Home Ervaringen Ervaringsverhaal Maria

Maria

Gepubliceerd op mei 19, 2024

“Ik sta zonder angst op en ik ga zonder angst naar bed. Ik durf weer meer dingen te plannen”.

Maria 45 jaar, had al 14 jaar last van angstklachten. Meerdere keren per dag controleerde ze zichzelf op ziektes. De grote angst om ziek te worden en daaraan te overlijden, had invloed op haar dagelijks leven. Via haar huisarts kwam zij in therapie bij iPractice Utrecht.

 

Van alles wat ook maar een beetje afwijkend was, schoot mijn lichaam in de angst

In slechte periodes controleerde ik mijn lichaam meerdere keren per dag op ziektes. Met name gericht op kanker. Van alles wat ook maar een beetje afwijkend was, schoot mijn lichaam in de angst. Ik had even rust als er niks afwijkend was. Toch betrapte ik mezelf er dan op dat ik óók dat ging checken om er zeker van te zijn dat ik die rust kon hebben. Dit gaf weer angst als gevolg. Ik had grote angst om ziek te worden en daaraan te overlijden. Deze angst had ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gezin. Ik was bang voor alles wat de dood kan veroorzaken.

 

“Ik dacht dat therapie niet nodig was en ik was bang dat het dan erger zou worden”

Toen ik bij mijn nieuwe huisarts mijn levensloop vertelde, vond zij dit nogal wat. Ze vroeg of ik hier therapie zoals EMDR voor had gehad. Ik had hier al vaker over nagedacht, maar ik dacht dat het niet nodig was. Ik functioneerde namelijk gewoon. Zowel binnen mijn gezin als op mijn werk. Ik leidde gewoon mijn leven en ik dacht dat therapie toch niet zou helpen. Ik wilde het ook niet aangaan, omdat ik bang was dat het erger zou worden. Voor mijn gevoel was ik al best gelukkig. Volgens mijn huisarts kon het veel gelukkiger. Ik besloot therapie een kans te geven. Niet geschoten is altijd mis.

 

“Ik had niet verwacht dat de ervaringen uit mijn verleden zo direct een oorzaak waren voor mijn angsten”

Mijn angstklachten werden veroorzaakt door ervaringen uit het verleden. Zelf had ik niet verwacht dat de ervaringen uit mijn verleden zo direct een oorzaak waren voor mijn angsten. Achteraf gezien wel. Ik kreeg mijn angstklachten precies na die gebeurtenissen. Voor de verwerking van deze ingrijpende gebeurtenissen, kreeg ik meerdere EMDR behandelingen.

 

“Ik vond het een grote uitdaging om naar de ervaringen terug te gaan”

In de EMDR behandelingen lag de focus op de gebeurtenissen die de angstklachten veroorzaakten. Het was voor mij een grote uitdaging om naar die ervaringen terug te gaan en mijn angsten aan te kijken. Mijn wereld stond hierna even op z’n kop. De klachten leken hierdoor tijdelijk erger te worden.

 

“Ineens is er een omslagpunt en dan merk je dat het goed gaat” 

Mijn automatische reactie was vermijding. Als ik niet naar therapie zou gaan, hoefde ik het ook niet aan te gaan. Ik wilde liever gewoon doorgaan, dan maar met angst. Ik geloofde ook niet dat het ooit weg zou gaan. Dat maakte het erg lastig om door te gaan. Ik heb dit ook eerlijk gezegd tegen mijn psychologen. Hun begrip was erg fijn. Met hun hulp is het mij gelukt om uit die vermijding te komen en de uitdaging aan te gaan. Na de lastigste sessies was er ineens een omslagpunt. Toen liep het gewoon en merkte ik dat het steeds beter ging. Vanaf dat moment vond ik het zelfs fijn om naar therapie te gaan.

 

“De combinatie van EMDR en ACT was voor mij heel waardevol” 

Tijdens de fysieke EMDR behandelingen werden de onderliggende oorzaken voor de angstklachten aangeraakt. Online waren we meer bezig met het hier en nu. Aan de hand van Acceptance and Commitment Therapy. Hierin leerde ik om te gaan met angstige gedachten en gevoelens in het dagelijks leven en met wat vrijkwam door de EMDR sessies. Ook in relatie tot de rollen die ik vervul als dochter, moeder, partner en vriendin.

 

“Het inzicht in hoe mijn brein werkt heeft heel erg geholpen”

Ik heb geleerd hoe onbewuste processen in ons lichaam en brein invloed hebben op hoe we denken, voelen en doen. Dat ikzelf de angst in stand heb gehouden en dat ik het dus ook zelf kon terugdraaien. Ik liet mijn brein ervaren dat het niet angstig hoeft te zijn. Dit was een nieuw inzicht. Ik probeerde het uit en ik merkte heel snel dat dit écht zo werkte.

 

“Ik vond de combinatie van online en offline behandelingen echt super”

Het online gedeelte was in het begin even wennen. De psychologen keken heel goed naar wat bij mij wel paste en wat niet. De behandeling werd echt op maat gemaakt in plaats van een standaard protocol. Daarna vond ik de combinatie van online en offline behandelingen echt super! Voor mijn gevoel heb ik 10 therapieën in 1 gehad, wat ik juist heel fijn vind. Ik heb hierdoor zo veel en intensief aan mezelf kunnen werken! Dat was nooit gelukt met 1 psycholoog of 1 soort behandeling. Ik vond het ook heel fijn dat ik wel merkte dat zij onderling contact hadden, zonder dat er overlap in de behandelingen was.

 

“Ik heb meer levenslust, voel mij veerkrachtiger en kan meer keuzes voor mezelf maken” 

Therapie heeft mij heel veel gebracht. Ik kan het echt iedereen aanraden. Eigenlijk heb ik spijt dat ik het niet eerder heb gedaan. Ik dacht altijd dat ik heel positief was, maar nu nog meer. Ik sta zonder angst op en ik ga zonder angst naar bed. Ik durf weer meer dingen te plannen. Dit durfde ik hiervoor minder makkelijk. Ik deed het wel, maar er was altijd een stemmetje ‘misschien ben je er dan wel niet meer’. Als dat stemmetje nu komt, kan ik het stemmetje makkelijk wegsturen. Ik heb praktisch geen angsten meer! Ik heb meer levenslust, voel mij veerkrachtiger en ik kan meer keuzes voor mezelf maken.

 

“Ik heb geleerd om meer voor mezelf te kiezen”

Als ik voor keuzes sta, denk ik steeds: ‘Wat heb ik hieraan? Wat brengt het mij?’ In plaats van altijd te denken wat brengt het de ander. Naast de traumaverwerking heb ik geleerd om voor mijzelf te kiezen. Het heeft mij vrijheid en spontaniteit gegeven. Ik zeg vaker nee. Ook binnen mijn werk. Ik durf stappen te ondernemen en hier ook vol vertrouwen in te staan. Lichamelijk heeft de therapie mij ook veel gebracht; ik leef gezonder, beweeg meer en ik heb minder last van astma.

 

“Neem jezelf serieus en gun het jezelf. Geef het een kans en ga het aan”

Heb je last van angstklachten of heb je een trauma meegemaakt? Blijf er niet mee zitten. Ga het aan! Ik zeg nu tegen iedereen: bij mij heeft het geholpen, het heeft mijn leven veranderd. Geef het een kans! Sta open voor een hele nieuwe wereld waarin je veel kunt leren. De combinatie van EMDR en ACT bij trauma was voor mij heel waardevol. Het heeft mij zo ontzettend veel gebracht. Zoveel meer geluk. Ik ben dankbaar dat ik de hulp kreeg waarvan ik nooit had verwacht dat het mij zo veel zou brengen. De huisarts zei ‘jouw leven kan nog veel gelukkiger’. Dat is er ook echt uitgekomen.

 

Zelf op zoek naar hulp?
Ervaar jij angstklachten of klachten na trauma net als Maria? Twijfel niet om hulp te zoeken. Bel nu vrijblijvend met 085-0131245 en krijg direct een psycholoog aan de lijn.

iPractice biedt iedereen:

  • ✅ Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • ✅ Direct hulp zonder lange wachttijden
  • ✅ Vrijblijvend gratis behandeladvies

Ontmoet onze geaccrediteerde Psychologen

nine gramberg ipractice psycholoog
Nine Gramberg
GZ-psycholoog
Keri Mans
psycholoog
simone das dores ipractice psycholoog
Simone das Dores
Klinische psycholoog
bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog
Bregje Brenninkmeijer
GZ-psycholoog
Bekijk meer psychologen