Behandeling van PTSS

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf: je beangstigende PTSS klachten. Maar is PTSS te genezen? Hoe wordt PTSS behandeld? In dit artikel lees je meer over de mogelijke behandelingen van een posttraumatisch stresssyndroom.

 

Direct naar

  1. Is PTSS te genezen?
  2. Therapieën voor PTSS
  3. PTSS behandeling
  4. Hulp inschakelen
  5. Veelgestelde vragen

 

iPractice biedt:

Is posttraumatische stressstoornis te genezen?

Ja, PTSS is te genezen. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk die helpen bij het herstellen van de klachten van posttraumatisch stressstoornis. De behandeling wordt altijd samen met jou samengesteld en afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

 

Wat is de beste behandeling voor PTSS?

Een behandeling voor een posttraumatisch stresssyndroom is niet voor iedereen hetzelfde. Ga je in therapie voor PTSS, dan bespreekt de psycholoog samen met jou wat voor jouw persoonlijke situatie de beste behandelwijze is.

De behandeling van PTSS bestaat uit één van, of een combinatie van onderstaande behandeltechnieken:

 

Cognitieve gedragstherapie:

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak ingezet bij PTSS. Het is een vorm van therapie waarbij je anders tegen je problemen of herinneringen aan leert kijken. Je leert als het ware andere gedachten te hebben over wat er is gebeurd, waardoor je gevoelens over de situatie veranderen. Je kunt doorgaans 2 vormen van cognitieve gedragstherapie onderscheiden:

  • Imaginaire Rescripting
    Imaginaire Rescripting is een behandeling waarbij je samen met de psycholoog in gedachten teruggaat naar het moment van het trauma. Door jezelf een andere afloop in te beelden van de gebeurtenis, zoals je had gehoopt dat het was gelopen, wijzig je de herinnering.
  • Exposure Therapie
    Bij Exposure Therapie vraagt de therapeut je continu naar de nare herinneringen. Door het verhaal steeds opnieuw te vertellen en eventueel ook tot in detail op te schrijven, dooft uiteindelijk de angst ervoor uit. Je gedachten erover worden hierdoor bijgesteld.

 

EMDR

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization Reprocessing. Het doel bij EMDR is het vervagen van de emotionele lading bij een herinnering. Tijdens de behandeling denk je aan de nare gebeurtenis. Hierdoor plaats je deze van je lange termijngeheugen naar je werkgeheugen. De psycholoog beweegt ondertussen voor jouw ogen zijn vingers op en neer. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. Omdat je werkgeheugen nu zoveel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan de herinnering en hierdoor ook de emotionele lading die op de herinnering rust.

 

Hoe ziet een PTSS behandeling eruit?

De behandeling begint bij het vaststellen dat je posttraumatische stressstoornis hebt. Samen met een psycholoog breng je jouw klachten, omstandigheden en persoonlijke stijl in kaart. Dit vormt de basis voor het behandeltraject dat je gaat volgen.

Hoe start ik een behandeling voor PTSS?

  1. Kom vrijblijvend in contact met een matchingpsycholoog. Dat is iemand aan wie je jouw trauma verhaal kwijt kunt en die samen met jou kijkt naar een geschikte therapie voor PTSS. Ook bekijkt hij of zij welke iPractice psycholoog bij jou zou passen.
  2. Voor een eventuele vergoeding van de behandeling door de zorgverzekeraar heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts. Heb je die al? Dan kan de behandeling meteen van start. iPractice heeft namelijk geen lange wachttijden.
  3. Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt. Hierdoor kun je online op ieder gewenst moment met je vragen over PTSS bij ons terecht.

 

Hulp bij PTSS inschakelen

Direct contact

  • ✆  Heb je vragen over de behandeling van PTSS of wil je direct in gesprek met een psycholoog? Bel 085-1308900 of ga vrijblijvend in gesprek voor persoonlijk advies en een deskundige op maat gemaakte PTSS behandeling.

  • ⓘ Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt. Altijd direct met je vragen terecht.

  • ⚕️Cognitieve gedragstherapie en EMDR zijn de meest gebruikelijk behandelingsvormen voor PTSS.

 

Herstellen van PTSS is mogelijk. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS. Onder andere vanwege de angst voor het herleven van moeilijke moment, wanneer je deze met de psycholoog bespreekt. Vergeet niet dat de therapie je uiteindelijk juist helpt om angsten te verminderen en vermijdingsreacties te voorkomen. Voor het herstel van PTSS is het belangrijk dat je goed wordt behandeld.

 

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt herstel van PTSS

Het behandelen van PTSS duurt ongeveer tussen de 2 tot 25 weken.

Kan PTSS terugkomen?

Ook nadat je genezen bent van PTSS, komen de klachten soms na een tijdje weer terug. Tijdens je behandeling heb je samen met je psycholoog een plan opgesteld voor het moment waarop je last krijgt van terugkerende klachten. Hierin staan de eerste stappen om een terugval te voorkomen. Worden je klachten toch heftiger? Neem dan weer contact op met je psycholoog. Soms kan een opfris-sessie je weer op weg helpen, maar ook opnieuw behandelen is mogelijk.

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“Na een PTSS behandeling zijn flashbacks naar de gebeurtenis verleden tijd.“

Psychologen met expertise in PTSS

kiki bruggink ipractice psycholoog

Kiki Bruggink

monique zeinstra ipractice psycholoog

Monique Zeinstra

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

"Ik heb bij Ipractice onwijs fijne ervaring. Er werd 100% aangesloten bij mijn behoeftes, waar ik mij prettig bij voelde en wat mij hielp. Mijn behandelaars waren oprecht, eerlijk en ontzettend aardig. Online sessies waren ook erg prettig en waardevol. De EMDR heeft mij ook erg geholpen. Kortom, top ervaring die ik iedereen aan raad!"

Waardering: 9.8 | 02 mrt 2021

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Hier hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daarom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

"Binnen een korte tijd ben ik van mijn flashblacks en angsten af. De therapievorm waar ik zelf voor heb gekozen heeft goed zijn werk gedaan. Wat ik vooral goed vind en vind dat dat eigenlijk bij iedereen hoort maar lang niet iedereen heeft, zich niet zo zeer als professional laten overkomen, maar een mens dat geïnteresseerd is in jou en die jou wilt helpen. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het nodig zijn weet ik waar ik moet zijn."

Waardering: 9.8 | 14 okt 2021

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Gerelateerde klachten & behandelingen