iPractice biedt iedereen:

Wat is een depressie

Auteur : Sam Saxton

Wat is een depressie en hoe herken je dit bij jezelf of bij iemand in jouw omgeving? Het is een stemmingsstoornis, waarbij jij je het grootste deel van de dag lusteloos en somber voelt.

En dan gaat het er niet om dat jij je af en toe een keer zo voelt, omdat dit iedereen wel eens gebeurt. Psychologen spreken van een depressie als deze gevoelens tenminste twee weken aanhouden. Je ervaart in die periode een sombere stemming, een verminderde interesse en minder plezier in (bijna) alle dagelijkse activiteiten. De batterij lijkt op, zelfs als je dingen doet waar je normaal gesproken energie van krijgt.

Ik denk aan een depressie: komt dat meer voor?

Maar liefst 20 procent van alle Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar krijgen vroeg of laat een keer last van een depressie. Je bent bepaald niet de enige. Sterker nog, het is een van de meest voorkomende psychische stoornissen.

Dat de depressie relatief veel voorkomt heeft onder andere te maken met de mate van stress die we in ons dagelijks leven ervaren. Daarnaast komt het door de verschillende soorten die er bestaan. Zo kun je last krijgen van een winterdepressie, een pre- of postnatale depressie of een psychotische depressie die weer heel anders in elkaar zit. Er kunnen allerlei aanleidingen zijn, waardoor jij je even niet zo energiek en vrolijk voelt als anders.

“Tijdens sommige periodes van ons leven hebben we gewoon nergens zin in. Wees niet te streng voor jezelf, want het is al moeilijk genoeg!“

Sam Saxton, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Met welke soorten depressies kun je te maken krijgen?

Als je denkt aan een depressie bij jezelf of bij iemand in jouw omgeving kan dit zich uiten in verschillende soorten. Op de vraag ‘wat is een depressie’ zijn daarom eigenlijk allerlei antwoorden mogelijk. Sommigen hebben last van de wintermaanden en de donkere dagen, terwijl bij anderen bijvoorbeeld de zwangerschap leidt tot een depressie. 

Dit zijn de verschillende soorten depressie waar je mee te maken kunt krijgen:

   • Winterdepressie
   • Vitale depressie
   • Postnatale depressie
   • Geagiteerde depressie
   • Psychotische depressie
   • Chronische depressie
   • Dysthyme stoornis

Hoe ontstaat een depressie?

Een depressie is vaak een gevolg van meerdere factoren, zoals:

   • Biologische factoren
    Erfelijkheid speelt een belangrijke rol,  daar kun je helaas niets aan doen. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere. Bovendien krijgen vrouwen twee keer vaker te maken met depressieve symptomen dan mannen. Ook hormonale schommelingen, het gebruik van medicijnen of alcohol en drugs kunnen hun invloed hebben. 
   • Sociale factoren
    Jouw omgeving kan invloed hebben op een eventuele depressie. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij grote gebeurtenissen zoals het overlijden van een naaste, een scheiding of ontslag. Daarnaast kunnen ingrijpende gebeurtenissen uit je jeugd een rol spelen, zoals seksuele, lichamelijke of geestelijke mishandeling en/of verwaarlozing. En heb je nu bijvoorbeeld weinig sociale contacten of voel jij je zelfs eenzaam? Ook dit kan een aanleiding zijn.
   • Psychische factoren
    Ten slotte kunnen psychische factoren een rol spelen. Sommigen zijn meer gevoelig voor depressies, door persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken. Dus heb je last van onzekerheid, perfectionisme, faalangst of een negatieve denkstijl? Dan loop je wat meer risico op depressieve gevoelens. 

En heb je het gevoel dat je zonder duidelijke aanleiding depressief bent of ken je iemand die daar last van heeft? Je kunt samen met een psycholoog nagaan of het om een depressie gaat, hoe die is ontstaan en welke mogelijkheden je hebt om daarmee om te gaan of de situatie te verbeteren. 

Heb je vragen over wat een depressie is en of je daarmee te maken hebt? Bel ons op telefoonnummer 020 771 79 96, dan staan we je persoonlijk te woord.

Auteur : Sam Saxton

Psycholoog

“Tijdens sommige periodes van ons leven hebben we gewoon nergens zin in. Wees niet te streng voor jezelf, want het is al moeilijk genoeg!“

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.