Hoe je taal kan gebruiken voor een effectievere behandeling

De mens gebruikt taal om dingen uit te leggen en te begrijpen. Taal speelt ook een grote rol in jouw spreekkamer. Kreten als ‘zo ben ik nu eenmaal’, ‘ik ben niet de moeite waard’, ‘ik ben depressief’, heb je als psycholoog waarschijnlijk vaak gehoord. Dit zijn voorbeelden van internaliserend taalgebruik, een teken dat cliënten hun problemen als onderdeel van zichzelf zien. Zij zijn het probleem. Deze manier van denken en spreken zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor verandering. Een andere manier van taalgebruik kan jouw cliënten helpen inzien dat het probleem los van zichzelf kan bestaan en dat verandering mogelijk is. Deze blog legt uit hoe je externaliserend taalgebruik kunt gebruiken als krachtig hulpmiddel voor effectieve behandeling van je cliënten.

De kracht van verwachting

De mens is geneigd om persoonlijke eigenschappen als onveranderlijk en vast over de tijd te zien. Cliënten kunnen daarom het gevoel hebben dat het probleem dat ze ervaren onomkeerbaar is. Het gebruik van internaliserende taal kan dit gevoel zelfs versterken en de gewenste verandering in de weg zitten. Door internaliserende taal kunnen cliënten negatieve overtuigingen over zichzelf ontwikkelen, zoals ‘Ik ben nutteloos’ of ‘Ik ben dom’. De verhalende gedachten zijn in dit geval gefuseerd met de persoon (fusie). Ze zien de problemen als onderdeel van zichzelf.

 

Onderzoek laat zien dat de mate waarin de cliënt verandering verwacht een positief voorspellende factor is voor behandelsucces ongeacht de behandelmethode [1]. Het is dus van belang dat de cliënt tijdens de behandeling verandering verwacht. Cliënten het probleem los van zichzelf laten bekijken (defusie) kan hier bij helpen. Als psycholoog kun je taal inzetten om dit te bewerkstelligen, maar hoe doe je dat precies?

Externaliserende taal als krachtig hulpmiddel

Als psycholoog kun je externaliserend taalgebruik inzetten om de behandeling effectiever te maken. Met externaliserende taal zorg je er voor dat cliënten het probleem los van zichzelf kunnen zien. Zo kun je de verhalen die een cliënt zichzelf vertelt op een positieve manier inzetten (onderdeel van narratieve therapie). “Je bent depressief” wordt bijvoorbeeld omgezet in “de depressie is op dit moment in jouw leven aanwezig”. Op deze manier wordt er een situatie gecreëerd waarin cliënten negatieve situaties makkelijker aan het probleem kunnen toewijzen, in plaats van aan zichzelf. Dit zorgt voor meer hoop op verandering en daarmee een grotere kans op een effectieve behandeling. Je cliënt zal steeds beter begrijpen dat het probleem wél omkeerbaar is.

Hoe kun je zelf aan de slag?

Je zult jezelf nog wel eens betrappen op het gebruik van internaliserende taal in de behandeling. Maar je kunt nu meteen aan de slag met het oefenen en inzetten van externaliserend taalgebruik. Lees de onderstaande vragen eens hardop. Hoe komen deze vragen op jou over en welke verschillen voel je?

 

Internaliserend:

  • Hoe lang ben je al depressief?
  • In welke situaties ben je nog meer verdrietig?
  • Wat zegt het over jou als je angstig bent?

Externaliserend:

  • Wanneer kwam de angst voor het eerst je leven binnen dringen?
  • Wat probeert de depressie jou te doen geloven over jezelf?
  • Tot wat voor gedachten probeert de depressie je aan te zetten?
  • In welke situaties is de kans groot dat de angst het van jou probeert over te nemen?

 

Als psycholoog bij iPractice leer je van meet af aan hoe je externaliserend taalgebruik in kan zetten tijdens behandeling van je cliënten. Tijdens de onboarding is er een sessie waarin je uitgebreide uitleg krijgt over externaliserend taalgebruik. Daarnaast verzorgen we supervisie en werkbegeleiding zodat je ook tijdens het behandelen van cliënten steeds beter wordt in het gebruik van externaliserende taal.

Conclusie

Cliënten kunnen het gevoel hebben dat het probleem dat zij ervaren een onderdeel is van zichzelf waarin geen verandering mogelijk is. De mate waarin je cliënt verandering verwacht heeft echter een grote invloed op het succes van de behandeling. Een manier om deze verwachting te verhogen is het gebruik van taal. Door externaliserende taal te gebruiken, kun je je cliënten helpen inzien dat het probleem los kan bestaan van zichzelf en dus wél omkeerbaar is.

Bekijk onze vacatures!
[1] Lambert, Michael J (1992). “Psychotherapy outcome research: implications for integrative and eclectic therapists”. In Norcross, John C; Goldfried, Marvin R (eds.). Handbook of psychotherapy integration (1st ed.). New York: Basic Books. pp. 94–129. ISBN 978-0465028795. OCLC 25547822.

Hoi! Ik ben Leonore, Head of Talent bij iPractice. Heb je vragen over iPractice of een specifieke vacature? Twijfel niet en neem contact met me op!

Leonore Kemper
Head of Talent

leonore@ipractice.nl
06-13772696

Contactformulier

Ook kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

    Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.