Home Ervaringen Ervaringsverhaal Luc

Luc

Gepubliceerd op jan 29, 2024

“Bij de psycholoog voelde ik mij eindelijk begrepen en mocht ik gewoon mezelf zijn”.

Luc, 26 jaar, voelde zich op een gegeven moment enorm down en haalde nergens meer plezier uit. Hij had geen vertrouwen meer in de mensen om zich heen en alles kostte hem erg veel moeite. Gelukkig zocht hij hulp bij iPractice en kreeg hij de regie over zijn eigen gedachten terug.

 

“Als man heb ik geleerd niet te huilen en niet over emoties te praten”
Ik praatte niet over mijn gevoelens en stopte het altijd weg. Als man heb ik geleerd niet te huilen en niet over emoties te praten. Dat is 25 jaar goed gegaan, maar op mijn 26e ging het fout. Ik kreeg toen opeens alle emoties tegelijkertijd en voelde me heel down.

 

Ik kon me niet openstellen en had geen vertrouwen meer in anderen”
Ik kon me niet openstellen en had geen vertrouwen meer in anderen. Er was op een gegeven moment geen ruimte meer voor verbinding met sociale contacten. Ik liet niemand meer toe waardoor ik alles wat ik voelde voor mezelf hield.

 

“Ik gaf vaak een felle tegenreactie die helemaal niet gepast was”
Als iemand een onjuiste opmerking maakte, voelde ik me persoonlijk aangesproken en dan reageerde ik heel boos om iemand terug te kwetsen. Ik gaf vaak een felle tegenreactie die helemaal niet gepast was. Dat gebeurde ook een keer tijdens de behandeling bij de online psycholoog.

 

“Op een gegeven moment gooide ik uit woede de deur zo hard dicht dat het raam kapotging. Daar schrok ik erg van.”
In de corona periode kwam ik erg in de knoei met mezelf. Ik zat veel alleen thuis en had weinig contact met anderen. Op een gegeven moment gooide ik uit woede de deur zo hard dicht dat het raam kapotging. Daar schrok ik erg van en dat was het moment dat ik dacht: “nu gaat het de verkeerde kant op, het is tijd om te praten over wat mij echt dwarszit”.

 

“In het begin voelde ik een enorme drempel om naar de psycholoog te gaan”
In het begin voelde ik een enorme drempel om naar een psycholoog te gaan. Het voelde niet goed om me open te stellen bij iemand die ik niet ken. Ik was bang dat de ander iets van mij zou vinden en had er geen vertrouwen in. Ik vond het maar onzin! Maar op een gegeven moment ben ik psychologie en spirituele boeken gaan lezen, zoals The Law of Attraction, De Kracht van Rust, en IKIGAI. Dat veranderde mijn mening en zorgde ervoor dat ik toch naar de psycholoog ben gegaan.

 

“Bij de psycholoog voelde ik me eindelijk begrepen”
Al van jongs af aan had ik het gevoel dat niemand me begreep en ik voelde me heel anders dan de rest. Toch deed ik gewoon mee met wat anderen deden, zodat ik niet zo zou opvallen. Ik heb daardoor een lange tijd dingen gedaan die niet goed voelden. Bij de psycholoog voelde ik mij eindelijk begrepen en mocht ik gewoon mezelf zijn.

 

“Nu weet ik hoe ik om kan gaan met negatieve gedachten en heb ik de regie over mijn eigen leven terug”
Mijn depressiviteit begon bij “ik vind hem stom, ik vind dit vak stom en ik vind de leraar stom”. Elke keer als ik iets negatiefs tegen mezelf zei, ging ik dieper een donkere grot in. Voorheen voelde het alsof ik geen controle had over die negatieve gedachten. Nu weet ik hoe ik om kan gaan met negatieve gedachten en heb ik de regie over mijn eigen leven terug. Ik ben namelijk de baas over mijn eigen gedachten.

 

Ik weet nu dat ik iemand anders niet kan veranderen, maar mijn eigen reactie wel”
Ook weet ik nu dat ik mijn emoties mag voelen, maar dat ik deze niet mee hoef te nemen in mijn reactie naar anderen. Soms vind ik dit nog wel lastig, maar het lukt me nu wel goed om te reflecteren. Ik weet nu dat ik iemand anders niet kan veranderen, maar mijn eigen reactie wel. Het lukt me daardoor ook weer om verbinding te krijgen met anderen.

 

“Bij iPractice kwam ik erachter dat het heel erg helpt om te schrijven”
Bij iPractice kwam ik erachter dat het heel erg helpt om te schrijven. Als ik me slecht voel, dan schrijf ik het van me af. Als man vind je het misschien niet prettig om over je gevoelens te praten, omdat daar een taboe op heerst. Over je gevoelens schrijven in een boekje dat je met niemand hoeft te delen, helpt echt heel erg en raad ik alle mannen aan.

 

Zelf op zoek naar hulp?
Herken je de klachten uit het verhaal van Luc? Twijfel niet om hulp te zoeken. Bel nu vrijblijvend met 085-5805343 en krijg direct een psycholoog aan de lijn. Of vul hier het contactformulier in.

 

iPractice biedt iedereen:

  • ✅ Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • ✅ Direct hulp zonder lange wachttijden
  • ✅ Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Ontmoet onze geaccrediteerde Psychologen

nine gramberg ipractice psycholoog
Nine Gramberg
GZ-psycholoog
Keri Mans
psycholoog
simone das dores ipractice psycholoog
Simone das Dores
Klinische psycholoog
bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog
Bregje Brenninkmeijer
GZ-psycholoog
Bekijk meer psychologen