Interpersoonlijke therapie (IPT) bij kortdurende behandeltrajecten

Interpersoonlijke therapie

Interpersoonlijke therapie (IPT) is een behandelvorm die wordt ingezet bij depressieve symptomen. Het doel is om een snelle oplossing te vinden voor de symptomen waar de cliënt in het hier-en-nu tegenaan loopt. In dit artikel delen we hoe wij IPT als behandelvorm inzetten in onze kortdurende behandeltrajecten.

 

In dit artikel:

 

Wat is interpersoonlijke therapie?

Interpersoonlijke therapie (IPT) is een behandelvorm die wordt ingezet bij depressieve symptomen. Het is een vorm van psychotherapie en kortdurende gesprekstherapie. In deze therapievorm kijk je als psycholoog naar een snelle oplossing voor de symptomen waar de cliënt in het hier-en-nu tegenaan loopt. De focus ligt op de aanleiding die mede leidt tot de depressieve gevoelens van de cliënt.

In deze behandeling ga je uit van het idee dat veranderingen in belangrijke relaties mogelijk een depressie uitlokt bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Samen met de cliënt kies je aan welk thema jullie gaan werken. Het thema is afhankelijk van de symptomen die de cliënt ervaart.

 

Je kunt denken aan veranderingen op een van de volgende gebieden:

 

  • Rolverandering
    De cliënt ervaart depressieve gevoelens na een belangrijke verandering in zijn/haar leven, zoals een verhuizing, de kinderen zijn uit huis, pensionering, verlies van een baan.

 

  • Rouw
    De cliënt voelt zich depressief na het overlijden van een dierbaar persoon.

 

  • Interpersoonlijk conflict
    De cliënt ervaart depressieve gevoelens door een langdurig of moeilijk oplosbaar conflict met een belangrijk persoon in zijn/haar leven. Bijvoorbeeld een conflict met partner of werkgever.

 

  • Interpersoonlijk tekort
    De cliënt vindt het lastig om sociaal contact te maken en te onderhouden.

 

De behandeling

Veranderingen in relaties kunnen een aanleiding zijn voor psychische symptomen. Tijdens de behandeling maken jullie inzichtelijk hoe het contact van de cliënt met belangrijke personen in zijn/haar leven verloopt. Je kijkt naar hoe het contact in relatie staat tot de symptomen. Vervolgens kijk je naar manieren om dit te verbeteren.

Het aantal sessies voor een IPT-behandeling is duidelijk afgekaderd. Dit maakt het een geschikte therapievorm in kortdurende behandeltrajecten.

 

Drie fasen van de behandeling

Interpersoonlijke therapie bestaat uit drie fasen:

  • Beginfase
  • Behandelfase
  • Eindfase

 

Beginfase

In deze fase ligt de focus op een vertrouwensrelatie opbouwen met de cliënt. Daarnaast breng je de belangrijkste relaties in kaart met daarbij het verband tussen de interpersoonlijke problemen en de symptomen van de cliënt. Aan het eind van deze fase beslis je wat de focus van de behandeling wordt.

 

Behandelfase

In de tweede fase, de behandelfase, ga je dieper in op de gekozen thema’s. Bijvoorbeeld: Een verlieservaring, interpersoonlijk conflict, rolverandering of interpersoonlijk tekort.

 

Eindfase

In de laatste fase ligt de focus op het uiten van gevoelens van verlies en het bewust worden van de eigen mogelijkheden. Met deze mogelijkheden kan de cliënt zonder jouw hulp verdergaan. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over de periode na de behandeling.

 

Wanneer zet je CGT of IPT in bij een depressie?

Het verschil tussen CGT en IPT is dat IPT zich richt op de interpersoonlijke uitdagingen. In een CGT-behandeling identificeer je denkpatronen die een negatieve invloed kunnen hebben op gedrag en daarmee de stemming van de cliënt.

 

Interpersoonlijke therapie zet je voornamelijk in wanneer er een life event heeft plaatsgevonden en dit duidelijk een verband heeft met de depressieve gevoelens. Vaak onderdrukken mensen met een depressie hun gevoelens en zijn ze uit verbinding met zichzelf en hun omgeving. IPT brengt mensen weer terug in verbinding met hun gevoel.

 

De effectiviteit van CGT en IPT is net zo groot. Welke behandelvorm het meest geschikt is, is afhankelijk van de oorzaak van symptomen.

 

Conclusie

Interpersoonlijke therapie is een geschikte behandelvorm voor kortdurende behandeltrajecten. De behandeling heeft namelijk een vast aantal sessies. Daarnaast ligt de focus op een life event, dat een verband heeft met het ontstaan van depressieve gevoelens. Aan het einde van de behandeling krijgt de cliënt mogelijkheden om zonder psycholoog door te kunnen.

 

Benieuwd naar meer?

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze werkwijze? Of, heb je specifieke vragen? Kom in contact met onze Talent Acquisition Specialist Jolien Gesink, solliciteer direct op een van onze vacatures of neem deel aan een van onze digitale Meet&Greets.

Bekijk onze vacatures!

Auteur: Anne-Aimee Blacquiere – psycholoog iPractice

Wil je meer weten over onze vacatures?

Hoi! Ik ben Jolien, Talent Acquisition Specialist. Heb je vragen over iPractice of een specifieke vacature? Twijfel niet en neem contact met me op!

recruiter_jolien_gesink_ipractice

Jolien Gesink, Talent Acquisition Specialist. [email protected]

Contactformulier

Ook kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

    AcademyNieuws
    ×