7 Tips om af te schakelen van je werk tijdens de feestdagen

De feestdagen bieden een mooie gelegenheid om te ontspannen, te genieten met dierbaren en even weg te stappen van de verantwoordelijkheden van je werk. Als psycholoog luister je vaak naar anderen. Je denkt mee en voelt wat de cliënt nodig heeft. In je dagelijkse leven is het daardoor belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. In een vakantieperiode is dat nóg belangrijker. Dit is namelijk een periode waarin je ook oplaadt. Tijdens de drukte van de feestdagen is dit een uitdaging. Wij delen 7 tips om tijdens deze periode los te komen van werk en met je aandacht in het hier-en-nu te zijn.

 

Tip 1: Communiceer je beschikbaarheid

Geef bij collega’s en cliënten aan wanneer je niet beschikbaar bent voor contact en wanneer je weer terug bent. Je kunt ook aangeven wie jou vervangt als aanspreekpunt. Vraag collega’s om hulp wanneer er werkzaamheden zijn die je niet op tijd kunt afronden. Er zijn altijd collega’s die werken en deze taken over kunnen nemen.

 

Tip 2: Reflecteer op het afgelopen jaar

Wanneer je voelt dat dit bij je past, plan dan een moment in om te reflecteren en vooruit te blikken. Waar wil je je op focussen? Wat zijn je voornemens, zowel privé als werkgerelateerd. Denk aan: vaker bewegen of in de pauze naar buiten gaan. Zet dit alvast in je agenda. Wanneer je weer aan het werk gaat, kun je hier gelijk mee starten. Extra tip: Maak je voornemens niet te groot. Kleinere voornemens houd je langer vol.

 

Tip 3: Leef in het hier-en-nu

Aanwezig zijn in het hier-en-nu kan met mindfulness oefeningen, meditatie of door je volledig te concentreren op wat je doet. Overweeg een digitale detox en ga een dag of enkele dagen offline. Dit helpt je om aanwezig te zijn bij familie en vrienden zonder afleiding. Extra voordeel: je geeft je hele systeem een reset, waardoor je écht kunt opladen.

 

Tip 4: Practice what you preach

Neem tijd voor jezelf om te ontspannen. Onderneem activiteiten die jou gelukkig maken. Denk aan: yoga, lezen, wandelen of een warm bad nemen. Check in bij jezelf en jouw behoeften. Stel grenzen indien nodig.

 

Tip 5: Blijf bewegen

Fysieke activiteiten helpen om stress te verminderen en je geest helder te houden. Maak een wandeling in de natuur of doe een sport die jij leuk vindt. Wanneer je dit buiten doet, adem je ook frisse lucht in waardoor je helder kunt nadenken. Bovendien is het goed voor je spijsvertering. Tijdens de feestdagen een extra win-win!

 

Tip 6: Wees creatief

Doe creatieve activiteiten die niet gerelateerd zijn aan werk. Denk aan: kerstversieringen maken, koekjes bakken, spelletjes spelen, (kerst)films kijken, schilderen of schrijven. Deze activiteiten zorgen voor ontspanning en je richt je gedachten op iets anders dan werk.

 

Tip 7: Plan voldoende rustmomenten in

Deze tip geldt zowel tijdens de vakantie als na de vakantie. Creëer een fijn plekje in huis waar jij je kunt terugtrekken om te ontspannen. Dit kan op de feestdagen zelf zijn en daarna.

 

Benieuwd naar meer?

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze werkwijze? Of, heb je specifieke vragen? Kom in contact met onze Talent Acquisition Specialist Jolien Gesink, solliciteer direct op een van onze vacatures of neem deel aan een van onze digitale Meet&Greets.

Bekijk onze vacatures!

Auteur: Anne-Aimee Blacquiere – psycholoog iPractice

Wil je meer weten over onze vacatures?

Hoi! Ik ben Jolien, Talent Acquisition Specialist. Heb je vragen over iPractice of een specifieke vacature? Twijfel niet en neem contact met me op!

recruiter_jolien_gesink_ipractice

Jolien Gesink, Talent Acquisition Specialist. [email protected]

Contactformulier

Ook kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

    AcademyNieuws
    ×