Hoe je taal gebruikt voor een effectievere behandeling

De mens gebruikt taal om dingen uit te leggen en te begrijpen. Taal speelt ook een grote rol in jouw spreekkamer. Kreten als ‘zo ben ik nu eenmaal’, ‘ik ben niet de moeite waard’, ‘ik ben depressief’, heb je als psycholoog waarschijnlijk vaak gehoord. Dit is niet helpend. Dit zijn namelijk voorbeelden van internaliserend taalgebruik, een teken dat cliënten hun problemen als onderdeel van zichzelf zien. Zij zijn het probleem. Deze manier van denken en spreken zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor verandering. Een andere manier van taalgebruik helpt jouw cliënten inzien dat het probleem los van zichzelf kan bestaan en dat verandering mogelijk is. Deze blog legt uit hoe je externaliserend taalgebruik inzet als een krachtig hulpmiddel voor behandeling van je cliënten.

 

In dit artikel:

De kracht van verwachting

De mens is geneigd om persoonlijke eigenschappen als onveranderlijk en vast over de tijd te zien. Cliënten hebben dan het gevoel dat het probleem dat ze ervaren onomkeerbaar is. Het gebruik van internaliserende taal versterkt dit gevoel en zit daarmee verandering in de weg. Door internaliserende taal ontwikkelen cliënten overtuigingen over zichzelf, zoals ‘Ik ben nutteloos’ of ‘Ik ben dom’. De verhalende gedachten zijn in dit geval gefuseerd met de persoon (fusie). Ze zien de problemen als onderdeel van zichzelf.

Onderzoek laat zien dat de mate waarin de cliënt verandering verwacht een positief voorspellende factor is voor behandelsucces ongeacht de behandelmethode [1]. Het is dus van belang dat de cliënt tijdens de behandeling verandering verwacht. Cliënten het probleem los van zichzelf laten bekijken (defusie) helpt hier bij. Maar hoe doe je dat precies?

 

Externaliserende taal als krachtig hulpmiddel in consults

Als psycholoog helpt het om externaliserend taalgebruik in te zetten om de behandeling effectiever te maken. Met externaliserende taal zorg je er voor dat cliënten het probleem los van zichzelf leren zien. Zo worden de verhalen die een cliënt zichzelf vertelt op een andere manier ingezet (onderdeel van narratieve therapie). “Je bent depressief” wordt bijvoorbeeld omgezet in “de depressie is op dit moment in jouw leven aanwezig”. Op deze manier wordt er een situatie gecreëerd waarin cliënten negatieve situaties makkelijker aan het probleem toewijzen, in plaats van aan zichzelf. Dit zorgt voor meer hoop op verandering en daarmee een grotere kans op een effectieve behandeling. Je cliënt zal steeds beter begrijpen dat het probleem wél omkeerbaar is.

 

Hoe ga je zelf aan de slag?

Je zult jezelf nog wel eens betrappen op het gebruik van internaliserende taal in de behandeling. Maar je kunt nu meteen aan de slag met het oefenen en inzetten van externaliserend taalgebruik. Lees de onderstaande vragen eens hardop. Hoe komen deze vragen op jou over en welke verschillen voel je?

Internaliserend:

  • Hoe lang ben je al depressief?
  • In welke situaties ben je nog meer verdrietig?
  • Wat zegt het over jou als je angstig bent?

Externaliserend:

  • Wanneer kwam de angst voor het eerst je leven binnen dringen?
  • Wat probeert de depressie jou te doen geloven over jezelf?
  • Tot wat voor gedachten probeert de depressie je aan te zetten?
  • In welke situaties is de kans groot dat de angst het van jou probeert over te nemen?

Als psycholoog bij iPractice leer je van meet af aan hoe je externaliserend taalgebruik in zet tijdens behandeling van je cliënten. Tijdens de onboarding is er een sessie waarin je uitgebreide uitleg krijgt over externaliserend taalgebruik. Daarnaast verzorgen we supervisie en werkbegeleiding zodat je ook tijdens het behandelen van cliënten steeds beter wordt in het gebruik van externaliserende taal.

 

Conclusie

Er zijn cliënten die het gevoel hebben dat het probleem dat zij ervaren een onderdeel is van zichzelf waarin geen verandering mogelijk is. De mate waarin je cliënt verandering verwacht heeft echter een grote invloed op het succes van de behandeling. Een manier om deze verwachting te verhogen is het gebruik van taal. Door externaliserende taal te gebruiken, help je cliënten inzien dat het probleem los kan bestaan van zichzelf en dus wél omkeerbaar is.

Auteur: Muriël van Oers

Bekijk onze vacatures!
[1] Lambert, Michael J (1992). “Psychotherapy outcome research: implications for integrative and eclectic therapists”. In Norcross, John C; Goldfried, Marvin R (eds.). Handbook of psychotherapy integration (1st ed.). New York: Basic Books. pp. 94–129. ISBN 978-0465028795. OCLC 25547822.

Wil je meer weten over onze vacatures?

Hoi! Ik ben Jolien, Talent Acquisition Specialist. Heb je vragen over iPractice of een specifieke vacature? Twijfel niet en neem contact met me op!

recruiter_jolien_gesink_ipractice

Jolien Gesink, Talent Acquisition Specialist. [email protected]

Contactformulier

Ook kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

    AcademyNieuws
    ×