Oplossingsgerichte therapie
Home > Behandelingen > Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie

085-1308900

Bij oplossingsgerichte therapie kijk je niet naar het probleem, maar direct naar de oplossing. Vanuit daar ga je kijken wat je kunt doen om bij de oplossing te komen. In dit artikel lees je alles over oplossingsgerichte therapie.

Wat is oplossingsgerichte therapie?

De naam zegt eigenlijk precies wat het inhoudt: oplossingsgerichte therapie richt zich op de mogelijke oplossingen voor je probleem. Je gaat bij deze vorm van therapie niet je problemen over-analyseren, maar komt meteen tot de kern: wat zou de oplossing zijn voor jou? Bij deze vorm van therapie ben jij zelf de expert van je problemen. Samen met de psycholoog ga je zelf aan de slag met je uitdagingen.

Oplossingsgerichte therapie is een compacte, tijdsgebonden en doelgerichte vorm van therapie. Het doel is om jou op gang te helpen om op je eigen manier, en met hulp van de mensen in je omgeving, je probleem aan te pakken.

 

Wanneer oplossingsgerichte therapie?

Deze therapie helpt je wanneer jouw eigen oplossingsvermogen je soms in de steek laat. Of wanneer je jouw problemen moeilijk kunt hanteren. Oplossingsgerichte therapie is niet geschikt voor ieder probleem, maar wordt toegepast bij onder andere:

In een gesprek geeft een psycholoog jou een passend advies legt hij of zij uit of oplossingsgerichte therapie voor jou uitkomst biedt. Oplossingsgerichte therapie wordt soms gecombineerd met meer probleemgerichte therapieën, waaronder gedragstherapie en EMDR.

 

Hoe werkt een oplossingsgerichte methode van behandelen?

Oplossingsgerichte therapie start met de wondervraag:

‘Wanneer er een wonder zou gebeuren en je hebt geen last meer van je klachten, wat zou er dan allemaal anders zijn?’ 

Een therapeut formuleert de vraag op zo’n manier dat jij buiten je eigen kaders gaat denken. Hierdoor groeit je oplossend vermogen. En je krijgt praktische informatie over hoe je zelf positieve veranderingen teweeg brengt.

Vervolgens stelt de psycholoog schaalvragen. Hierdoor komt hij of zij meer over je te weten en wordt gecontroleerd of de behandeling effectief is. Veel gebruikte schaalvragen zijn [1]:

 • Als het doel dat je wil bereiken een 10 is en 0 het tegenovergestelde, waar zit je dan nu op die schaal?
 • Hoe lukt het je om op dat cijfer te zitten?
 • Hoe zal een cijfer hoger eruit zien?
 • Wat doe je dan anders?
 • En hoe kun je een punt hoger komen?
 • Wie of wat kan daarbij helpen?

Deze vragen zijn gericht op vooruitgang. Door zelf de antwoorden te zoeken op deze vragen, maak je voor jezelf concreet wat het doel is waar je aan wilt werken.

 

Copingstrategieën inventariseren

‘Coping’ is de manier waarop je omgaat met een probleem. Hoe ging jij in het verleden om met problemen? Wat heeft jou eerder al geholpen? En kun je deze personen, dingen, of bezigheden nogmaals inzetten voor het oplossen van je hulpvraag? De psycholoog neemt samen met jou copingstrategieën door, waardoor je samen ideeën aan de hand doet voor wat je op dit moment zelf zou kunnen doen.

 

Uitgangspunten van de oplossingsgerichte methode

In de oplossingsgerichte therapie zijn de volgende principes belangrijk:

 • Je gaat doen wat werkt;
 • Een volledige probleemanalyse is niet nodig om bij de oplossing te kunnen komen;
 • Je bepaalt zelf je doel(en);
 • Mensen zijn competent. Je mag hoopvol zijn en vertrouwen hebben dat je doelen haalbaar zijn en dat je zelf tot een oplossing kunt komen;
 • De focus ligt op de toekomst;
 • Verandering is er altijd. Je kunt niet terug naar hoe het was. En als je niks doet komt er ook een toekomst. Met een oplossingsgerichte benadering is de kans op een positieve uitkomst groter.[1]
 • Je gaat stap voor stap te werk;
 • De voortgang wordt bijgehouden om zo het vertrouwen en de motivatie hoog te houden.

 

Vind een psycholoog voor oplossingsgerichte therapie

Bij iPractice is de focus op jouw hulpvraag altijd oplossingsgericht. iPractice is er voor jou, op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Waar en wanneer jij wil.

Heb je vragen over oplossingsgerichte therapie en wil je weten of dit bij jou past? Of twijfel je over wanneer je naar de psycholoog gaat?

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van oplossingsgerichte therapie?

Het doel van oplossingsgerichte therapie is om vooruit te kijken en je op gang te helpen om op je eigen manier, en met hulp van de mensen in je omgeving, je probleem aan te pakken.

Waarom oplossingsgerichte therapie?

Oplossingsgerichte therapie is effectief en resultaatgericht. In plaats van te kijken naar de problemen die er zijn, ligt de focus op je krachten en hulpbronnen en wat er wél goed gaat.

Hoe lang duurt oplossingsgerichte therapie?

Een behandeling oplossingsgerichte therapie duurt 6 tot 27 weken.

Wat kost oplossingsgerichte therapie?

Oplossingsgerichte therapie kan ingezet worden als behandeling bij bijvoorbeeld depressiviteit en angst. Deze behandeling wordt vergoed als je een verwijsbrief hebt van de huisarts en jouw klachten passen bij een DSM-5 classificatie zoals een depressie.

Hoeveel sessies oplossingsgerichte therapie heb ik nodig?

Een behandeling oplossingsgerichte therapie duurt 3 tot 12 sessies.

Wat als oplossingsgerichte therapie niet helpt?

Oplossingsgerichte therapie is een effectieve therapievorm en het kan tegelijkertijd zo zijn dat dit niet bij jou als persoon past. Er zijn veel verschillende therapievormen, bijvoorbeeld CGT, ACT, Mindfulness. Het kan goed zijn om samen met jouw behandelaar te onderzoeken wat beter bij je past.

publish-icon Gepubliceerd - 19 okt 2021
Nine heeft veel ervaring in de samenhang tussen lichamelijke aandoeningen en psychische problematiek. In de behandelingen maakt Nine gebruik wetenschappelijk onderbouwde methoden zoals CGT, ACT en EMDR. Daarnaast zet zij graag oplossingsgerichte therapie in waarbij de focus ligt op wat er wél goed gaat. Je leert je eigen krachten kennen, je autonomie vergroten en de regie te nemen.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in oplossingsgerichte therapie

Marieke Kuipers

monique zeinstra ipractice psycholoog

Monique Zeinstra

ipractice-psychologist-marianne_hof

Marianne Hof

lydia-briet-pyscholoog-ipractice

Lydia Briët