geleerd. Daardoor ben ik nu in staat om zelf aan de slag te gaan. Bedankt hiervoor! Ik zou ipractice 100% aanraden!"

Waardering: 9.8 | 13 nov 2019

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.