“Sam werkt als face-to-face psycholoog en online psycholoog bij iPractice. Zij studeerde klinische psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is afgestudeerd op de polikliniek voor angststoornissen van het Amsterdam UMC.“

Sam Saxton, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Stoppen met Piekeren

Je wilt stoppen met piekeren, maar wat is er eigenlijk aan de hand? Als je veel piekert heb je gedachten die zich steeds herhalen of zijn er bepaalde zaken die je doorlopend overdenkt. Het gaat om ervaringen uit het verleden, je speculeert over de toekomst of je maakt je zorgen. Dat probeer je op te lossen, maar je komt er niet goed uit. Het maakt je onrustig, ongelukkig en het kan leiden tot stress.

De volgende tips helpen je om piekeren te doorbreken. 

Hoe stop je met piekeren?
10 concrete tips

 1. Schrijf het op
  Pak een notitieboekje en een pen. Schrijf op waar je allemaal aan denkt. Merk je dat je vaak in bed ligt te piekeren? Leg het boekje op het nachtkastje, zodat je altijd je gedachten kunt opschrijven
 2. Draai het om
  Pieker je over wat er allemaal mis zou kunnen gaan? Draai het eens om en bedenk wat er gebeurt als het meevalt. Hoe zal de situatie zijn als het positief uitpakt?
 3. Neem de controle
  Richt je op dat waar je wel controle over hebt. Wat pak je morgen aan om je gedachtegang te veranderen en de controle te pakken over jouw gepieker?
 4. Visualiseer het
  Probeer de situaties die ronddwalen in je hoofd te visualiseren. Verzamel de gedachten, stop ze in een grote juten zak en zet die bij de voordeur om weg te brengen. 
 5. Let op je ademhaling
  Let op je ademhaling wanneer er negatieve gedachten door je hoofd spoken. Adem rustig in en weer uit, en ervaar dat het piekeren minder zal worden. 
 6. Kies een piekerkwartier
  Plan het piekeren, bijvoorbeeld tijdens een kwartier per dag. Stel je gedachten of overdenkingen uit tot het geplande kwartier, zo geef je het piekeren in je hoofd een plek voor een vast moment van de dag, en ben je hier het overige deel van de dag minder mee bezig.
 7. Bewustwording
  Zet voor jezelf op een rij wat er gebeurt in de situatie. Specifiek, waar je aan denkt (gebeurtenis), wat je denkt (gedachte), wat je voelt (gevoel) en wat je dan doet (gedrag).
  Tip: dit is de basis van cognitieve gedragstherapie bij piekeren.
 8. Accepteer de gedachte
  Neem afstand van de gedachte, door bewust tegen jezelf te zeggen “Ik merk dat ik nu de gedachte heb dat…”. Dit maakt het makkelijker om het daarbij te laten en door te gaan met wat je deed.
  Tip: het is een tactiek uit de Acceptance & Commitment-therapie.
 9. Zoek afleiding
  Ga sporten, wandelen, schoonmaken of iets anders doen dat je afleidt. En pieker je veel in bed? Lees een boek of doe mindfulnessoefeningen. 

Hulp bij piekeren

Heb je behoefte aan professionele hulp bij het doorbreken van piekeren? Onze psychologen helpen je graag verder. Neem contact op via 020 214 3928

“Sam werkt als face-to-face psycholoog en online psycholoog bij iPractice. Zij studeerde klinische psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is afgestudeerd op de polikliniek voor angststoornissen van het Amsterdam UMC.“

Sam Saxton, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Lees meer over piekeren

Maak kennis met onze erkende psychologen

Ervaringen

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.