Home > Klachten > Depressie > Gevolgen depressie

Gevolgen depressie

085-1308900

Wat zijn (ernstige) gevolgen van een depressie?

Een depressie brengt risico’s met zich mee. Je kan slechter presteren op werk, voelt je lichamelijk slechter omdat je geen slaap kan vatten. En energie om sociaal te zijn heb je al helemaal niet. Lees meer over de risicofactoren bij (ernstige) depressies.

Psychische klachten

De volgende psychische klachten kan je ondervinden bij een depressie;

 • Het ontwikkelen van een Dysthyme Stoornis. Als je eenmaal een depressieve periode hebt meegemaakt, is de kans groot dat de depressie nog eens terugkeert of zelfs chronisch aanwezig blijft. De kans dat je depressief wordt, is ook groter als je ooit eerder depressief bent geweest, dan wanneer je er nog nooit mee te maken hebt gehad. 
 • Moeite met relativeren. Wanneer je depressief bent, bekijk je alles door een donkere bril. De wereld om je heen is somber en zo zie je jezelf ook. Alles voelt zwaar. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker gebeurtenissen relativeert. 
 • Verlies van interesse. Dit kan leiden tot een gevoel van leegte en het versterkt andere symptomen van depressie, zoals vermoeidheid, isolatie en stemmingsproblemen.
 • Storing van de ontwikkeling. Een depressie zit vaak de ontwikkeling, die bij een bepaalde levensfase past, in de weg. Bij jongeren leidt depressie bijvoorbeeld ook tot slechtere prestaties op school, maar ook op sociaal gebied kan achterstand ontstaan.
 • Minder functioneren op school of werk. Depressieve klachten hebben ook hun weerslag op je concentratie en je geheugen. Deze gaan door de depressie achteruit. Veel mensen blijven desondanks toch doorwerken of studeren. Dit leidt tot frustraties op je werk of op school. Door tegenvallende prestaties raak je alleen maar meer teleurgesteld in jezelf. Lees hier meer over depressiviteit en werken.

 

Depressie kent vele verschijningsvormen: een zwarte wolk die komt en gaat, een zware sluier die over je heen hangt of een oneindige leegte, elke verschijningsvorm vraagt een andere aanpak.

 

Effecten van depressies op je lichaam 

De volgende lichamelijke klachten kan je ondervinden bij een depressie;

 • Piekeren. Piekeren is een veelvoorkomende klacht bij depressiviteit.
 • Slapeloosheid. Slecht slapen heeft als gevolg dat je je moe voelt en minder goed voor jezelf zorgt. Bijvoorbeeld, je hebt vrijwel geen dagelijkse beweging en je mist grotendeels gezonde voeding. Je lichaam is hierdoor vatbaarder voor ziekten en andere lichamelijke kwaaltjes.
 • Pijnklachten. Denk aan hoofdpijnklachten, buikpijn en spier- en gewrichtspijn.
 • Futloos voelen. Je zit laag in je energie.

 

Kun je ziek worden van een depressie?

Eigenlijk spreken we al van ziekte op het moment dat je een depressie hebt: een depressie is namelijk een mentale ziekte. Maar een depressie maakt dat je ook vatbaarder bent voor andere ziekten.

Het verhoogde niveau van het stresshormoon in je lichaam onderdrukt je afweersysteem. Hierdoor maken ziekteverwekkers meer kans. Ook ongezond eetgedrag en slaaptekort dragen bij aan de verminderde weerstand.

 

Sociaal-maatschappelijke gevolgen van depressie

De volgende gevolgen kan een depressie hebben op je sociale leven;

 • Isolatie en minder contact met naasten. Je depressieve gevoelens maken je futloos. Je hebt geen energie om goed voor jezelf te zorgen, laat staan voor de mensen om je heen. Hierdoor ben je minder pro-actief in het onderhouden van contact met familie of of vrienden.
 • Een verhoogde kans op probleemgedrag. Een sociaal-maatschappelijk risicofactor is probleemgedrag, dat met name zich afspeelt onder depressieve jongeren. Denk hierbij aan drank- of drugsgebruik, agressie en criminaliteit.
 • Suïcidaliteit. Bij ernstige depressies is suïcidaal gedrag en gedachten een mogelijk risico. Hulp is beschikbaar. Praat vandaag nog met iemand via 113 Zelfmoordpreventie of bel 0800-0113

publish-icon Gepubliceerd - 23 mei 2022
Nine werkt als GZ-psycholoog bij iPractice en heeft veel ervaringen in behandelingen van verschillend soorten depressies.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in depressie

psychologist_anne_de_wild_ipractice

Anne de Wild

Hester van der Veen

Ires Hillen

mirte beusen mellon ipractice psycholoog

Mirte Beusen-Mellon

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak