Home Ervaringen Ervaringsverhaal Emma

Emma

Gepubliceerd op mei 19, 2024

“Ik heb in de behandeling geleerd met meer compassie naar mezelf te kijken.”

Emma, 25 jaar, voelde zich tijdens haar afstuderen op sommige momenten volledig afgesloten van haar omgeving. Ze wist niet precies wat het was, waar het door kwam en hoe ze ervan af kon komen. In haar behandeling bij iPractice ontdekte ze dat het een paniekstoornis was.

 

“Ik wist toen nog niet dat het een paniekaanval was” 

Tijdens mijn afstuderen, sloot ik me soms helemaal af van mijn omgeving. Dat gebeurde vooral in situaties waarin ik aan het woord moest, of waarin er iets van me verwacht werd. Ik was overprikkeld en het voelde alsof mijn lichaam in een overlevingsstand stond. Ik wist toen nog niet dat het een paniekaanval was.

 

“Later gebeurde het ook op momenten dat ik normaal gesproken ontspannen was”

Op een gegeven moment kreeg ik er ook last van op het terras, of bij een feestje. De paniekaanvallen begonnen dus werkgerelateerd, maar later gebeurde het ook op momenten dat ik normaal gesproken ontspannen was. Ik heb zelfs een keer in bad een paniekaanval gehad.

 

“De avondklok was de druppel die de emmer deed overlopen” 

Tijdens mijn eindscriptie werd de avondklok ingevoerd in verband met corona en dat hakte er wel in. Ik zat samen met mijn huisgenoten op vrijdag- en zaterdagavond aan mijn scriptie en had eigenlijk vrijwel geen momenten van ontspanning. De avondklok was de druppel die de emmer deed overlopen.

 

“Op een gegeven moment was mijn hele lijf constant in paniek”

Op een gegeven moment was mijn hele lijf constant in paniek. Op een gegeven moment ging het niet meer en ben ik naar een huisarts gegaan. Ik ben altijd heel open over mentale gezondheid, dus dat voelde als de juiste zet.

 

“Binnen een week kon ik starten met de intake bij iPractice”

Via een vriendin kwam ik bij iPractice terecht. Binnen een week kon ik starten met de intake, dat was echt heel fijn. Verder vond ik de afwisseling tussen online en offline therapie heel fijn. Met de online psycholoog had ik korte reflectie momenten en kon ik via chat met haar inchecken. In de spreekkamer kreeg ik cognitieve gedragstherapie waarbij de fysieke nabijheid en het gevoel van verbinding juist heel prettig was.

 

“Ik heb in de behandeling geleerd met meer compassie naar mezelf te kijken”

Ik heb in de behandeling geleerd met meer compassie naar mezelf te kijken en meer rust en geduld te hebben voor mezelf. In het begin was ik op zoek naar een snelle oplossing, maar nu weet ik dat het tijd kost. Ook heb ik geleerd hoe ik kan ontspannen en hoe ik kan omgaan met paniek.

 

“Vaak is het een kwestie van gewoon gaan zitten en wachten tot de paniek voorbij is”

De rustmomenten duren steeds langer, maar er zijn ook nog dagen dat ik nog aan het strugglen ben met mijn gevoelens. Maar nu weet ik dat dit soort momenten komen en gaan. Vaak is het een kwestie van gewoon zitten en wachten tot de paniek voorbij is.

 

“Het is normaal om je soms niet goed te voelen”

Ik hoop dat mentale gezondheid minder een taboe wordt. Het is normaal om je soms niet goed te voelen. En het helpt om erover te praten, of dat nou met een hulpverlener is, of een goede vriend die je in vertrouwen neemt.

 

Zelf op zoek naar hulp?
Herken je de klachten uit het verhaal van Emma? Twijfel niet om hulp te zoeken. Bellen kan vrijblijvend met 085-0131245 en krijg direct een psycholoog aan de lijn. Of neem contact op via het contactformulier in.

iPractice biedt iedereen:

  • ✅ Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • ✅ Direct hulp zonder lange wachttijden
  • ✅ Vrijblijvend gratis behandeladvies

Ontmoet onze geaccrediteerde Psychologen

nine gramberg ipractice psycholoog
Nine Gramberg
GZ-psycholoog
Keri Mans
psycholoog
simone das dores ipractice psycholoog
Simone das Dores
Klinische psycholoog
bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog
Bregje Brenninkmeijer
GZ-psycholoog
Bekijk meer psychologen