AFT

Je durft je emoties niet te tonen of je wordt angstig en overweldigd door gevoelens: je hebt last van een Affect Fobie. Een angst voor je eigen gevoelens en emoties. Met Affect Fobie Therapie overwin je deze angst. Lees hier of deze therapie bij jou past.

Wat is affect fobie?

Affect fobie is een angst voor gevoelens of emoties. Wanneer je last hebt van affect fobie ben je bijvoorbeeld bang dat je eigen gevoelens te overweldigend zijn, dat je bepaalde emoties niet mag laten zien of je voelt je niet veilig bij het voelen van je emoties.

 

Iedereen heeft emoties. Ze geven je leven kleur en helpen je bijvoorbeeld met:

 

 

Wanneer je geen emoties meer durft te voelen als gevolg van angst en de angst hiervoor je leven beheerst, dan ontwikkel je een emotie of affect fobie.

 

Wat is het doel van Affect Fobie Therapie?

Affect Fobie Therapie (AFT) helpt jou als je bang bent voor je gevoelens en emoties. Het doel van de therapie is om angst en weerstand te overwinnen. Je leert om weer meer vertrouwen in jezelf te hebben dat je het aankunt om contact te maken met je eigen emoties zonder daardoor overweldigd te worden. Na de therapie lukt het je om jezelf beter emotioneel te uiten, vrijer te leven en keuzes te maken die bij jou als persoon passen.

 

Voor wie is AFT bedoeld?

Affect Fobie Therapie is een geschikte therapievorm wanneer je bang bent om je emoties en gevoelens toe te laten en te uiten. Iedereen heeft wel eens moeite met het uiten van emoties in bepaalde situaties. Wanneer de angst hiervoor je leven beheerst, is er sprake van een affect fobie. Een affect fobie gaat samen met verschillende klachten.

 

Welke symptomen horen bij affect fobie?

Als je bang bent voor je emoties en je daardoor terugtrekt, kun je vervreemden van anderen. Je durft je kwetsbaarheid niet te laten zien en je onderdrukt je gevoelens. Dit heeft mogelijk een negatieve invloed op je kwaliteit van leven. Je ervaart bijvoorbeeld:

 

 

Hoe werkt AFT?

Bij Affect Fobie Therapie wordt er gewerkt met het model van McCullough. Dit model gaat ervan uit dat je angst het gevolg is van een intern conflict: een gevecht in je hoofd tussen gevoelens en verlangens aan de ene kant, en de angst om je gevoelens te ervaren en te uiten aan de andere kant.


Die angst is niet aangeboren. Het heeft zich ontwikkeld door je levenservaringen. Als gevolg van wat je meemaakt in je leven, leer je zelfbeschermingspatronen aan. Deze patronen helpen je om je emoties en de angst voor je emoties niet te voelen, maar versterken daarmee je klachten. 

 

Bij AFT ga je samen met de psycholoog op zoek naar het zelfbeschermingspatroon dat bij jou een belangrijke rol speelt, oftewel het kernconflict.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

Affect Fobie Therapie start met inzicht krijgen in hoe je op dit moment in bepaalde situaties handelt:

 

  • Welke gevoelens ervaar je?
  • Welke angsten?
  • Welke onzekerheden?
  • Welke situaties vermijd je?

 

Om dit uit te zoeken bespreek je met je psycholoog ook je verleden. Je ontdekt en begrijpt zo waarom je bepaalde gevoelens onderdrukt. 

 

Je krijgt meer inzicht in welk zelfbeschermingspatroon je hebt opgebouwd. Dit patroon heeft je mogelijk eerder in je leven beschermd. Alleen helpt het je op dit moment in je leven niet meer. Dit patroon is wel vertrouwd gaan voelen waardoor het moeilijk kan zijn om het los te laten. Je psycholoog zal je hierbij helpen.

 

Je leert vervolgens hoe je jouw gevoelens weer toelaat en hoe je je emoties uit naar de mensen om je heen. Deze nieuwe vaardigheden beoefen je tijdens de behandeling bijvoorbeeld in rollenspellen.

 

Een ander onderdeel van AFT is bespreken hoe je naar jezelf kijkt. Sommige mensen zijn erg streng voor zichzelf of beoordelend. Dit leidt tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Leren om met meer compassie en vriendelijkheid naar jezelf te kijken, kan dan helpen.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over AFT en kom je er zelf niet uit met emoties? Dan denken onze psychologen graag met je mee.

Veelgestelde vragen

Hoeveel sessies zijn er nodig voor AFT en wat zijn de vooruitzichten?

Hoeveel sessies er nodig zijn, is afhankelijk van jouw individuele situatie. Bij sommigen is er al na een paar sessies sprake van verbetering, terwijl anderen mogelijk een langere behandelingsperiode nodig hebben. Het succes van de therapie hangt ook af van je eigen motivatie en de bereidheid om je in te zetten voor je behandeling. Gemiddeld zijn er 3-12 sessies nodig. Over het algemeen zijn de vooruitzichten na AFT positief, waarbij je emotionele welzijn en kwaliteit van leven verbeteren.

publish-icon Gepubliceerd - 31 jul 2023
Anniek zet in haar behandelingen diverse evidence based methoden in, zoals AFT, CGT en technieken uit de schematherapie. Zij heeft ruime ervaring in het behandelen van angstklachten. Om jou te helpen bij jouw angst voor je gevoelens of emoties, zal zij een behandeling op maat maken op basis van jouw unieke krachten en valkuilen. Anniek kijkt samen met jou naar wat jij nodig hebt.
anniek-van-bebber-psycholoog-ipractice
GZ-Psycholoog Anniek van Bebber

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies