Home Ervaringen Ervaringsverhaal Whesley

Whesley

Gepubliceerd op mei 19, 2024

“Op het begin lijkt het mission impossible, maar op een gegeven moment merk je dat je stappen gaat maken”.

Whesley, 29 jaar, voelde zich vaak niet zo lekker. Eerst dacht hij dat het vanzelf wel over ging, maar besloot na meerdere paniekaanvallen op zijn werk naar een psycholoog te gaan. Samen met een online en spreekkamer psycholoog van iPractice heeft hij leren omgaan met zijn angststoornis.

 

“Het begon met duizeligheid en pijn in m’n buik”
In 2016 had ik voor het eerst klachten, maar ik wist toen nog niet dat het klachten waren. Het begon met duizeligheid en pijn in m’n buik op verjaardagen en drukke momenten op mijn werk. Dit heb ik toen een beetje weggemoffeld als “ik voel me niet zo lekker”.

 

“Ik had in twee maanden tijd twee paniekaanvallen op mijn werk”
Als ik niet voldoende afleiding had op mijn werk, dan ging ik nadenken. Ik kreeg last van m’n buik, en een hoge hartslag, ik ging zweten, kreeg het koud en als ik opstond voelde ik me wankel op mijn benen. Ik had hoofdpijn, voelde een soort druk op mijn hoofd en kreeg het gevoel dat ik zo snel mogelijk naar mijn bed toe moest rennen. Dat was de enige plek waar ik me beter voelde. Ik had in twee maanden tijd twee van zulke paniekaanvallen op mijn werk.

 

“Ik besefte dat ik hulp nodig had”
Normaal kon ik gewoon een volle werkdag maken, maar nu ging dit moeilijk. Op een maandagochtend op mijn werk merkte ik dat de tranen in mijn ogen stonden en ik dacht “jeetje, niet wéér zo’n dag”. Ik barstte toen in tranen uit en ging meteen naar huis. Dat was het moment dat ik besefte dat ik hulp nodig had. Onderweg naar huis belde ik mijn vriendin en zei: “ik ga een psycholoog bellen.”

 

“Alleen al door het uit te spreken voelde ik me beter”
Eerder zei ik namelijk nooit hoe ik me voelde, omdat ik het heel lastig vond om me kwetsbaar op te stellen en te huilen en te zeggen dat ik me mentaal niet goed voelde. Ik probeerde mezelf steeds groter te houden dan dat ik was.

 

“Het gevoel dat er altijd iemand was voor hulp, vond ik heel fijn”
Ik heb veel gezocht op het Internet en naar ervaringen gekeken van anderen. Wat me aantrok bij iPractice was de intensieve ondersteuning en de openheid, dit paste goed bij mij. Tijdens de behandeling had ik gesprekken met de spreekkamer psycholoog en videogesprekken met de online psycholoog. Ik kon zelf het tempo bepalen en aangeven hoeveel hulp ik nodig had. Het gevoel dat er altijd iemand was voor hulp, vond ik heel fijn. Het is goud waard dat je altijd even hulp kan vragen zonder dat je de grote stap hoeft te nemen om een vriend of familielid te bellen die er misschien geen zin in heeft.

 

“Op het begin lijkt het mission impossible, maar op een gegeven moment merk je dat je stappen gaat maken”
Door de behandeling durf ik me meer open te stellen en uit te spreken wat er in me omgaat. Gisteren zei ik tegen mijn vriendin dat ik zenuwachtig was en toen nam ze me mee naar buiten met de hond voor een wandeling in de frisse lucht. Toen voelde ik me al veel beter. Vrienden en familie zeggen nu tegen mij: “ik vind dat je er beter uitziet, en dat je minder nerveus bent.” Dan merk je wel dat je resultaten hebt geboekt.

 

“Nu kan ik beter praten zodat het niet opstapelt”
Natuurlijk zijn er ook momenten dat je terug glijdt en dat is ook normaal. Dat is helemaal niet raar. Het is even moeilijk, maar dat ga je in het echte leven ook krijgen. Ik houd de angstcirkel in gedachte op momenten dat ik het moeilijk heb. Als je ergens mee zit, denk je erover na, dan neemt adrenaline toe, en ga je nog meer nadenken, en zo blijft de cirkel draaien. Nu kan ik het uit mijn systeem praten zodat het niet opstapelt binnen in me.

 

“Mijn doel is om mentale gezondheid bespreekbaar te maken onder mannen”
Vooral het praten was een groot ding voor mij. Ik kan een hele avond aan elkaar lullen, maar kon niet praten over mijn gevoel. Ik merkte dat ik daarin zeker niet de enige ben. Veel mannen vinden het moeilijk om te praten over hun gevoelens. Ze zitten niet lekker in hun vel, maar geven het niet toe en willen er niks mee doen. Tegen hen wil ik zeggen: “start gewoon, je komt er altijd beter uit”. Je bent echt geen gekkie als je bij de psycholoog loopt. Hoe meer je over jezelf weet, hoe meer dingen je kunt aanpakken.

 

Zelf op zoek naar hulp?
Herken je de klachten uit het verhaal van Whesley? Twijfel niet om hulp te zoeken. Bel nu vrijblijvend met 085-5805343 en krijg direct een psycholoog aan de lijn.

 

iPractice biedt iedereen:

  • ✅ Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • ✅ Direct hulp zonder lange wachttijden
  • ✅ Vrijblijvend gratis behandeladvies

Ontmoet onze geaccrediteerde Psychologen

nine gramberg ipractice psycholoog
Nine Gramberg
GZ-psycholoog
Keri Mans
psycholoog
simone das dores ipractice psycholoog
Simone das Dores
Klinische psycholoog
bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog
Bregje Brenninkmeijer
GZ-psycholoog
Bekijk meer psychologen