iPractice biedt iedereen:

Hoe stop je met piekeren?

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Sam Saxton

Je wilt stoppen met piekeren, maar wat is er eigenlijk aan de hand? Als je veel piekert heb je gedachten die zich steeds herhalen of zijn er bepaalde zaken die je doorlopend overdenkt. Het gaat om ervaringen uit het verleden, je speculeert over de toekomst of je maakt je zorgen. Dat probeer je op te lossen, maar je komt er niet goed uit. Het maakt je onrustig, ongelukkig en het kan leiden tot stress en slapeloosheid.

De volgende tips helpen je om piekeren te doorbreken. De onderstaande adviezen worden door psychologen van iPractice toegepast. 


10 tips om te stoppen met piekeren

 

 1. Schrijf het op
  Pak een notitieboekje en een pen. Schrijf op waar je allemaal aan denkt. Merk je dat je vaak in bed ligt te piekeren? Leg het boekje op het nachtkastje, zodat je altijd je gedachten kunt opschrijven
 2. Draai het om
  Pieker je over wat er allemaal mis zou kunnen gaan? Draai het eens om en bedenk wat er gebeurt als het meevalt. Hoe zal de situatie zijn als het positief uitpakt?
 3. Neem de controle waar het kan
  Richt je op dat waar je wel controle over hebt. Wat pak je morgen aan om je gedachtegang te veranderen en de controle te pakken over jouw gepieker? En welke zaken heb je geen controle over? Laat dit los.
 4. Visualiseer het
  Probeer de situaties die ronddwalen in je hoofd te visualiseren. Verzamel de gedachten, stop ze in een grote juten zak en zet die bij de voordeur om weg te brengen. 
 5. Let op je ademhaling
  Let op je ademhaling wanneer er negatieve gedachten door je hoofd spoken. Adem rustig in en weer uit, en ervaar dat het piekeren minder zal worden. 
 6. Kies een piekerkwartier
  Plan het piekeren, bijvoorbeeld tijdens een kwartier per dag. Stel je gedachten of overdenkingen uit tot het geplande kwartier, zo geef je het piekeren in je hoofd een plek voor een vast moment van de dag, en ben je hier het overige deel van de dag minder mee bezig.
 7. Bewustwording
  Zet voor jezelf op een rij wat er gebeurt in de situatie. Specifiek, waar je aan denkt (gebeurtenis), wat je denkt (gedachte), wat je voelt (gevoel) en wat je dan doet (gedrag).
  Tip: dit is de basis van cognitieve gedragstherapie bij piekeren.
 8. Accepteer de gedachte
  Neem afstand van de gedachte, door bewust tegen jezelf te zeggen “Ik merk dat ik nu de gedachte heb dat…”. Dit maakt het makkelijker om het daarbij te laten en door te gaan met wat je deed.
  Tip: het is een tactiek uit de Acceptance & Commitment-therapie.
 9. Zoek afleiding
  Ga sporten, wandelen, schoonmaken of iets anders doen dat je afleidt. En pieker je veel in bed? Lees een boek of doe mindfulnessoefeningen. Ontdek meer over mindfulness.


Hulp bij piekeren

Kom je niet af van piekeren en heb je behoefte aan professionele hulp? Onze psychologen helpen je graag verder. Neem contact op via 085 130 8900

 

iPractice biedt iedereen:

Psycholoog : Sam Saxton

“Door afstand te nemen van je (pieker)gedachten, aan te pakken wat binnen je invloed ligt en los te laten wat erbuiten ligt, kun je grip krijgen op het piekeren.“

Psychologen gespecialiseerd in piekeren

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Iris Appelman

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Kiki Bruggink

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Eline van Eechoud

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Anne Cuijpers

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone van Geel

Wat cliënten over hun piekeren behandeling bij iPractice zeggen

"Mijn behandeling bij Ipractice is erg goed verlopen. Vanaf de intake tot aan de laatste sessie heb ik het gevoel gehad dat de medewerkers mij serieus namen, hun best deden om met mij mee te denken en mij zo goed mogelijk hebben geprobeerd te helpen met mijn problemen. Het was altijd erg makkelijk om de afspraken te maken en als een geplande afspraak toch even niet goed uit kwam was het geen probleem om deze te verzetten. Ik heb veel informatie gekregen over de werking van de geest en ben die ook een stuk beter gaan begrijpen. Verder heb ik genoeg tools aangeboden gekregen om mijn geest te trainen en daarmee mijn problemen aan te pakken. Ondanks dat mijn problemen niet compleet verdwenen zijn, zijn ze een minder grote rol gaan spelen in mijn dagelijks leven en ik denk dat de grootte van die rol met de tijd nog meer zal afnemen."

Waardering: 9.8 | 18 okt 2021

"Mijn psychologen waren werkelijk fantastisch. Ze hebben mij enorm geholpen om mijn leven weer op de rails te krijgen, en ik had het niet beter kunnen treffen. Therapie blijft altijd werk, maar met hun support voelde alles weer dragelijk."

Waardering: 9.3 | 16 jul 2020

"Professioneel, kundig èn warm en ondersteunend. Fijne combinatie van face-to-face gesprekken, telefonische gesprekken en contact via de speciale beveiligde app. Eerder heb ik elders gesprekken gehad, nu heb ik voor het eerst het gevoel dat het wél zal beklijven. Met vertrouwen de reeks gesprekken afgesloten."

Waardering: 10 | 5 mrt 2020

Meer reviews piekeren ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.