Home > Behandelingen > Compassion Focused Therapy (CFT)

Compassion Focused Therapy (CFT)

Wanneer je een fout maakt of een keer slecht presteert, kan het een hele kunst zijn om liefdevol en respectvol te blijven voor jezelf. Compassion-focused therapy helpt je bij het bevorderen van compassie. Zodat je vriendelijk blijft naar jezelf, ook wanneer niet alles loopt zoals jij wilt.

In het kort

  • CFT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het vergroten van compassie
  • CFT vermindert zelfkritiek en schaamte, vergroot zelfcompassie en het ontwikkelt een positieve, innerlijke dialoog
  • CFT helpt bij mensen die te kampen hebben met gevoelens van schaamte, zelfkritiek en psychische problemen.
  • CFT wordt vergoed wanneer de onderliggende klacht een volgens de DSM-5 vastgestelde psychische stoornis is.

 

Wat is compassion-focused therapy?

Compassion-focused therapy is een therapievorm die gericht is op het bewust bevorderen van compassie. Compassie voor jezelf en voor anderen. Compassie hebben houdt in dat je begripvol bent. Het betekent dat je net zo liefdevol naar jezelf of naar anderen kijkt op het moment dat iets fout gaat, als wanneer er niets aan de hand is.

 

Het idee achter CFT is dat veel van je emotionele problemen voortkomen uit zelfkritische gedachten en gedragingen. Door compassie en vriendelijkheid te ontwikkelen naar jezelf en naar andere mensen, kun je je emotieregulatiesysteem verbeteren.

 

Wat is het doel van CFT?

Het belangrijkste doel van CFT is het bewust bevorderen van compassie voor jezelf. Dit is bijzonder effectief bij het omgaan met pijnlijke emoties, schaamte, schuld en zelfkritiek. Het is zinvol voor het verminderen van angst, depressie en het verbeteren van je emotieregulatie.

 

Hoe werkt CFT?

Bij CFT train je het zorg- en kalmeringssysteem. Dit is één van de drie emotieregulatiesystemen in je hersenen. Je hebt ook een
gevaar/beschermingssysteem en een jaagsysteem. Deze systemen hebben ieder hun eigen functie.

 

Het zorg- en kalmeringssysteem is gericht op herstel en het oproepen van emoties als tevredenheid, dankbaarheid, kalmte en verbinding. Wanneer je dit systeem goed ontwikkelt, ontstaat er meer balans tussen de drie systemen die je emoties reguleren.

 

Je kunt je hersenen hierop trainen. Dit doe je bijvoorbeeld tijdens een CFT-sessie door het visualiseren van een veilige plek. Door je helemaal in te leven in deze veilige plek, stimuleer je jouw zorg- en kalmeringssysteem.

 

Wanneer wordt CFT gebruikt?

Compassion Focused Therapy is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen die complexe emotionele problemen ervaren. Tegenwoordig wordt CFT ook succesvol ingezet bij mensen zonder specifieke diagnose om hun emotionele gezondheid en veerkracht te vergroten. Bij iPractice wordt het vaak gekozen als aanvulling op een andere behandelmethode. Bijvoorbeeld in combinatie met Acceptance and Commitment Therapy (ACT). CFT is in verschillende situaties zinvol, omdat het wordt aangepast aan jouw behoeften en omstandigheden.

 

Compassion Focused Therapy wordt onder andere ingezet bij:

 

 

Door CFT leer je meer begrip opbrengen voor jezelf en jouw emoties, zodat je liefdevoller bent naar jezelf. Het helpt je om compassievolle relaties aan te gaan met anderen en bij emotieregulatie.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

Tijdens een CFT-behandeling legt je psycholoog uit hoe jouw emotieregulatiesysteem werkt. Het is fijn om daar inzicht in te hebben. De psycholoog onderzoekt samen met jou hoe jouw zelfkritiek jou in de weg zit in je dagelijks leven. Na dit stukje theorie volgt de behandeling. Je krijgt handvatten aangereikt om vriendelijker voor jezelf te zijn, liefdevoller en met meer compassie. Daar horen bijvoorbeeld meditatie- en verbeeldingstechnieken bij.

 

Een CFT behandeling bestaat bij iPractice uit 8 sessies, gecombineerd met de online behandeling. 

 

CFT

Wil je meer informatie over Compassion Focused Therapy en ontdekken of deze behandeling bij jou past?

publish-icon Gepubliceerd - 2 aug 2023
Corinne heeft ruime ervaring met behandelingen als, CFT, CGT, ACT, EMDR en cliënt- en lichaamsgerichte therapeutische interventies. Zij behandelt onder andere angst, trauma, stemming, negatief zelfbeeld en autonomieproblematiek. Om jouw compassie bewust te bevorderen, werkt zij graag samen om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.
corinne_langedijk_psychologist_ipractice
GZ-Psycholoog Corinne Langedijk

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak