Home > Behandelingen > Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve behandelmethode voor angststoornissen, trauma’s en depressies. Het is gebaseerd op de vooronderstelling dat onze gedachten, emoties en gedragingen met elkaar verbonden zijn. Leer wat CGT is en hoe een mogelijke behandeling jou kan helpen bij jouw hulpvraag.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve Gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en veranderen van niet-werkende denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen zoals angst en depressie, en emotioneel leed. Het is gebaseerd op de vooronderstelling dat onze gedachten, emoties en gedragingen met elkaar verbonden zijn.

Het model van CGT gaat ervan uit dat niet zozeer de situaties zelf, maar hoe we die situaties interpreteren, onze emoties beïnvloeden. Deze interpretaties zijn gebaseerd op onze kernovertuigingen en schema’s: dit zijn diepgewortelde manieren van denken die ontstaan zijn door ervaringen van vroeger.

 

CGT is niet hetzelfde als schematherapie wat een stap verder gaat door zich te richten op dieperliggende patronen van denken, voelen en gedrag.

 

Gedachten, Gevoelens en Gedrag

Wanneer we iets meemaken, roepen onze automatische gedachten (die uit deze schema’s komen) bepaalde emoties, gevoelens en lichamelijke reacties op. Of het nou om bewuste of onbewuste gedachten gaat, ze zijn van sterke invloed op je gevoelens. Je gevoelens worden bijvoorbeeld beïnvloed door je eigen opvattingen over bepaalde onderwerpen, of door herinneringen uit je jeugd. Maar ook je zelfbeeld speelt hierbij een rol.

Onze gevoelens beïnvloeden weer ons gedrag. En als ons gedrag deze niet-helpende denkpatronen blijft voeden, ontstaat er een zichzelf versterkende cyclus.

 

Een voorbeeld

Stel, je gaat solliciteren en je vindt het ontzettend spannend. Negatieve gedachten doemen op in je hoofd:

 

‘Ik heb vast niet genoeg ervaring en ze vinden mij vast niet leuk’.

 

Het is een voorbeeld van een niet-helpende gedachten die voortkomt uit een verminderd zelfvertrouwen. De vraag is vervolgens: kloppen deze gedachten eigenlijk wel? En waarom denk je zo over jezelf?

Ook vermijdingsgedrag houdt negatieve gevoelens in stand. Als je pleinvrees hebt kan een bezoekje aan de supermarkt bijvoorbeeld een behoorlijke opgave voor je zijn. Wanneer je toegeeft aan de angst en je drukke plekken gaat vermijden, kom je niet over je angst heen.

 

Hoe helpt Cognitieve Gedragstherapie?

In CGT staat het identificeren en uitdagen van negatieve gedachten en overtuigingen centraal. Je leert vaardigheden aan om niet-helpende gedachten of gedrag om te buigen naar realistische gedachten en positief gedrag. Op deze manier hebben jouw gedachten minder invloed op hoe je je voelt. Deze positievere gevoelens hebben op hun beurt weer invloed op je gedrag en gedragspatronen.

De methode van CGT probeert de negatieve cyclus van niet-werken gedachten te doorbreken door:

  • Het bewustzijn van de verbanden tussen gedachten, emoties en gedrag te vergroten.
  • Irrationele of vervormde gedachten en overtuigingen te identificeren en uit te dagen.
  • Het niet-helpend gedrag te veranderen dat de problemen in stand houdt.

 

Door te leren om onaangepaste gedachtepatronen te evalueren en te herstructureren, kan je een verschuiving ervaren in je emotionele reacties en gedrag.

Cognitieve gedragstherapie helpt dus bij het aanpakken van de onderliggende cognitieve schema’s die bijdragen aan emotionele problemen zoals angst, depressie en andere psychologische problemen.

 

Een voorbeeld van CGT

Wanneer je bang bent voor honden kan een gedragsexperiment werken. Je gaat honden juist aaien, ondanks je angst. Doordat je merkt dat dit goed gaat, wordt je angst minder geloofwaardig en word je uiteindelijk minder angstig.

 

Wanneer is CGT geschikt voor mij?

Cognitieve gedragstherapie wordt voor veel verschillende hulpvragen ingezet. Het is bewezen dat deze therapie goed kan helpen bij onder andere:

 

Wat vraagt CGT van mij?

CGT vraagt om een actieve houding. Herken je jezelf in een van de symptoombeelden? CGT kan voor jou helpen. Om met CGT het gewenste resultaat te halen, zijn de volgende factoren van belang;

  • Motivatie
    Je bent gemotiveerd en bereid om actief deel te nemen aan de therapie, dat bestaat uit regelmatige sessies, huiswerkopdrachten en een gezamenlijke aanpak met de therapeut.
  • Identificatie van emoties
    Je bent in staat je emoties te identificeren en uit te drukken, psychologische verbanden te leggen tussen je gedachten, gevoelens en gedragingen en een therapeutische relatie met de therapeut op te bouwen.
  • Een duidelijke hulpvraag
    Je hulpvraag is niet al te chronisch, chaotisch of complex. CGT werkt meestal het beste voor meer gerichte, afgebakende problemen in plaats van meervoudige, langdurige problemen of ernstige persoonlijkheidsstoornissen.
  • Verdraging van angst en impulsen
    Je hebt voldoende vermogen om angst te verdragen, impulsen onder controle te houden en deel te nemen aan gedragsexperimenten om je overtuigingen en aannames te testen.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

Een CGT behandeling bij iPractice ziet er als volgt uit.

1. Intake

Voordat de behandeling start, stelt de psycholoog je een aantal vragen. Hij of zij bespreekt met je wat je hulpvraag precies is. En waar je graag naartoe wilt.

    • Wat zijn de factoren die het probleem in stand houden?
    • Wat is je doel van de behandeling en wanneer is de behandeling geslaagd?

 

2. Behandelplan

De psycholoog praat met je over je niet-helpende gedachten waar je last van hebt en je bekijkt samen welk huidig gedrag de problemen in stand houden. Je bespreekt welke van deze gedachten of (vermijdings)gedrag je zou willen aanpakken. Vanuit hier wordt met jou een plan gemaakt voor de behandeling.

 

3. Behandeling

De therapie bestaat vervolgens uit 3 onderdelen.

 

1. Psycho-educatie

De psycholoog geeft je eerst uitleg over hoe de psyche werkt. Om met CGT resultaten te bereiken, dien je eerst ervoor te zorgen dat je het probleem leert begrijpen;

In therapie stellen we vragen als:

  • Kloppen jouw denkpatronen met de werkelijkheid?
  • Haal je jezelf dingen in je hoofd die eigenlijk niet helemaal waar zijn, of helpen?
  • Wat zijn jouw opvattingen over bepaalde gebeurtenissen?
  • En zijn deze wel terecht?

 

2. Het leren van nieuwe vaardigheden

Vervolgens ga je aan de slag met het leren van nieuwe vaardigheden, waaronder:

  1. Zelfobservatie
    Door het observeren van je eigen gedachten, gevoelens en gedragingen, krijg je inzicht in patronen die bijdragen aan de problemen.
  2. Identificeren van negatieve denkpatronen
    Door het herkennen van denkfouten, zoals overgeneralisatie en zwart-witdenken, leer je om meer realistische gedachten te ontwikkelen.
  3. Herstructurering van denkpatronen
    Je leert negatieve denkpatronen uit te dagen en te vervangen door meer realistische en positieve alternatieven. Dit verbetert je stemming en gedrag.
  4. Exposure
    Bij Exposure Therapie wordt je stapsgewijs blootgesteld aan situaties die je angstig maken. Dit helpt om te leren omgaan met angst en vermijding.
  5. Gedragsactivatie
    Je leert activiteiten te plannen en uit te voeren die je plezierig vindt en je energie geven. Zo haal je jezelf uit een neerwaartse spiraal van inactiviteit en negatieve gedachten.
  6. Communicatievaardigheden
    Je leert hoe je effectief kunt communiceren met anderen. Dit helpt conflicten te verminderen en je relaties te verbeteren.

In deze 6 fasen leer je dat je huidige gedachten en het gedrag rondom het probleem niet helpend zijn. En je leert hoe je er wél mee om kunt gaan.

 

3. Preventieplan

Tot slot stelt de psycholoog ook samen met jou een preventieplan op. Dit voorkomt dat je terugvalt in de oude niet-helpende gedachten of gedragspatronen en niet opnieuw last van klachten krijgt.

 

Psycholoog Cognitieve Gedragstherapie

Tijdens een kennismakingsgesprek kan een psycholoog samen met jou kijken of cognitieve gedragstherapie geschikt is in jouw situatie. Het is belangrijk dat je een psycholoog vindt waar je je veilig en op je gemak bij voelt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt cognitieve gedragstherapie?

Over het algemeen zie je snel resultaat van deze behandeling. Een behandeling met cognitieve gedragstherapie duurt 5 tot 7 maanden bij iPractice.

Wat kost cognitieve gedragstherapie?

De kosten van de behandeling worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars bij een verwijsbrief van de huisarts.

Hoeveel sessies cognitieve gedragstherapie heb ik nodig?

Een CGT behandeling duurt 3 tot 12 sessies.

Waarom cognitieve gedragstherapie?

We weten dat onze gedachten en ons doen van invloed is op hoe we ons voelen. Wanneer onze gedachten negatief zijn en we ons gedragen naar negatieve opvattingen, zullen we ons negatiever gaan voelen. Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om op een objectievere manier naar een situatie te kijken en je anders te gedragen, waardoor je er een ander gevoel bij krijgt.

Wat is het doel van cognitieve gedragstherapie?

Het doel van cognitieve gedragstherapie is ten eerste om je bewust te worden van niet-helpende denkpatronen en niet-helpend gedrag. Daarnaast leer je om niet-helpende gedachten en gedrag om te buigen naar realistische en helpende gedachten en positief gedrag.

Is mindfulness een onderdeel van cognitieve gedragstherapie?

Ja, de opmerkzaamheid die je beoefent met mindfulness is een belangrijk onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Om negatieve opvattingen en niet-helpende gedachten te kunnen ombuigen, is de eerste stap deze bewust te kunnen opmerken. Waar mindfulness uitgaat van opmerken wat er is, richten we ons bij cognitieve gedragstherapie op het veranderen van ons denken en doen.

Wat als cognitieve gedragstherapie niet helpt?

Cognitieve gedragstherapie is voor veel stoornissen de eerste keuze voor behandeling. Als CGT voor jou onvoldoende helpt, kan het soms helpen om het te combineren met farmacotherapie. Indien dit allen onvoldoende helpt, zal jouw behandelaar bekijken waarom CGT niet voldoende lijkt aan te slaan. In dat geval kan een andere therapievorm een betere fit zijn, bijvoorbeeld schematherapie. Soms kan het ook zijn dat de oefeningen net niet op de juiste manier worden uitgevoerd waardoor je niet profiteert van de positieve effecten. Dit zal per persoon verschillen en dus ook per persoon bekeken moeten worden.

publish-icon Gepubliceerd - 23 sep 2021
Camille heeft ervaring met diverse behandelingen waaronder CGT, mindfulness en EMDR. Tijdens een CGT behandeling zal ze samen met jou je gedachten en gedrag onderzoeken. Door dit inzichtelijk te maken, helpt Camille het om te buigen naar realistische gedachten en positief gedrag.

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie

Eva Detmers

Margriet van Dorp

Britt Stoker

Corinne Langedijk

Krijg hulp van een vakkundig psycholoog

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou en jouw hulpvraag past.

Maak een afspraak